مراسم قرعهکشی دور سوم مرحله مقدماتی جامجهانی ٢٠٢٦ در مالزی برگزار شد و تیم ملی فوتبال ایران حریفان خود را شناخت.
دور سوم مرحله مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۶ قرار است در ۳ گروه ۶ تیمی از سپتامبر ۲۰۲۴ تا ژوئن ۲۰۲۵ برگزار شود و ۲ تیم برتر از هر گروه مستقیما جواز حضور در جامجهانی را کسب خواهند کرد. تیمهای سوم و چهارم گروهها نیز دوباره در ۲ گروه ۳ تیمی بازی میکنند و تیمهای برتر گروهها به عنوان سهمیههای هفتم و هشتم آسیا راهی جامجهانی میشوند. برای نیمسهمیه باقیمانده نیز طبق روال قبل بازی پلیآف با تیمی از قاره دیگر برگزار خواهد شد
به همین منظور روز پنجشنبه ۷ تیر در سالن بزرگ هتل ماندارین اورینتال کوالالامپور مراسم قرعهکشی این مرحله برگزار شد. مهدی مهدویکیا بازیکن اسبق تیم ملی فوتبال ایران در این مراسم حضور داشت.
سیدبندی بر اساس آخرین رتبه تیمها در رنکینگ فیفا بود و از آنجا که ایران به همراه ژاپن و کرهجنوبی در رتبههای اول تا سوم قاره قرار داشتند، در سید نخست این پیکارها قرار گرفت.
سیدبندی قرعهکشی دور سوم به شرح زیر است:
سید یک: ژاپن، ایران و کرهجنوبی
سید ۲: استرالیا، قطر و عراق
سید ۳: عربستان سعودی، ازبکستان و اردن
سید ۴: امارات، عمان و بحرین
سید ۵: چین، فلسطین و قرقیزستان
سید ۶: کره شمالی، اندونزی و کویت.
امیر قلعهنویی سرمربی تیم ملی و مهدی محمدنبی، نایبرئیس اول فدراسیون فوتبال در این مراسم حاضر بودند.
گروه A: ایران، قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی
گروه B: کرهجنوبی، عراق، اردن، عمان، فلسطین و کویت
گروه C: ژاپن، استرالیا، عربستان، بحرین، چین و اندونزی
همچنین فدراسیون جهانی فوتبال برنامه بازیهای مقدماتی جهانی در آسیا را اعلام کرد که به شرح زیر است:
ایران - قرقیزستان: ۱۵ شهریور ۱۴۰۳
امارات - ایران: ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
ازبکستان - ایران: ۱۹ مهر ۱۴۰۳
ایران - قطر: ۲۴ مهر ۱۴۰۳
کره شمالی - ایران: ۲۴ آبان ۱۴۰۳
قرقیزستان - ایران: ۲۹ آبان ۱۴۰۳
ایران - امارات: ۳۰ اسفند ۱۴۰۳
ایران - ازبکستان: ۵ فروردین ۱۴۰۴
قطر - ایران: ۱۵ خرداد ۱۴۰۴
ایران – کرهشمالی: ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
* نگاهی به رقبای ایران در انتخابی جامجهانی
رقبای تیم ملی فوتبال ایران در مرحله سوم مسابقات انتخابی جامجهانی 2026 مشخص شدند و بر این اساس شاگردان امیر قلعهنویی در این مرحله مقابل تیمهای ملی قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی صفآرایی میکنند.
قطر که قهرمان آخرین دوره جام ملتهای آسیا به شمار میرود، در جایگاه سیوپنجم ردهبندی فیفا جای دارد. عنابیها که سال 2023 با هدایت تینتین مارکسِ اسپانیایی به قله فوتبال آسیا رسیدند، سال 2022 به لطف میزبانی از جامجهانی برای نخستین بار در این رقابتها شرکت کردند و با 3 شکست حذف شدند.
ازبکستان هم یکی از تیمهایی است که تیم ملی بیشتر از هر حریفی با آن بازی کرده است. ازبکستان که تیم شصتودوم جهان به شمار میرود، در مرحله دوم انتخابی جامجهانی 2026 با ایران همگروه بود که ملیپوشان کشورمان در هر 2 مسابقه مساوی کردند و از کسب پیروزی بازماندند. ازبکها که تاکنون طعم حضور در جامجهانی را نچشیدهاند، در 14 تقابل با ایران تنها یک بار پیروز شدهاند.
تیم ملی ایران در روزهای 20 شهریور و 30 اسفند سال جاری مقابل شاگردان پائولو بنتو در تیم ملی امارات صفآرایی میکند؛ حریفی که در جام ملتهای آسیا 2023 همگروه ایران بود و با نتیجه 2 بر یک مغلوب شد. آخرین حضور امارات در جامجهانی به 34 سال پیش بازمیگردد؛ حضوری که با 3 شکست و دریافت 11 گل همراه بود. تیم پائولو بنتو در جایگاه شصتونهم ردهبندی تیمهای ملی جهان قرار دارد.
قرقیزستان که نخستین رقیب ملیپوشان ایران در راه صعود به جامجهانی خواهد بود، در ردهبندی اخیر فیفا یک پله سقوط کرد تا جایی در بین 100 تیم برتر جهان نداشته باشد و تیم صدویکم جهان لقب بگیرد. قرقیزها هم تاکنون موفق به صعود به جامجهانی نشدهاند و آخرین بار در تورنمنت کافا مقابل ایران قرار گرفتند که با هتتریک مهدی طارمی، 5 بر یک شکست خوردند.
در آخر به کره شمالی میرسیم که شاید با سایر رقبا متفاوتتر باشد. «توفان زرد» جامجهانی 1966 که تا مرحله یکچهارم نهایی آن رقابتها بالا آمد، در انتخابی جامجهانی 2010 بالاتر از ایران قرار گرفت و در مهمترین رویداد فوتبالی جهان شرکت کرد. کرهایها از حضور در انتخابی جامجهانی 2022 انصراف دادند و حالا مجدداً بخت خود را برای بازگشت به عرصه جهانی امتحان میکنند. کره شمالی تیم صدودهم جهان محسوب میشود.
***
فرار بـزرگ ایــران از گـروه مرگ
با انجام قرعهکشی مرحله سوم مقدماتی جام جهانی، ایران از حضور در گروه مرگ مسابقات فرار کرد.
قرعهکشی مرحله سوم مقدماتی جامجهانی 2026 در شرایطی صبح پنجشنبه در کوالالامپور برگزار شد که 18 تیم صعود کرده به این مرحله از پیکارها، در 3 گروه 6 تیمی تقسیم شدند و ایران در گروه نسبتا مناسبی قرار گرفت و به نوعی از گروه مرگ فرار کرد.
قرعهکشی مسابقات بدین شکل برگزار شد که ابتدا تیمهای حاضر در سید ششم از گوی خارج شدند و سپس قرعهکشی به سمت سیدهای بالاتر آمد تا تکلیف تیمهای قدرتمند قاره مشخص شود.
تیم ملی ایران که از قبل مشخص بود در سید نخست قرار دارد، تا لحظه آخر قرعهکشی منتظر خارج شدن نامش از گویها بود. این اتفاق در شرایطی رخ داد که به نوعی، گروه مرگ پیکارها از قبل مشخص شده بود.
استرالیا، عربستان، بحرین، چین و اندونزی تیمهایی بودند که در سید 3 گروه قرار داشتند و حضور 2 تیم بزرگ استرالیا و عربستان کافی بود تا این گروه به گروه مرگ مسابقات شناخته شود.
از سمت دیگر، حضور تیمهای قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی در گروه نخست مسابقات و عراق، اردن، عمان، فلسطین و کویت نیز در گروه دوم مشخص شده بود و نوبت به قرعهکشی تیمهای حاضر در سید نخست رسید.
در شرایطی نوبت به قرعهکشی گلدان اول رسید که اگر نام ایران از 2 گوی نخست خارج نمیشد، ملیپوشان باید در گروه سوم و در گروه مرگ مسابقات، با تیمهای قدرتمندتری روبهرو میشدند.
با این حال در همان قرعه نخست، نام ایران از گوی اول خارج شد تا ملیپوشان در گروه اول با تیمهای ملی قطر، ازبکستان، امارات، قرقیزستان و کرهشمالی همگروه شوند و به نوعی از قرار گرفتن در گروه مرگ فرار کنند.