عبدالله دارابی: با اشتباه فرهاد مروجی - کمک داور بازی پرسپولیس و مس - و گلی که گولسیانی در دقیقه ۸۶ و در شرایط آفساید به ثمر رساند، قهرمانی لیگ بیستوسوم در دقایق پایانی لیگ برتر از استقلال گرفته و نصیب پرسپولیس شد تا فصل تلخ آبیپوشان پایتخت با تلخی هر چه تمامتر خاتمه یابد! هرچند تیم استقلال با توجه به بضاعت، نفرات، مشکلات درونی و بیرونی و اشتباهات داوری ولی با همت توانست با ۶۷ امتیاز و فقط یک امتیاز کمتر از تیم قهرمان و در اختیار داشتن عناوینی چون بهترین خط دفاعی لیگ، رکورد کلینشیت و کمترین شکست در بین ۱۶ تیم لیگ کاری کند کارستان ولی این کارستان به دلایلی درونی و بیرونی در حد مطلوب به فرجام نرسید.
مشکلات باشگاه ناشی از بدهیهای انباشته و اصرار مدیرعامل وقت (علی خطیر) بر رعایت قانون سقف بودجه - که برای استقلال قانون لازمالاجرا بود و برای سایر مدعیان و حتی مجریان امر چیزی با عنوان کشک و کامیابی نیز در عمل نصیب متمردین از آن شد - دست سرمربی را در بستن تیمی دلخواه و در اندازههای قهرمانی بست و نکونام مجبور شد با بضاعت موجود فصل قبل که با کوچ ۲ ستاره موثر تیم (قائدی و محبی) و رفتن سیلوا به دلیل پرداخت نشدن مطالباتش و باز گرداندن بازیکنانی که در لیست خروجی بودند، پا به عرصه رقابت با حریفان تا بن دندان مسلح و غیر ملتزم به آن قانون بیپشتوانه بگذارد! اختلافات مدیرعامل و سرمربی هم که هرگز حل نشد و حتی هر از گاهی افزایش مییافت؛ اختلافاتی که واقعا سوهانی مخرب بر پیکره نحیف تیم بود و نقش مدیریت در آن بارزتر! برخی پادرمیانیها میرفت تا این اختلافات را برچیند اما پس از پایان نیم فصل و عیان شدن هرچه بیشتر بیضمانت بودن قانون سقف بودجه و اذعان شخص علی خطیر به اینکه از این پس ما نیز تعهدی در قبال رعایت آن احساس نمیکنیم، در اوج دوران خوشبینی به اصلاح رابطه مدیر و مربی و برآورده کردن نیازهای تیم توسط مدیریت، بار دیگر خطیر در این راستا کوتاهی کرد و فقط به بازگرداندن سیلوا - آن هم به خاطر فرار از پرداخت کلان به وی - و استخدام ماشاریپوف و فخرالدینی مسن بسنده کرد تا اختلافها شعلهورتر شود! در آن سو، رقبا به مضاعف کردن توان خود با جذب بازیکنان مدنظرشان همت گماردند.
اشتباهات داوری نیز از عناصری بود که استقلال را از قهرمانی دورتر و پرسپولیس را بدان نزدیکتر ساخت. اگر به غیر از آنالیز برنامه فوتبال برتر که رای به سود بیشتر استقلال و ضرر بیشتر پرسپولیس از داوری داده و به دلیل نقش همکاران کمیته داوران در این آنالیز و رعایت مصلحتسنجیهایی که همگان میدانیم و توصیههایی که حتما و پس از پرونده فساد فوتبالی برای کاهش هجمهها به داوران، به همکاران قدیمی آنان شده است، تا حدود زیادی محل درنگ و تامل است، به آنالیز برنامهها و سایتهای معتبر دیگر که برخی از کارشناس خبره خارجی نیز مدد میجویند هم نگاهی بیندازیم، متوجه عکس این موضوع میشویم؛ ضمن اینکه تیم قهرمان از آن اشتباهات داوری که تاثیر مستقیم و بیشتری بر تعیین نتیجه بازی دارد نظیر گلهای زدهای که باید مردود اعلام میشده و گلهای خوردهای که به اشتباه مردود اعلام شده، سود بیشتر و قابل توجهتری نسبت به رقیب خود برده است!
عملکرد کادر فنی استقلال نیز در این میان قابل بحث است. هر چند با عنایت به مشکلات و کاستیها و کارشکنیها عملکرد نکونام و همکارانش قابل قبول است اما آنها میتوانستند کار خوب خود را با قهرمانی تکمیل و ماندگار کنند، اگر در حوزه فنی همین تیم و نفرات، بیشتر و دقیق تر تلاش میکردند و ضعفهای تکرارپذیر متعدد آن را برطرف میساختند؛ ضعفهایی که در برخی بازیها مانعی بود برای موفقیت تیمی. مضاف بر آن در هفتههای حساس پایانی، باید استراتژی خود در بازیهای خارج از خانه را تغییر میدادند و با توجه به اختلاف شکننده امتیازی و وقوع اتفاقاتی که از دست ایشان خارج بود به کسب برد در بازیهای خارج از خانه همتی دوچندان میگماردند تا تعیین سرنوشت از دست خودشان و در بدترین زمان خارج نشود.
به هر حال این عوامل، مانعی شد تا کار تحسینبرانگیز نکونام و شاگردانش در این فصل به بهترین عاقبت ختم نشود.