گروه بینالملل: یک رسانه عربزبان در یادداشتی درباره توافقنامه اصلاحشده برای دستیابی به آتشبس در نوار غزه و تفاوت آن با پیشنهادهای قبلی نوشت در توافق جدید جنبش حماس از شرط خود برای توقف جنگ با تضمینهای بینالمللی در مرحله نخست توافق چشمپوشی کرده و آن را به ادامه مذاکرات تا اجرا در مرحله دوم موکول کرده است.
یک منبع بلندپایه حماس به رویترز گفت: حماس پیشنهاد آمریکا را برای آغاز مذاکرات برای آزادی اسیران اسرائیلی از جمله سربازان و مردان، ۱۶ روز پس از مرحله اول توافق پذیرفته است. یک مقام فلسطینی نزدیک به تلاشهای صلح با میانجیگری بینالمللی گفته است این پیشنهاد میتواند منجر به دستیابی به یک چارچوب توافق در صورت پذیرش اسرائیل شود و به جنگ ۹ ماهه غزه پایان دهد. به گفته مقامات بهداشت غزه، بیش از ۳۸۰۰۰ فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدهاند. یک منبع ارشد در جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) دیروز به رویترز گفت در توافقنامه اصلاحشده، آتشبس موقت و ورود کمکها قید شده است. وی افزود: پیشنهاد توافق اصلاحشده بین حماس و اشغالگران موافق این است که مذاکرات برای آزادی اسرای صهیونیست از جمله سربازان و مردان باقیمانده ظرف ۱۶ روز پس از مرحله اول توافق آغاز شود.
این منبع تصریح کرد این پیشنهاد تضمین میکند تا زمانی که مذاکرات غیرمستقیم برای اجرای مرحله دوم توافق ادامه داشته باشد، میانجیها نیز توافق آتشبس موقت، ارسال کمکها و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه را تضمین کنند.
این در حالی است که «اسامه حمدان» از مقامات حماس روز جمعه تاکید کرد جنبش حماس انتظار دارد تا شنبه اشغالگران به پیشنهاداتش برای آتشبس در غزه پاسخ دهند.
حمدان گفت: ما نمیخواهیم درباره جزئیات این ایدهها صحبت کنیم و منتظر شنیدن پاسخ هستیم که به احتمال زیاد امروز یا فردا خواهد بود. اگر پاسخ مثبت باشد، این ایدهها به تفصیل مورد بحث قرار خواهد گرفت. وی همچنین توضیح داد که تواناییهای نظامی جنبش حماس در نوار غزه «هنوز در موقعیت خوبی برای ادامه جنگ» قرار دارد. شبکه ۱۳ عبری نیز به نقل از برخی منابع گزارش داد: مذاکرات درباره اسیران آسان نخواهد بود و ممکن است ۳ تا 5 هفته طول بکشد. همچنین «محمد نزال» از اعضای دفتر سیاسی حماس به العربی الجدید گفت این جنبش از آغاز روند مذاکرات غیرمستقیم که از چند ماه پیش آغاز شد، مسیر شفافی را دنبال کرده و طی آن با رویکردی مثبت با مذاکرات برخورد کرده است. خطوط اساسی و اصلی جنبش حماس شامل توقف دائم حملات، عقبنشینی نیروهای اشغالگر از نوار غزه، بازگشت آوارگان فلسطینی به خانههایشان، سرازیر شدن مواد غذایی، کمکهای امدادی، دارویی و نفتی به تمام مناطق نوار غزه، آغاز روند بازسازی و دستیابی به توافق تبادل اسراست. وی تصریح کرد: حماس ۶ مه پس از ایجاد اصلاحاتی با تایید میانجیگران و دولت آمریکا از طریق نماینده خود، ویلیام برنز، رئیس سیا موافقت خود را با پیشنهاد ارائه شده توسط رژیم اشغالگر اعلام کرد. پس از آن به جنبش حماس اطلاع داده شد اسرائیل با اصلاحات حماس موافقت کرده است و سپس به جای اعلام، نتانیاهو فرار به جلو را ترجیح داد و به شهر رفح حمله و روند مذاکرات را نقض کرد.
عضو دفتر سیاسی حماس گفت: دولت آمریکا ساکت ماند و جرات محکوم کردن این اقدام نتانیاهو را نداشت، سپس جو بایدن در یک سخنرانی ماه گذشته (ژوئن) این پیشنهاد را تکرار کرد و جزئیات آنچه را که پیشنهاد رژیم صهیونیستی خواند، توضیح داد. این نکته قابل توجه بود که او از نتانیاهو خواست با آن موافقت کند. حال سوال این است: چگونه میتواند یک پیشنهاد صهیونیستی باشد و از خود آنها خواسته شود با این پیشنهاد موافقت کنند؟! با این وجود میانجیها دوباره با حماس تماس گرفتند و اعلام کردند فرصتی جدید برای دستیابی به توافق جدیدی وجود دارد که به جنگ وحشیانه پایان دهد.
نزال در این باره تصریح کرد: جنبش حماس پس از ارائه اصلاحیههای خود با انعطافپذیری و مثبتاندیشی بالا به پیشنهادی که اخیرا توسط رژیم اشغالگر ارائه شد، پرداخت و اکنون توپ در زمین این رژیم است و واکنشهای غیررسمی در محافل آمریکایی و اشغالگران حاکی از استقبال آنها از پاسخ جنبش حماس است. در همین راستا، «احمد الطنانی» مدیر مرکز تحقیقات و مطالعات استراتژیک «عروبه» فلسطین گفت: چندین ملاحظه و نکته پشت تحولات در پرونده مذاکره وجود دارد که مهمترین آنها پیشگیری از جنگ در جبهه شمالی اراضی اشغالی است.
وی به العربی الجدید گفت: یک حرکت واضح در پرونده مذاکره وجود دارد و در راس آن آمریکا درصدد جلوگیری از وقوع جنگ میان حزبالله و رژیم اشغالگر در دوره آتی است. الطنانی تصریح کرد: «آموس هوکشتاین» به دنبال تصویب ایدههای جدیدی از طریق حزبالله بود که در حرکت مذاکرات نقش داشته است و اطلاعات موجود نشان میدهد هیچ پیشنهاد جدیدی درباره غزه وجود ندارد و در حقیقت فرمولهای جدیدی هستند که ممکن است قابل قبولتر باشند. وی افزود: مقاومت فلسطین میخواهد ایده مسؤول جلوه دادن آن در شکست تلاشها برای دستیابی به توافق از سوی دولت آمریکا را کنار بگذارد و به همین دلیل چشمپوشیهایی را از خواستههای خود داشته است.