گروه سیاسی: سخنگوی شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان مستقل است و فراجناحی عمل میکند. هادی طحاننظیف در گفتوگویی درباره بررسی و تشریح روند احراز صلاحیت نامزدهای انتخابات چهاردهم ریاستجمهوری افزود: مبنای تشخیص صلاحیت فقط یک خطکش دارد و آن ضوابط قانونی است.
طحاننظیف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در دوره چهاردهم انتخابات ریاستجمهوری از بین افرادی که برای ثبتنام به وزارت کشور مراجعه کرده بودند، 80 نفر از داوطلبان شرایط اولیه را برای ثبتنام جهت نامزدی ریاستجمهوری دارا بودهاند، چه فرآیندی طی شد تا شورای نگهبان صلاحیتهای داوطلبان نامزدی در این دوره از انتخابات را بررسی کند؟ بیان کرد: ابتدا گزارشی درباره سوابق و خصوصیات هر یک از داوطلبان داده میشد و پس از آن استعلامهایی هم که درباره افراد انجام شده بود، طرح میشد. سپس اعضای شورای نگهبان بر اساس شناخت و اطلاعاتی که داشتند، به صورت مستقل نظرات خود را بیان میکردند و در نهایت نیز رایگیری میشد.
وی اظهار داشت: بر اساس قانون، وظیفه سنگینی برعهده اعضای شورای نگهبان گذاشته شده بود، لذا مباحث جدی انجام شد. پس از انجام مباحثات، داوطلب باید 7 رای احراز از اعضای شورا کسب میکرد تا گفته شود احراز صلاحیت درباره آن شخص انجام شده است. اگر آرا حتی یک عدد کمتر میشد یعنی ۶ نفر رای مثبت میدادند، احراز صلاحیت انجام نمیشد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که نحوه تشخیص صلاحیت و احراز آن برای اعضا چگونه است؟ آیا توصیههای بیرونی اثری میتواند بر رای نهایی بگذارد؟ خاطرنشان کرد: خیر! هیچکدام از اعضای شورای نگهبان با توصیه و مباحثی از این دست، نظرش تغییر نمیکند. شورا مستقل است. اعضا ممکن است دادههای مختلفی دریافت کنند؛ استعلام است، مباحثه است، نکات است، پرونده هم مطالعه میشود اما در نهایت هر شخص بین خودش و خدا بر اساس مستندات و سوابق گفته شده به جمعبندی میرسد و آن تشخیصی را که قانون برعهدهاش گذاشته است، انجام میدهد.
طحاننظیف تاکید کرد: مبنای تشخیص یک خطکش مهم دارد و آن ضوابط قانونی است. مبنای ما در شورای نگهبان قانون است و بر مبنای آن رایگیری انجام میشود. رایگیری به صورت مخفی بود؛ به این معنا که اسامی در برگههای رای مخفی نوشته میشد و هر یک از اعضا، گزینه احراز صلاحیت یا عدم احراز صلاحیت را انتخاب میکردند و در نهایت شمارش آرا انجام میشد.
وی تصریح کرد: این فرآیند درباره هر ۸۰ نفر طی شد؛ حتی یک نفر از این ۸۰ نفر نبود که این فرآیند در موردش طی نشود و اتفاق نیفتد. تمام تلاش شورا این بود که کار در نهایت صحت، دقت و اتقان و البته با مقداری تسریع انجام شود که فرصت برای تبلیغات انتخاباتی وجود داشته باشد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا در احراز صلاحیتها و بررسی صلاحیتهای نامزدها، مصلحتسنجی هم اثر دارد؟ گفت: شورای نگهبان یک جمع تخصصی است و مبنایش قانون است. مصلحتسنجی به آن معنایی که گفته میشود راهی در شورا ندارد، بلکه مبنا آن چیزی است که در قانون ذکر شده است. درباره شرایط داوطلبان انتخابات ریاستجمهوری ما با اصل ۱۱۵ قانون اساسی مواجه هستیم که تأکید دارد نامزدهای ریاستجمهوری باید از میان رجال مذهبی و سیاسی و برخوردار از شرایطی مانند مدیر و مدبر بودن باشند.