نیویورک تایمز: اقدامات حقوقی و دیپلماتیک اخیر علیه اسرائیل نشاندهنده انزوای آن در جامعه بینالملل است
گروه بینالملل: رژیم صهیونیستی شکست بدی در عرصه دیپلماتیک خورد و دادگاه بینالمللی کیفری رای به توقف حمله نظامی اسرائیل به رفح داد که بعد از کیفرخواست این دادگاه برای جلب نتانیاهو و گالانت، شکست بزرگ دیگری برای تلآویو است.
قضات دادگاه عالی سازمان ملل روز جمعه به اسرائیل دستور دادند حمله نظامی خود به شهر رفح در جنوب غزه را متوقف کند. قاضی «نواف سلام»، رئیس دیوان بینالمللی دادگستری گفت آفریقای جنوبی از دادگاه درباره اتخاذ تدابیر اضافی با توجه به عملیاتهای نظامی در رفح درخواست کرده است. وی با اشاره به وخامت اوضاع معیشتی ساکنان نوار غزه گفت: اوضاع در رفح پس از چند هفته بمباران، فاجعهبار است و از زمان آغاز حمله زمینی حدود ۸۰۰ هزار نفر آواره شدهاند. قاضی سلام گفت: تدابیر موقتی که دادگاه در ماه مارس اتخاذ کرد با توجه به تحولات اخیر پاسخگو نیست و اسرائیل باید از هر گونه عملیاتهایی که خطری برای فلسطینیان محسوب میشود، خودداری کند. وی تصریح کرد: دادگاه درباره تدابیری که اسرائیل در رفح اتخاذ کرده، قانع نشده است. مسؤولان بینالمللی درباره خطرات علیه غیرنظامیان در رفح هشدار دادهاند وضعیت کنونی نیز خطراتی دارد و خسارتهای جبرانناپذیر برای حقوق مردم در غزه خواهد داشت. وی افزود: طبق معاهده منع نسلکشی، هرگونه عملیاتی در رفح ممکن است به تخریب جزئی یا کلی این شهر منجر شود و اسرائیل باید فورا حملات نظامی به رفح را متوقف کند. از دیدگاه ما هرگونه عملیات نظامی در رفح، موجب ویرانی کلی در منطقه خواهد شد. رئیس دیوان لاهه همچنین گفت: دادگاه خواستار آزادی سریع و بدون شرط اسرا است و اسرائیل باید عملیاتهای نظامی یا هرگونه عملیات دیگر در رفح را متوقف و گذرگاه رفح را بازگشایی کند، اسرائیل همچنین باید ورود هرگونه کمیته حقیقتیاب به نوار غزه برای تحقیق درباره اتهام نسلکشی را تضمین کند. در همین ارتباط اخیرا دادستان ارشد دیوان بینالمللی دادگستری درخواستی برای صدور حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی و چند مقام ارشد این رژیم ارائه کرد.کریم خان در بیانیهای که پس از از 8 ماه جنگ در غزه صادر شده است، گفت: دلایل منطقی نشان میدهد نتانیاهو و دیگر مقامهای ارشد اسرائیل به جنایت علیه بشریت متهم هستند.
روزنامه نیویورکتایمز در پی اعلام این تصمیم دیوان لاهه با یادآوری هشداری که «ایهود باراک»، نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی سال ۲۰۱۱ همزمان با انقلابها در غرب آسیا نسبت به مواجهه این رژیم با توبیخ و «سونامی سیاسی دیپلماتیک» در صورت حل نشدن موضوع جنگ با فلسطینیها داده بود، مینویسد: «به زعم تحلیلگران اسرائیلی سیاست خارجی، این سونامی هرگز تا این میزان نزدیک نبوده است». این در حالی است که چند روز قبل از حکم اخیر دیوان بینالمللی دادگستری، دادستانهای دیوان بینالمللی کیفری نیز درخواست دستگیر کردن نتانیاهو و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی را صادر کردند؛ درخواستی که با حمایت برخی از دیرینهترین متحدان اسرائیل از جمله فرانسه مواجه شد. ۳ کشور اروپایی اسپانیا، ایرلند و نروژ هم در یک اقدام هماهنگ اعلام کردهاند «کشور فلسطین» را به رسمیت میشناسند. در هفتههای قبل از این تحولات، پردیسهای دانشگاههای سراسر آمریکا و دیگر کشورها بویژه متحدان واشنگتن موج گسترده اعتراضات حامیان فلسطین در محکومیت جنگ علیه غزه را تجربه کردند. علاوه بر این ترکیه تصمیم به معلق ساختن روابط تجاری با رژیم صهیونیستی گرفت و چند کشور شامل بلیز، بولیوی و کلمبیا هم تصمیم به قطع روابط دیپلماتیک با این رژیم گرفتند.
«آلون پینکس» سرکنسول سابق رژیم صهیونیستی در نیویورک گفت: «ما هنوز به سطح انزوای کره شمالی، بلاروس یا میانمار نرسیدهایم اما این یک احساس فشار چشمگیر را به وجود آورده است». نیویورک تایمز حکم اخیر دیوان بینالمللی دادگستری علیه رژیم صهیونیستی را الزامآور نمیداند و مینویسد تنها شورای امنیت سازمان ملل میتواند یک قطعنامه الزامآور برای مجازات این رژیم صادر کند که آمریکا، بزرگترین متحد رژیم صهیونیستی با توجه به داشتن عضویت دائم، آن را وتو خواهد کرد. «ایتامار رابینوویچ»، سفیر سابق اسرائیل در آمریکا با اشاره به اینکه آمریکا هرچه بیشتر قدرتش را برای جلوگیری از اقدامات متحدان خود و نهادهای بینالمللی در هدف گرفتن اسرائیل از دست میدهد، میگوید: «در مجموع اقدامات اخیر علیه اسرائیل نه فقط نشاندهنده تضعیف بینالمللی اسرائیل، بلکه همچنین تحلیل رفتن نفوذ آمریکاست». رابینوویچ خاطرنشان کرد: «قواعد سیاست بینالملل در حال تغییرند. مابقی کشورهای دنیا به سمت غلبه بر آمریکا پیش میروند. آنها به ما میگویند شاید نتوانیم در سازمانملل شما را شکست دهیم اما حالا ۲ دادگاه بینالمللی داریم و سراغ آنها خواهیم رفت و شما هیچ کنترلی بر آنها ندارید». به نوشته این روزنامه آمریکایی، با توجه به این پیشزمینه، آمریکا و دیگر متحدان سفت و سخت اسرائیل همچون آلمان حالا رو به انتقاد از کابینه رژیم صهیونیستی آوردهاند.
«جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا در دومین هفته جنگ اخیر علیه غزه برای اعلام حمایت از اسرائیل به اراضی اشغالی سفر کرد اما در ماههای اخیر او به ابراز نگرانی فزاینده درباره حملات این رژیم به غزه پرداخته، استراتژی آن را «اشتباه» خوانده و برخی اقدامات این رژیم را «شنیع» دانسته است. بایدن همچنین جلوی ارسال یک محموله تسلیحات به رژیم صهیونیستی را گرفت و با برنامههای این رژیم برای حمله به شهر رفح واقع در جنوبیترین قسمت نوار غزه مخالفت کرد.
صحبتهای «اولاف شولتس»، صدراعظم آلمان هم حکایت از تغییر موضع تدریجی او دارد. او در جریان سفری که ماه مارس به تلآویو داشت خطاب به کابینه اسرائیل گفت: «آیا هدف هر چقدر هم مهم باشد چنین هزینههای بالای وحشتناکی را توجیه میکند؟» نیویورک تایمز با اشاره به تصویب کمک نظامی جدید ۱۵ میلیارد دلاری در کنگره آمریکا برای رژیم صهیونیستی در ماه آوریل تصریح میکند که با وجود انتقادهای برخی رهبران واشنگتن از این رژیم همچنان عمل کردن در راستای منافع صهیونیستها در دستور کار واشنگتن است، در حالی که توانایی رژیم صهیونیستی در ادامه دادن به جنگ در گرو حفظ کمکهای نظامی و مالی واشنگتن به این رژیم است. این روزنامه آمریکایی در ادامه تصریح میکند در کنار عملکرد رژیم صهیونیستی در جنگ غزه، اظهارنظرهای وزرای افراطی کابینه این رژیم در حمایت از در کنترل گرفتن دائمی غزه یا حتی انداختن یک بمب اتم روی این باریکه به همراه مانع ایجاد کردن صهیونیستها برای کاروانهای امدادی و غارت محمولههای آنها ضربات بیشتری به جایگاه آن وارد ساخته است. «یائیر لاپید»، رهبر مخالفان نتانیاهو ادعا کرد: «اگر یک دولت حرفهای و عاقل داشتیم که جلوی برخی اظهارنظرهای دیوانهوار وزیران را میگرفت، امور سیاسی را به صورت موثر و آرام اجرا میکرد و نمیگذاشت مجرمان کامیونهای کمکها را آتش بزنند، میشد جلوی حکم دیوان لاهه را گرفت». نیویورک تایمز در ادامه این مطلب بیان کرده به دنبال گسترش ابعاد انزوای رژیم صهیونیستی، در عرصه فرهنگی و دانشگاهی هم این رژیم هدف انزوای فزاینده واقع شده و جنبشهای چند دههای حامیان تحریم این رژیم در عرصه هنری و دانشگاهی بیش از پیش تقویت شدهاند.
***
فارن افرز: آمریکا به جنگ دادگاه کیفری نرود
سایت فارن افرز در گزارشی با این تیتر که « به جنگ دادگاه کیفری نروید»، درباره حمایتهای آمریکا از اسرائیل نوشت: تحریم دادگاه و مقامات آن پیامی روشن خواهد داشت: تعهد ایالات متحده به عدالت بینالمللی اصولی نیست، بلکه صرفا سیاسی است. آمریکا چگونه روسیه را برای این موضوع تحت فشار قرار میدهد اما به اسرائیل که میرسد دادگاه را زیر سوال میبرد. انتقامجویی علیه دیوان کیفری بینالمللی همچنین ظرفیت ایالات متحده را برای دفاع از عدالت بینالمللی در موقعیتهای دیگر در آینده فلج میکند.