صرفهجویی ۸۳۸ میلیون دلاری در بخش صنایع معدنی با بومیسازی
مشاور رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در امور بومیسازی و ساخت داخل از صرفهجویی ۸۳۸ میلیون دلاری حاصل از بومیسازی تجهیزات و قطعات بخش معدن و صنایع معدنی در سال ۱۴۰۲ خبر داد. حسن یونسیان افزود: این عملکرد ۱۴۴ میلیون دلار (۲۰ درصد) بیشتر از برنامه هدفگذاری شده و ۵۶ درصد بیش از میزان صرفهجویی ارزی سال ۱۴۰۱(۵۳۶ میلیون دلار) است. وی با بیان اینکه این میزان صرفهجویی ارزی محقق شده متمرکز بر سیاست توسعهای ایمیدرو مبنی بر داخلیسازی تجهیزات در این حوزه است، گفت: در این برنامهریزی ۱۹ شرکت حوزه معدن و صنایع معدنی مشارکت داشتهاند. مشاور رئیس هیات عامل ایمیدرو در امور بومیسازی و ساخت داخل اعلام کرد: ایمیدرو سالانه هدفگذاری کمی برای صرفهجویی ارزی از طریق بومیسازی در بخش تجهیزات، ماشینآلات، قطعات یدکی، مواد اولیه و همچنین طرحهای توسعهای کرده و با ابلاغ آن به شرکتهای زیرمجموعه و تابعه، برنامهها و پروژههای مرتبط با آن را پایش میکند.
***
افزایش ۳۸ درصدی تولید سنگآهن شرکتهای بزرگ
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلام کرد استخراج و تولید سنگآهن شرکتهای بزرگ کشور در نخستین ماه امسال به ترتیب ۴۰ و ۳۸ درصد افزایش یافته است. ۱۴ شرکت بزرگ سنگآهن در فروردینماه، حدود ۷ میلیون و ۴۶۷ هزار و ۲۰۲ تن ماده معدنی استخراج کردند. این رقم در مدت مشابه سال گذشته، ۵ میلیون و ۳۳۰ هزار و ۴۱ تن بود. بر اساس این گزارش، از این میزان، شرکتهای «صنایع معدنی فولاد سنگان» یک میلیون و ۸۰۸ هزار و ۵۹۸ تن، «گهر زمین» یک میلیون و ۲۳۶ هزار و ۲۷۶ تن، «توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه» ۹۹۹ هزار و ۳۳۲ تن، «گلگهر» ۹۲۵ هزار و ۲۵۸ تن، «چادرملو» ۶۰۴ هزار و ۱۷۸ تن، «جلالآباد» ۳۴۸ هزار و ۴۳۸ تن، «مرکزی» ۳۲۷ هزار و ۴۳۲ تن، «سیرجان (۲)» ۳۱۸ هزار و ۶۰۹ تن، «صنایع و معادن ماهان» ۲۹۰ هزار و ۱۸ تن، «صبانور» ۲۸۶ هزار و ۱۲۷ تن، «آنومالی شمالی - بافق» ۱۵۹ هزار و ۸۱۶ تن، «گلمنده» ۹۵ هزار و ۱۲۲ تن، «میشدوان» ۴۷ هزار و ۲۶۶ تن و «فلات مرکزی (چاه گز)» ۲۰ هزار و ۷۳۳ تن ماده معدنی استخراج کردند. طی فروردینماه ۱۴۰۳، شرکتهای بزرگ ۲ میلیون و ۶۴۳ هزار و ۵۱۱ تن سنگآهن تولید کردند اما میزان سنگآهن تولید شده در مدت مشابه سال گذشته، یک میلیون و ۹۱۸ هزار و ۳۳۲ تن بود. شرکتهای بزرگ معدنی در فروردینماه، ۴ میلیون و ۶۰۲ هزار و ۲۵۳ تن کنسانتره سنگآهن تولید کردند که نسبت به رقم مدت مشابه سال گذشته (۴ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۲۱۷ تن)، کمتر از یک درصد کاهش نشان میدهد. ارسال کنسانتره سنگآهن اما با ۲۹ درصد افزایش، از یک میلیون و ۱۴۷ هزار و ۱۲۵ تن در فروردین ۱۴۰۲، به یک میلیون و ۴۷۷ هزار و ۹۲۰ تن در فروردین امسال رسید.
قیمت دام بزودی کاهشی میشود
رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور ضمن اشاره به اینکه با ورود منظم گوشتهای وارداتی به بازار، بازار گوشت رقابتی و قیمتها کاهشی خواهد شد، از واردات دام زنده پایه پروار با ارز تالار دوم به کشور خبر داد. منصور پوریان با بیان اینکه عرضه بره نسبت به ماههای قبل بهتر شده است، گفت: افزایش عرضه دام زنده بویژه دام زیر یک سال و کاهش تقاضا منجر به کاهش قیمت دام زنده در بازار نسبت به ۲ هفته گذشته شده، به طوری که قیمت دام زنده سبک به صورت نقد به کیلویی ۲۳۰ هزار تومان و مدتدار ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تومان و قیمت گوساله کشتاری نیز به کیلویی ۱۸۵ تا ۲۰۵ هزار تومان رسیده است که طبیعتا میتواند بر قیمت گوشت نیز اثرگذار باشد. وی افزود: معمولا هر سال در این فصل و ماه مشابه این کاهش قیمت رخ میدهد. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که ورود گوشتهای منجمد گوسفندی و گوساله و گوشتهای وارداتی بازار را اشباع کرده است. یعنی ثبات و کاهش قیمتی که از اسفندماه در بازار گوشت مشاهده میشود، به دلیل همین واردات است. رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور تصریح کرد: در حال حاضر جمعیت دام سبک کشور ۷۲ میلیون راس میشود که از این میزان ۴۲ میلیون راس مولد و ۳۰ میلیون راس بره زیر یک سال و کشتاری است. اگر تولید بهاره را نیز به آن اضافه کنیم جمعیت افزایشی خواهد شد. همچنین گوساله آماده کشتار زیاد ولی تقاضای کشتار کم است.
***
کدام شرکتها مالک 1.5 میلیارد دلار کالای پشت گمرک هستند؟
حدود 1.5 میلیارد دلار کالا متعلق به ۱۲۰ شرکت تولیدی و بازرگانی در مسیر تشریفات گمرکی قرار داشته و ترخیص نشده است. به تازگی فهرست 120 شرکت صاحب کالایی که اقلام وارداتی آنها در مسیر تشریفات قرار داشته و بعد از اظهار به گمرک هنوز ترخیص نشده تهیه شده است. مجموع ارزش دلاری این کالاها 1.5 میلیارد دلار عنوان شده که رقم قابل توجهی محسوب میشود. این فهرست مربوط به اظهارنامههای در جریان تشریفات ترخیص از کل واردات قطعی 14 ماهه منتهی به نیمه اردیبهشتماه است. بررسیها نشان میدهد شرکتهای مختلف در حوزه صنایع غذایی و نهادههای دامی و شرکتهای داروسازی گرفته تا شرکتهای تولید لوازم خانگی، شرکتهای هواپیمایی و خودروسازان و قطعهسازان هر یک سهمی در کالاهای پشت دروازه گمرک به خود اختصاص دادهاند. شرکتهای هواپیمایی سپهران (11 میلیون دلار) و آتا (نزدیک به 3 میلیون دلار) در کنار خودروسازانی از جمله مدیران خودرو (100 میلیون دلار)، کرمان موتور (60 میلیون دلار)، پارس خودرو، بهمن موتور و سایپا در این فهرست حضور دارند. در میان داروسازان نیز اکتورکو نزدیک به 22 میلیون دلار، اکسیر (7 میلیون دلار)، بهستان (6 میلیون) و کوشا فارمد محموله در مسیر ترخیص در گمرک دارند. قسمت مهمی از محموله شرکتهای داروسازی مربوط به حوزه مواد اولیه است. همچنین سام الکترونیک و گلد ایران از شرکتهای حوزه لوازم خانگی هر یک به میزان 8 میلیون دلار کالا در مسیر تشریفات ترخیص از گمرک دارند.