printlogo


کد خبر: 286873تاریخ: 1403/4/10 00:00
«وطن امروز» از نقش هوش مصنوعی در کاهش مخاطرات جوی و پیش‌بینی تغییرات آب‌وهوایی گزارش می‌دهد
هشدار هوشمند

اسدالله خسروی: به کارگیری سیستم‌های هوشمند در قالب فناوری‌های مدرن سامانه‌های هوش مصنوعی در بخش آب و هوایی کشور باعث شده است وضعیت جوی و وقوع سیل در کشور پیش‌بینی  شود، به طوری که بر اساس داده‌های این فناوری، کارشناسان هواشناسی نه فقط مدل‌های وضع هوا را پیش‌بینی  می‌کنند، بلکه میزان دبی آب بستر رودخانه‌ها را از طریق هوش مصنوعی محاسبه و با بهره‌گیری از چنین شیوه‌ای هشدارهای لازم را برای جلوگیری از مخاطرات احتمالی وقوع سیل به مردم گوشزد می‌کنند. 
علاوه براین الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌تواند حجم وسیعی از داده‌ها را تجزیه و تحلیل و الگوها را شناسایی کند، همچنین با بهره‌گیری از تصاویر ماهواره‌ای و تکنیک‌های پردازش تصویر می‌توان به پیش‌بینی و مدیریت حوادث طبیعی مرتبط با تغییرات اقلیمی مانند سیل و توفان کمک کرد.
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران وضع هوای سازمان هواشناسی در گفت‌وگو با «وطن امروز» اظهار کرد: این سازمان طی یک سال اخیر توانسته است از فناوری هوش مصنوعی برای پیش‌بینی  وضعیت جوی استفاده کند، آنطور که هم‌اکنون 510 نقطه کشور از روش محاسبات هوش مصنوعی برای برآورد دبی آب بستر رودخانه‌ها برای هشدار سیل استفاده می‌کند، چرا که با چنین شیوه محاسباتی میزان ورودی دبی آب روخانه‌ها مشخص و محاسبه می‌شود.
صادق ضیاییان با بیان اینکه استفاده از هوش مصنوعی کمک می‌کند هزینه سخت‌افزاری محاسبات در سازمان هواشناسی برای پیش‌بینی  وضعیت آب و هوا و مخاطرات احتمالی ناشی از آن کاهش یابد، گفت: مدل‌های عددی وضع هوا برای پیش‌بینی وضعیت جوی طوری است که چنانچه از سیستم‌های هوشمند و نرم‌افزارهایی در قالب هوش مصنوعی استفاده شود هزینه‌ها پیش‌بینی هواشناسی نیز کاهش می‌یابد، زیرا بهره‌گیری از مدل‌های مفهومی پیش‌بینی هوا هزینه کمتری دارد و در مقابل پیش‌بینی‌های نیز دقیق‌تر انجام می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه سامانه‌های هشدار سیل به صورت مدل مفهومی در کشور وجود دارد اما گسترده نیست، افزود: چنانچه این سامانه‌ها به صورت وسیع وضعیت جوی کشور را پوشش دهند، بی‌تردید کمک خاصی به کاهش وقوع سیل در کشور خواهد کرد. هر چند هم‌اکنون خیلی از مناطق کشور نیز تحت پوشش این سامانه قرار دارند.
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران وضع هوای سازمان هواشناسی در ادامه گفت: با توجه به بارش‌های قابل توجه در یک سال اخیر، در صورت نبود هوش مصنوعی برای هشدار سیل و آمادگی مردم در مقابل این رخداد طبیعی، بی‌تردید شاهد مخاطرات بیشتر آب‌وهوایی بودیم، چرا که پیش‌بینی  هواشناسی از طریق هوش مصنوعی دقیق‌تر است و هر چه  این سامانه افزایش یابد، پیش‌بینی‌ها در همه نقاط کشور بیشتر خواهد شد.
 وی افزود: این فناوری دستاورد نیروهای بومی در مرکز ملی پیش‌بینی  و مدیریت بحران وضع هوای سازمان هواشناسی کشور است که در حال توسعه است.
* کاربرد هوش مصنوعی در کاهش تغییرات اقلیمی
با تحلیل داده‌های هواشناسی و هیدرولوژیک، الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند پیش‌بینی کنند کجا و چه زمانی بارش باران رخ خواهد داد و به کشاورزان و مدیران منابع آبی کمک کنند تا تصمیمات بهتری بگیرند.
رئیس گروه نرم‌افزار سازمان هواشناسی کشور با اشاره به نقش هوش مصنوعی در مدیریت بهتر منابع آبی، حفاظت از جنگل‌ها، کشاورزی بهینه و...، چالش‌های بهره‌گیری از آن برای حفاظت از محیط‌ زیست و منابع طبیعی را برشمرد.
رامین عابدی‌اصل درباره چگونگی کمک هوش مصنوعی به حفاظت از محیط‌ زیست اظهار کرد: هوش مصنوعی می‌تواند به روش‌های متعددی در حفاظت از محیط ‌زیست کمک کند. الگوریتم‌های هوش مصنوعی (AI) می‌توانند حجم وسیعی از داده‌ها را تجزیه و تحلیل و الگوهایی را شناسایی کنند که برای انسان‌ها دشوار یا زمان‌بر است. به عنوان مثال AI می‌تواند به پایش جنگل‌ها برای شناسایی تخریب غیرقانونی جنگل‌ها کمک کند. هوش مصنوعی با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای و تکنیک‌های پردازش تصویر می‌تواند تغییرات پوشش گیاهی را در زمان واقعی تشخیص و به مقامات اطلاع دهد.
وی اضافه کرد: هوش مصنوعی می‌تواند در مدیریت منابع آبی نیز مؤثر باشد. با تحلیل داده‌های هواشناسی و هیدرولوژیک، الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند پیش‌بینی کنند کجا و چه زمانی بارش باران رخ خواهد داد و به کشاورزان و مدیران منابع آبی کمک کنند تصمیمات بهتری بگیرند. این متخصص حوزه هوش مصنوعی به این پرسش که آیا هوش مصنوعی می‌تواند به کاهش تغییرات اقلیمی کمک کند، پاسخ مثبت داد و اظهار کرد: هوش مصنوعی می‌تواند به کاهش تغییرات اقلیمی کمک کند و در بهینه‌سازی مصرف انرژی موثر است. الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند مصرف انرژی در ساختمان‌ها و صنایع را تجزیه و تحلیل کنند و راهکارهایی برای کاهش مصرف ارائه دهند. برای مثال هوش مصنوعی می‌تواند سیستم‌های تهویه مطبوع را بر اساس داده‌ها تنظیم کند تا مصرف انرژی کاهش یابد. وی با بیان اینکه هوش مصنوعی می‌تواند به توسعه و بهینه‌سازی منابع انرژی تجدیدپذیر کمک کند، گفت: AI با تحلیل داده‌های باد، خورشید و سایر منابع طبیعی می‌تواند بهره‌وری نیروگاه‌های بادی و خورشیدی را افزایش دهد. علاوه بر این به پیش‌بینی و مدیریت حوادث طبیعی مرتبط با تغییرات اقلیمی مانند سیل و توفان کمک می‌کند که این قابلیت می‌تواند به کاهش خسارات و حفظ جان انسان‌ها و محیط‌زیست کمک کند.
عابدی‌اصل درباره چگونگی تاثیر هوش مصنوعی بر مدیریت منابع طبیعی مثل آب و جنگل‌ها به ایسنا گفت: هوش مصنوعی قادر است در مدیریت منابع طبیعی مانند آب و جنگل‌ها نقش کلیدی ایفا کند. AI برای مدیریت منابع آبی می‌تواند به پیش‌بینی تقاضای آب، بهینه‌سازی شبکه‌های توزیع آب و کاهش هدررفت آب کمک کند، همچنین با استفاده از داده‌های بلادرنگ از حسگرها و سیستم‌های نظارت می‌تواند مشکلات نشت آب را شناسایی و به‌سرعت رفع کند. 
وی افزود: هوش مصنوعی در مدیریت جنگل‌ها می‌تواند به پایش سلامت جنگل‌ها، شناسایی مناطق در خطر آتش‌سوزی و مدیریت جنگل‌کاری کمک کند و با تحلیل تصاویر ماهواره‌ای و داده‌های جغرافیایی تغییرات در پوشش جنگلی را شناسایی کند و به انجام اقدامات حفاظتی یاری رساند.
کارشناس حوزه هوش مصنوعی درباره آینده استفاده از هوش مصنوعی در حوزه محیط‌زیست، گفت: آینده استفاده از هوش مصنوعی در حوزه محیط‌ زیست بسیار روشن و امیدوارکننده است. با پیشرفت فناوری و افزایش داده‌های در دسترس، الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند دقیق‌تر و کارآمدتر شوند. عابدی‌اصل با بیان اینکه AI می‌تواند منجر به کشاورزی دقیق شود، گفت: بهبود تکنیک‌های کشاورزی از طریق تجزیه و تحلیل داده‌ها، پیش‌بینی نیازهای آبی و مواد مغذی و مدیریت بهتر آفات، کشاورزی دقیق را در پی دارد.
وی با اشاره به تاثیر هوش مصنوعی بر پایش و مدیریت منابع طبیعی اظهار کرد: استفاده از داده‌های ماهواره‌ای و حسگرهای زمینی برای پایش سلامت جنگل‌ها، منابع آبی و پیش‌بینی و مدیریت بلایای طبیعی مانند آتش‌سوزی‌ها و سیلاب‌ها از طریق AI امکان‌پذیر است.

Page Generated in 0/0065 sec