printlogo


کد خبر: 286089تاریخ: 1403/3/16 00:00
با حضور وزیر راه و شهرسازی 27 پروژه دریایی و بندری به ارزش 15 هزار میلیارد تومان افتتاح شد
بنادر پیشرفت
* ترانزیت دریایی در۲ ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه ۴۵ درصد رشد داشته است

گروه اقتصادی: رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل یکصدودهم قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست‌های کلی توسعه دریامحور را برای اقدام به رؤسای قوای سه‌گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند. پس از این مهم دولت سیزدهم و در راس آن وزارت راه و شهرسازی پیگیر احیای ظرفیت اقتصاد دریای کشور شد. 
اقتصاد دریامحور یک مفهوم اساسی در حوزه اقتصاد و توسعه است که به اهمیت استفاده از منابع دریایی و توسعه فعالیت‌های اقتصادی در مناطق ساحلی و دریایی اشاره دارد. این مفهوم بر اهمیت اقتصادی و اجتماعی منابع دریایی، حمل‌ونقل دریایی، تجارت بین‌المللی از طریق دریا، صنایع دریایی، گردشگری ساحلی و سایر فعالیت‌های مرتبط با دریا تأکید می‌کند.
با در نظر گرفتن دسترسی ایران از جنوب به آب‌های آزاد و از شمال به دریای مازندران (خزر)، اقتصاد دریامحور اهمیت بسیاری برای توسعه پایدار و افزایش رفاه اجتماعی بویژه در این مناطق دارد. از جمله می‌توان به ایجاد فرصت‌های شغلی در محدوده شمال کشور، افزایش تولید و صادرات از دریای خزر، توسعه صنایع مرتبط با دریا مثل پرورش ماهی‌های خاویاری، حفظ محیط‌زیست دریاها و اقیانوس‌ها در جهت پاکسازی دریای مازندران، افزایش تعاملات بین‌المللی با کشورهای شمالی و روسیه و تقویت امنیت دریایی اشاره کرد. بنابراین توجه به اقتصاد دریامحور به ‌عنوان یک رویکرد راهبردی می‌تواند به توسعه پایدار و افزایش رفاه اقتصادی و اجتماعی کشور کمک کند. این مفهوم نشان از اهمیت بالای منابع دریایی و فعالیت‌های مرتبط با دریا برای توسعه هوشمندانه و پایدار دارد که در سفر اخیر هیات دولت به مازندران هم توسط رئیس‌جمهور و وزیر راه و شهرسازی به آن اشاره شد.
به گزارش «وطن امروز»، ۲۷ پروژه دریایی و بندری با ارزش روز ۱۵ هزار میلیارد تومان با فرمان وزیر راه و شهرسازی افتتاح و عملیات اجرایی ۲۳ پروژه زیرساختی نیز به ارزش ۵۷ هزار میلیارد تومان آغاز شد. روز یکشنبه ۱۳ خردادماه آیین افتتاح متمرکز ۲۷ پروژه دریایی و بندری و آغاز عملیات اجرایی ۲۳ پروژه مهم زیرساختی در بنادر کشور در ساختمان این وزارتخانه با حضور مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، سیدکمال هادیانفر معاون حمل‌و‌نقل و علی‌اکبر صفایی معاون وزیر و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، همچنین استانداران و مدیران کل بنادر و دریانوردی استان‌های ساحلی که به صورت برخط در جلسه حضور داشتند، برگزار شد. علی‌اکبر صفایی در این مراسم اظهار کرد: با حمایت‌های دولت سیزدهم و شخص وزیر راه و شهرسازی در خدمت استانداران و مدیران کل بنادر و دریانوردی هستیم تا بخش عظیمی از پروژه‌های بندری به بهره‌برداری برسند و در خدمت مردم قرار بگیرند. وی افزود: «امروز ۲۷ پروژه به ارزش ۶ هزار میلیارد تومان و ارزش روز ۱۵ هزار میلیار تومان با فرمان وزیر راه و شهرسازی افتتاح می‌شوند، همچنین عملیات اجرایی ۲۳ پروژه به ارزش ۵۷ هزار میلیارد تومان که تحول عظیمی در حوزه بنادر و دریانوردی ایجاد خواهد کرد نیز با دستور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد». این ۲۷ پروژه بندری و دریایی در استان‌های هرمزگان، خوزستان، بوشهر، سیستان‌وبلوچستان، مازندران و گیلان به‌صورت ویدئوکنفرانس با حضور مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی، جمعی از معاونان و مدیران این وزارتخانه و علی‌اکبر صفایی مدیرعامل و اعضای هیات عامل سازمان بنادر و دریانوردی افتتاح شد، همچنین در این مراسم عملیات اجرایی ۲۳ پروژه زیرساختی مهم در استان‌های هرمزگان، خوزستان، سیستان‌وبلوچستان، مازندران و گیلان آغاز شد.
* وزیر راه و شهرسازی توافقنامه طرح توسعه فاز ۲ بندر شهید بهشتی را تأیید کرد
وزیر راه و شهرسازی توافقنامه طرح توسعه فاز ۲ بندر شهید بهشتی چابهار با مشارکت بنیاد مستضعفان و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را تایید کرد. مهرداد بذرپاش ضمن تقدیر و تشکر از مدیران و کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی و ادارات کل استانی در آیین افتتاح متمرکز ۲۷ پروژه دریایی و بندری و آغاز عملیات اجرایی ۲۳ پروژه مهم زیرساختی در بنادر کشور اظهار کرد: رئیس‌جمهوری شهید درباره سیاست‌های توسعه دریامحور تاکید داشت که این سیاست‌ها هرچه زودتر باید اجرایی شود، همچنین تاکید بر استفاده و مشارکت بخش خصوصی داشت که برنامه امروز نشان داد بخش خصوصی نقش بسزایی در اجرای این پروژه‌ها دارد. وی افزود: همچنین در کنار توسعه بنادر، ایجاد ۲۷ شهرک ساحلی در دستور کار دولت قرار دارد و میزان جذب سرمایه و مشارکت را چند برابر افزایش می‌دهد. بذرپاش تاکید کرد: بخش اعظم پروژه‌هایی که امروز افتتاح شد بیشتر زیرساختی بود و ادارات کل بنادر و دریانوردی استان‌ها باید پروژه‌هایی را که افتتاح شد به اطلاع سرمایه‌گذاران برسانند. وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حوزه ترانزیت ۵۸ درصد رشد داشتیم، افزود: در بخش ترانزیت دریایی در دو ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۵ درصد رشد داشته‌ایم که مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است. بذرپاش در ادامه با اشاره به عملکرد توسعه ناوگان و شناورهای تجاری گفت: با ۸۰ فروند شناور میزان تناژ حمل بار ایران و روسیه در دریای شمال برابر است.
وی در ادامه به اقدامات انجام‌شده در حوزه ایمنی در بنادر، جمع‌آوری آب‌های سطحی و آتش‌نشانی، توسعه اسکله‌ها در بنادر محلی و بنادر اصلی برای اشتغال‌زایی، توسعه سرمایه‌گذاری در پس‌کرانه‌ها و توسعه انبارهای مکانیزه و آماده‌سازی سوله‌ها و افزایش وسعت پس‌کرانه‌ها که امروز افتتاح یا عملیات اجرایی آنها آغاز شد، اشاره کرد و گفت: تجهیزات تخلیه و بارگیری مکانیزه سرعت و دقت را افزایش می‌دهد و معطلی رانندگان را به حداقل می‌رساند.
وزیر راه و شهرسازی قرارداد بلندمدت تجهیز و بهره‌برداری از ترمینال‌های کانتینری و کالای عمومی بندر شهید بهشتی چابهار را موجب رونق این بندر، همچنین توسعه استان عنوان کرد و گفت: موافقتنامه توسعه فاز 2 بندر شهید بهشتی چابهار با مشارکت بنیاد مستضعفان و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به ارزش ۵۵۰ میلیون دلار مورد تایید اینجانب قرار گرفت و چابهار به نگین ترانزیتی کشور تبدیل می‌شود.
بذرپاش تایید کرد: در حوزه اقتصاد دریا با عنایت به تاکیدات مقام معظم رهبری و با توجه به ظرفیت‌های ترانزیتی و لجستیکی در نقاط مختلف کشور باید زیرساخت‌ها را به کمک منابع داخلی و جذب سرمایه توسعه دهیم. وزیر راه و شهرسازی رقابت با کشورهای همسایه در حوزه حمل‌و‌نقل دریایی را نابرابر دانست و گفت: نظام سلطه کشور ما را تحریم کرده است. وزیر راه و شهرسازی در خاتمه با بیان اینکه آیت‌الله رئیسی در مسیر خدمتگزاری ذره‌ای کم نگذاشت، تصریح کرد: پاسداشت واقعی این شهید آن است که ما نیز در مسیر خدمت کم نگذاریم.
* توسعه بنادر جنوبی و اتصال آنها از طریق خط ریلی به شمال
توسعه بنادر در جنوب کشور و اتصال آنها به راه‌های سراسری می‌تواند به ترانزیت کشور کمک بسیاری کند. بنادر جنوبی ایران به‌ عنوان دروازه‌های ورود و خروج کالاها به کشورهای همسایه شمالی، نقش بسیار مهمی در تسهیل ترانزیت بین‌المللی دارند. با توسعه بنادر در جنوب کشور، امکانات حمل‌ونقل دریایی و لجستیکی بهبود می‌یابد که منجر به افزایش حجم ترانزیت کالاها و کاهش هزینه‌ها می‌شود.
 این موضوع باعث افزایش درآمد و اشتغال در مناطق مرتبط با این ترانزیت در شمال و جنوب کشور می‌شود و به توسعه اقتصادی و اجتماعی آن مناطق کمک می‌کند، همچنین در تعاملات تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه شمالی و استفاده از این کریدور برای دستیابی به سایر مناطق جهان نیز راهگشاست و می‌تواند نقش مهمی در توسعه تجارت بین‌المللی ایران ایفا کند.
* راه‌اندازی و تقویت سکونتگاه‌های ساحلی در جنوب و شمال
راه‌اندازی سکونتگاه‌های ساحلی در جنوب و تقویت اقتصادی این سکونتگاه‌ها در شمال کشور نیز می‌تواند به تقویت نیروی انسانی در سواحل کمک بسیاری کند. این اقدام با ایجاد فرصت‌های شغلی مستقر در مناطق ساحلی، افزایش توانمندی‌های محلی و توسعه اقتصادی مناطق مرتبط، تقویت نیروی کار و افزایش سطح تحصیلات و مهارت‌های افراد کمک می‌کند. با ایجاد فعالیت‌های اقتصادی و گردشگری در مناطق ساحلی، افراد محلی به ‌عنوان نیروی کار مستعد و ماهر تربیت می‌شوند که باعث افزایش توانایی اقتصادی و اجتماعی آنان می‌شود.
* ظرفیت تبدیل شدن ایران به هاب ترانزیتی خاورمیانه
همچنین تکمیل راه‌آهن شمال - جنوب در ایران می‌تواند به تبدیل کشور به هاب ترانزیتی در منطقه خاورمیانه کمک بسیاری کند. این پروژه ارتباطات حمل‌ونقل درونی و بین‌المللی را تقویت می‌کند و امکانات حمل‌ونقل از شمال به جنوب و بالعکس را بهبود می‌بخشد. با اتصال شبکه راه‌آهن ایران به شبکه‌های حمل‌ونقل بین‌المللی، کشور به ‌عنوان یک هاب ترانزیتی مهم در منطقه شناخته خواهد شد.
این پروژه باعث کاهش هزینه‌ها و زمان حمل‌ونقل می‌شود و افزایش تعاملات تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه و مناطق دیگر جهان می‌شود، همچنین این اقدام موجب ایجاد فرصت‌های شغلی، توسعه اقتصادی و اجتماعی در مناطق مختلف ایران می‌شود.
* فعال‌کردن مجدد جاده ابریشم چقدر به اقتصاد کشور کمک می‌کند؟
فعال‌کردن جاده ابریشم نیز می‌تواند به اقتصاد کشور کمک بسیاری کند. این اقدام امکان بازسازی مسیرهای تجاری سنتی از آسیا به اروپا و بر عکس را فراهم می‌کند و باعث افزایش تجارت و تبادلات اقتصادی با کشورهای همسایه و مناطق دیگر جهان می‌شود. فعال‌کردن جاده ابریشم به افزایش صادرات و واردات، توسعه صنایع تولیدی و خدماتی، ایجاد فرصت‌های شغلی، توسعه گردشگری و تبادل فرهنگی با کشورهای دیگر کمک خواهد کرد، همچنین این اقدام موجب توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل، ارتباطات و تجارت بین‌المللی در ایران می‌شود.
***
خوزستان
 ابوطالب گرایلو، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان خوزستان به عنوان استان بعدی ضمن گرامیداشت یاد سید شهدای خدمت و تداوم راه رئیس‌جمهور شهید اظهار کرد: برای توسعه زیرساخت‌های بندری و دریایی در بنادر، 5 پروژه به ارزش ۱۰ هزار و ۷۰ میلیارد ریال در بخش‌های عمرانی دولتی و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به بهره‌برداری خواهند رسید و عملیات اجرایی 7 پروژه به مبلغ ۶۵ هزار و ۶۵۴ میلیارد ریال نیز آغاز می‌شود.  وی ادامه داد: مجموع پروژه‌های عمرانی بخش دولتی بالغ بر ۴۷ هزار میلیارد ریال است که در زمینه‌های ایجاد زیرساخت‌های استاندارد دریایی و بندری، افزایش پس‌کرانه بندری، ارتقای ظرفیت باربری، افزایش خدمات زنجیره تأمین کالا و حفظ و نگهداری زیرساخت‌های بندری و دریایی متمرکز شده است.  وی توضیح داد: پروژه‌های سرمایه‌گذاری بخش خصوصی بیش از ۲۸ هزار میلیارد ریال است که عمده پروژه‌های یادشده در بخش احداث روساخت‌های بندری و فضای استاندارد انبارش کالا، همچنین ایجاد پایانه‌های تخصصی مکانیزه کالا سرمایه‌گذاری شده است.  مدیرکل بنادر و دریانوردی استان خوزستان در پایان فرصت اشتغال پایدار را از ویژگی‌های عمده این پروژه‌ها دانست و اضافه کرد: با بهره‌گیری و آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های یادشده، بالغ بر ۱۲۰۰ فرصت اشتغال مستقیم حاصل خواهد شد.
***
سیستان و بلوچستان
قاسم عسکری‌نسب، مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان‌وبلوچستان نیز در این آیین توضیح داد: پروژه‌های این استان به ترتیب با میزان اشتغال‌زایی برای ۱۹۰ نفر با اعتبار کل ۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال و اشتغال‌زایی ۷۰ نفر و اعتبار کل ۳۶۹ میلیارد ریال افتتاح شد و عملیات اجرایی ۶ پروژه دیگر از منابع داخلی و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی نیز آغاز شد.  وی ادامه داد: این پروژه‌ها شامل ساخت اسکله نفتی بندر شهید بهشتی با اعتبار ۸ هزار میلیارد ریال و اشتغال‌زایی برای ۳۰۰ نفر، اجرای فاز اول خطوط نفتی بندر شهید بهشتی به ارزش 8 هزار میلیارد ریال با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و اشتغال‌زایی برای ۴۲۵ نفر و ساخت ۲ باب انبار فله به ارزش 7 هزار میلیارد ریال در بندر شهید بهشتی و ظرفیت اشتغال‌زایی ۱۴۱ نفر است. عسکری‌نسب گفت: مقاوم‌سازی دیوار حفاظتی بندر شهید کلانتری به ارزش ۷۸۲ میلیارد ریال و اشتغال‌زایی برای ۷۲ نفر با تأمین اعتبار از محل منابع داخلی سازمان بنادر، دریانوردی، ساخت و راهبری از پایانه مکانیزه غلات بندر شهید بهشتی با اعتبار ۲۰ هزار میلیارد ریال و ظرفیت اشتغال‌زایی ۷۳ نفر از دیگر پروژه‌ها به شمار می‌رود.  وی در پایان افزود: این پروژه‌ها با اعتبار کل ۴۴ هزار میلیارد ریال از محل منابع داخلی سازمان بنادر و دریانوردی و جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی اجرا می‌شود و ظرفیت اشتغال‌زایی برای بیش از هزار نفر فراهم خواهد ساخت.
***
هرمزگان
حسین عباس‌نژاد، مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان در این آیین افتتاح اظهار کرد: مهم‌ترین این طرح‌ها بندر چندمنظوره جزیره بوموسی با ۱۱ هکتار حوضچه، ۶ پست اسکله و قابلیت پهلودهی به شناورهای باری ۲ هزار تنی و بندر چندمنظوره سیریک با ۵۱ هکتار پس‌کرانه، ۳۶ هکتار حوضچه و ۶ پست اسکله است.
عباس‌نژاد افزود: ۵ فروند اسکله برای پهلودهی به شناورهای گردشگری در بنادر کنگ، مقام، لنگه و قشم نیز به بهره‌برداری رسید و اسکله سوخت‌گیری شناورها هم در بندر جاسک آغاز به کار کرد و برای بهره‌برداری از این طرح‌ها ۲ هزار میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان هزینه شد.
 وی ادامه داد: ۳ طرح زیرساختی نیز در حوزه بنادر هرمزگان با سرمایه‌گذاری ۴۱ هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی آغاز به کار کرد. این طرح‌ها شامل ساخت پایانه مکانیزه غلات و مواد فله، سامانه کنترل رفت و آمد در بندر شهید رجایی و طراحی مجتمع زیرساخت‌های دریایی در کوه مبارک جاسک است.
***
بوشهر
 محمد شکیبی‌نسب، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر گفت: در ۳ سال گذشته طرح‌هایی ارزشمند در بنادر استان افتتاح یا اجرایی شده که این مهم گامی بلند برای رونق اقتصادی و توسعه دریا محور در بنادر استان بوشهر است.
 وی افزود: یکی از طرح‌های راهبردی استان بوشهر جاده دسترسی مجتمع بندری نگین به طول 9.5 کیلومتر و هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال اعتبار است که اکنون مرحله نخست آن به طول 4.2 کیلومتر به بهره‌برداری رسیده و مرحله دوم آن نیز تا پایان سال تکمیل می‌شود.  شکیبی‌نسب گفت: ساخت موج‌شکن‌های توسعه بندر کنگان با ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار همواره از خواسته‌های اصلی ساحل‌نشینان کنگانی بوده که این طرح در دولت شهید آیت‌الله رئیسی بهره‌برداری شده است و بدون شک در بهبود معیشت مردم این شهرستان نقشی اساسی ایفا می‌کند. وی عنوان کرد: سومین طرح بهره‌برداری از شناورهای جست‌وجو و نجات، پایش و بازرسی سواحل و آب‌های تحت حاکمیت استان بوشهر شامل شناورهای پایش یک و ۲، همچنین ۲ شناور ناجی در مجموع با 5 هزار و ۴۴۵ میلیارد ریال از دیگر طرح‌های افتتاحی اداره کل بنادر و دریانوردی استان به شمار می‌روند. چهارمین طرح تعمیر اساسی و حفظ وضعیت تأسیسات و بناهای موجود در بندر بوشهر با ۲۹۷ میلیارد ریال اعتبار است که مهم‌ترین آن طرح تعمیر اساسی پایانه بین‌المللی مسافربری دریایی شهید حقگو است که طراحی آن مطابق استانداردهای روز دنیا برای سفرهای بین‌المللی انجام شده است. مدیرکل بنادر و دریانوردی استان گفت: پنجمین طرح افتتاحی نیز شامل ساخت یک پست اسکله ۹۰ متری با ۴۰۰ میلیارد ریال در بندر محمد عامری است که این طرح به افزایش تخلیه و بارگیری این بندر کمک شایانی می‌کند.  وی در پایان گفت: هم اکنون نیز طرح‌های مختلفی شامل اسکله بوالخیر، طرح جامع توسعه بندر گناوه، لایروبی کانال دسترسی بندر ریگ، ساخت 4 پست اسکله رمپ در بندر دیر، مرحله دوم جاده دسترسی و تأسیسات زیربنایی مجتمع بندری نگین از جمله طرح‌های در دست ساخت اداره کل بنادر و دریانوردی استان است که شماری از آنها امسال به بهره‌برداری می‌رسند.

 


Page Generated in 0/0121 sec