گروه بینالملل: در حالی نتایج انتخابات پارلمان اتحادیه اروپایی اعلام شد که طیفی وسیعی از ملیگرایان و راستهای افراطی توانستند این پارلمان را تصرف کنند و حتی در فرانسه یک زلزله سیاسی رخ داد به حدی که مکرون درخواست انحلال مجلس و برگزاری انتخابات زودهنگام را کرد.
حدود ۱۸۵ میلیون رایدهنده از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپایی در انتخابات پارلمان این اتحادیه شرکت کردند. هر چند احزاب راست افراطی در گوشه و کنار اتحادیه با اقبال عمومی مواجه شدند ولی آرای جلب شده توسط آنها چندان با پیشبینیها منطبق نبود، چنانکه اگر اراده سیاسی کافی در میان احزاب میانهرو وجود داشته باشد، ائتلاف حامی اروپای واحد همچنان اکثریت کرسیهای پارلمان را در 5 سال آینده در اختیار خواهد داشت.
در شکستی مفتضحانه برای اولاف شولتس صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه و کارل نهامر صدراعظم اتریش، راستهای افراطی پیروزی نسبی خود را در انتخابات پارلمان اروپا جشن گرفتند اما هنوز راست میانه اکثریت را حفظ کرده است. بر پایه برآوردهای اولیه در روز دوشنبه، ائتلاف بزرگ بین حزب راست میانه مردم اروپا (EPP)، سوسیالیستها و دموکراتهای چپ میانه (S&D) و گروه لیبرال تجدید اروپا (Renew Europe) با کسب ۴۰۳ کرسی ۵۶ درصد پارلمان اروپا را در اختیار خود خواهند داشت.
به عبارت دیگر، حزب مردم اروپا (EPP) با کسب ۱۸۹ کرسی همچنان خود را به عنوان بزرگترین بلوک سیاسی در پارلمان اروپا مطرح کرد و حزب سوسیال - دموکرات هم با کسب ۱۳۵ کرسی همچنان دومین حزب بزرگ سیاسی اتحادیه اروپایی باقی ماند. با این حال احزابی چون حزب تجدید (لیبرال) و حزب سبز هر کدام با از دست دادن ۱۹ کرسی نتایج «مایوسکنندهای» داشتند و در برابر احزاب دست راستی چون حزب محافظهکاران و اصلاحطلبان با کسب ۷۲ کرسی که 4 کرسی بیشتر از انتخابات سال ۲۰۱۹ است، ابراز پیروزی کردند.
بر اساس گزارش شبکه خبری الجزیره، در فرانسه حزب «اجتماع ملی» مارین لوپن توانست حزب امانوئل مکرون، رئیسجمهور را شکست دهد که این مساله باعث شد مکرون با اعلام انحلال پارلمان، برگزاری انتخابات زودهنگام را خواستار شود. این حزب راست افراطی موفق شد ۳۳ درصد آرا و ۳۱ کرسی را به دست آورد، در حالی که حزب مکرون تنها ۱۵ درصد آرا را کسب کرد.
لوپن پس از این پیروزی گفت: «ما آمادهایم کشور را به حالت اولش بازگردانیم، آماده دفاع از منافع فرانسویها، آماده پایان دادن به مهاجرت گسترده هستیم». مکرون هم این شکست را پذیرفت و گفت: «من پیام شما، نگرانیهای شما را شنیدم و آنها را بیپاسخ نمیگذارم. فرانسه به اکثریت واضح نیاز دارد تا در آرامش و هماهنگی عمل کند».
بدین ترتیب در پی سخنان رئیسجمهور فرانسه باید انتخابات زودهنگام پارلمانی برگزار شود. احزاب راست افراطی فرانسه در انتخابات پارلمان اروپا به پیروزی چشمگیری دست یافتند. حزب اجتماع ملی به رهبری مارین لوپن بیش از ۲ برابر آرای حزب رنسانس مکرون را از آن خود کرد. امانوئل مکرون گفت: «نتایج انتخابات اروپا برای دولت من خوب نیست و ظهور ناسیونالیستها خطری برای فرانسه و اروپاست». مکرون با بیان اینکه «تصمیم گرفتم انتخابات زودهنگام را ۳۰ ژوئن برگزار کنم»، تصریح کرد: «انحلال مجلس ملی را اعلام میکنم».
در آلمان هم حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» (AfD) مقام دوم را به خود اختصاص داد که نشاندهنده قدرت این حزب در آستانه انتخابات فدرال سال آینده است. سبزهای آلمان بزرگترین بازنده انتخابات روز یکشنبه بودند که با کاهش 8.5 درصدی به ۱۲ درصد آرا دست یافتند و به دلیل سیاستهای مربوط به کاهش انتشار گازهای گلخانهای توسط رایدهندگان مجازات شدند. حزب شولتس و سومین شریک ائتلاف او یعنی حزب دموکراتیک هم تنها ۱۴ و ۵ درصد آرا را کسب کردند. عملکرد قوی حزب آلترناتیوی برای آلمان در حالی اتفاق افتاده که دورنمای این حزب بالاترین در چند دهه گذشته است و احزاب پوپولیستی جدید برای پر کردن خلأ ناشی از کاهش حضور احزاب اصلی در رقابت هستند. موفقیت حزب آلترناتیوی برای آلمان با وجود یکسری رسواییها و مناقشات بوده مبنی بر اینکه کاندیدای اصلی این حزب اعلام کرده نیروهای اساس آلمان نازی اصلا «جنایتکار» نبودهاند.
در اتریش نیز حزب راست افراطی «آزادی» ۲۶ درصد آرا را کسب کرد و برای نخستینبار در راس احزاب دیگر قرار گرفت. حزب حاکم محافظهکار «مردم» ۲۴ درصد آرا را کسب کرد و جلوتر از حزب سوسیال - دموکرات با ۲۳ درصد و سبزها با ۱۱ درصد قرار گرفتند.
در ایتالیا نیز جورجیا ملونی، نخستوزیر پس از آنکه حزب پوپولیست راستگرایش بیش از ۲ برابر کرسیهای خود در پارلمان را افزایش داد، موقعیت خود را تقویت کرد. حزب راست افراطی «برادران ایتالیا» به رهبری ملونی با کسب ۲۸ درصد آرا در انتخابات پارلمان اروپا در ایتالیا پیروز شد؛ اتفاقی که میتواند جایگاه قابل توجهی را در معادلات آتی اروپا برای ملونی به ارمغان آورد. این پیروزی میتواند ضمن تقویت جایگاه داخلی ملونی به عنوان نخستوزیر، او را به عنوان یکی از قدرتمندترین شخصیتهای اتحادیه اروپایی نیز معرفی کند. مخالفان ائتلاف دست راستی ملونی امیدوار بودند نتایج انتخابات پارلمان اروپا نشانی از نارضایتی از عملکرد دولت کنونی ارائه دهد اما برعکس، آنچه از صندوقهای رای بیرون آمد، مشخص کرد ایتالیاییها چندان هم از ملونی و کابینه او ناراضی نیستند. حزب مخالف چپ میانه (PD) یا «حزب دموکرات» ۲۳ درصد آرا را به دست آورد و پس از آن جنبش 5 ستاره که یک جریان پوپولیستی است با کسب ۱۰ درصد آرا در جایگاه سوم قرار گرفت. این جریان سیاسی نسبت به انتخابات سال ۲۰۱۹ میلادی 7 درصد کاهش حمایت را داشته است.
***
نتایج کرسیهای پارلمان اروپا
بنا بر آخرین برآوردها، تقسیم کرسیها در پارلمان اروپا که ۷۲۰ نماینده دارد، چنین است:
حزب راستگرای مردم اروپا ۱۸۹ کرسی (۱۲ کرسی بیشتر از دوره قبل در سال ۲۰۱۹)
حزب چپگرای سوسیال - دموکرات ۱۳۵ کرسی (۵ کرسی کمتر از دوره قبل)
حزب چپگرای تجدید اروپا ۸۳ کرسی (۱۹ کرسی کمتر از دوره قبل)
محافظهکاران و اصلاحطلبان راستگرا ۷۲ کرسی (4 کرسی بیشتر از دوره قبل)
حزب هویت و دموکراسی ۵۸ کرسی (یک کرسی کمتر از دوره قبل)
حزب سبز ۵۳ کرسی (۱۹ کرسی کمتر از دوره قبل)
نمایندگان مستقل ۴۵ کرسی (۵ کرسی کمتر از دوره قبل)
چپگرایان ۳۵ کرسی (2 کرسی کمتر از دوره قبل)