printlogo


کد خبر: 287488تاریخ: 1403/4/31 00:00
کارنامه وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم از تأمین زمین ۱,9 میلیون مسکن تا تکمیل کریدور‌های ارتباطی
راهی که آمدیم

وزیر راه و شهرسازی دیروز در نشست خبری‌ای که در ساختمان شهیددادمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد با اعلام اینکه بیش از 2.6 میلیون واحد نهضت ملی مسکن در حال ساخت است، اظهار کرد: آمارهای بانک مرکزی نشان‌دهنده رشد تولید و ساخت مسکن از منفی 6.9 درصد در سال ۱۴۰۰ به 7.1 درصد در پایان سال ۱۴۰۲ (در مجموع رشد ۱۴ درصدی) است.
مهرداد بذرپاش ادامه داد: در بخش تولید مسکن در گذشته کاهش ساخت‌وسازها را مطابق آمارهای رسمی شاهد بودیم که اثر مستقیمی بر آمار تورم کشور داشت.
وی بیان کرد: مطابق آمار بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰ با رشد منفی 6.9 درصدی در بخش تولید و ساخت مسکن مواجه بودیم که با تلاش انجام‌شده در پایان سال گذشته به رشد 7.1 درصدی رسیدیم که نوید ساخت‌وسازهای گسترده از طریق مردم و با کمک دولت را می‌دهد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: بیش از 2.6 میلیون واحد نهضت ملی مسکن در مدل‌های مختلف در کشور در حال ساخت است که بخشی از آنها تحویل شده است و مابقی آنها در مراحل مختلف پیشرفت قرار دارد.
بذرپاش اظهار داشت: تولید مسکن از سوی مردم بدون گرفتن زمین و تسهیلات نیز عدد قابل توجهی است.
***
واگذاری یک میلیون قطعه زمین در روستاها
بذرپاش خاطرنشان کرد: در موضوع تامین زمین از ۱۰۰ هزار هکتار عبور کرده‌ایم، به طوری که بیش از ۵۰ هزار هکتار در مناطق شهری وارد عملیات ساخت نهضت ملی مسکن شده و همین میزان زمین نیز در محدوده‌های روستایی تامین شده است.
وی یادآور شد: در بخش روستایی از ابتدای انقلاب تا سال ۱۴۰۲ تعداد ۸۰۰ هزار قطعه زمین تقدیم روستاییان شده بود، این در حالی است که سال ۱۴۰۲ و ۴ ماهه امسال بیش از یک میلیون قطعه زمین وارد سامانه بخش روستایی شده که بخشی از آن تحویل مردم شده و این یک عدد بی‌سابقه است.
 به گفته وزیر راه و شهرسازی، در بخش راه‌های روستایی نیز بیش از ۷۴۰۰ کیلومتر راه‌ روستایی احداث شد که رشد ۳۴ درصدی نسبت به عملکرد دولت قبل دارد.
* افزایش ۲ برابری نوسازی مسکن روستایی در دولت سیزدهم
بذرپاش اظهار کرد: نوسازی مسکن روستایی در دولت‌های یازدهم و دوازدهم سالانه ۸۰ هزار واحد بود که در ۳ سال گذشته به ۲ برابر این رقم یعنی بیش از ۱۶۵ هزار واحد در سال افزایش یافت. وزیر راه و شهرسازی گفت: در دولت سیزدهم بیش از ۱۲۰ هزار واحد خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی و همین هشدار سبب شد عرضه بیش از ۱۸۰ هزار واحد خالی را به بازار شاهد باشیم. وی یادآور شد: در موضوع کنترل بازار مسکن، با همکاری مجلس قانون سامان‌دهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها مصوب شد که در آن سقف اجاره بهای سالانه به طور متوسط ۲۵ درصد در نظر گرفته شد و سازوکارهای سخت‌گیرانه‌ای برای عدم اجرای قانون پیش‌بینی شده است
***
زمین برای ساخت 1,9 میلیون واحد تأمین شد
وزیر راه و شهرسازی گفت: در بخش مسکن مهر پیش از این در محدوده‌های شهری 1.1 میلیون واحد تامین زمین انجام شده بود اما در کمتر از ۳ سال عمر دولت سیزدهم تا امروز 1.9 میلیون واحد تامین زمین انجام شده است. وی بیان کرد: در موضوع بافت فرسوده در دولت‌های یازدهم و دوازدهم به طور متوسط سالانه ۴۷ هزار پروانه صادر شده بود که در ۳ سال دولت سیزدهم به ۹۴ هزار فقره افزایش یافت.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: تکمیل واحدهای مسکن مهر که بدون آورده و بدون ردیف بودجه‌ای بود از محل مولدسازی املاک و دارایی‌های وزارت راه و شهرسازی به میزان ۳۵ هزار میلیارد تومان تامین منابع و هزینه شد.
وی تاکید کرد: بخش عمده‌ای از واحدهای باقیمانده مسکن مهر در مراحل پایانی قرار دارد و امید است دولت بعد در بخش مسکن نیز همانند دولت سیزدهم پایبندی نشان بدهد.
***
کاهش چشمگیر تورم نقطه به نقطه قیمت مسکن
بذرپاش ادامه داد: تورم نقطه به نقطه قیمت مسکن مطابق آمار بانک مرکزی با کاهش چشمگیر به 9.7 درصد کاهش یافت.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: قانون رسمیت بخشیدن به اسناد رسمی یکی از قوانین مترقی دقیق و کنترل‌کننده پرونده‌های املاک است که در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز نهایی و ابلاغ شده است و تخلفات این حوزه را به حداقل خواهد رساند.
وی به برخی احکام بسیار خوب پیش‌بینی‌شده در برنامه هفتم توسعه در بخش مسکن اشاره کرد و گفت: مطابق یکی از این احکام 0.2 درصد از پهنه کل سرزمینی به پهنه‌های شهری اضافه خواهد شد که برآوردهای اولیه ما نشان می‌دهد ۳۰۰ هزار هکتار زمین می‌تواند به محدوده‌های شهری اضافه شود؛ این موضوع مانع احتکار زمین می‌شود و با عرضه بیشتر زمین مردم راحت‌تر صاحبخانه می‌شوند و کنترل زمین و مسکن رقم خواهد خورد.
بذرپاش تاکید کرد: نهضت ملی مسکن قانون است و باید اجرایی شود و ادامه یابد، بنابراین در دولت چهاردهم نیز باید ادامه یابد.
وی در پاسخ به اینکه چرا قیمت مسکن در دولت سیزدهم ۳ برابر شده است، خاطرنشان کرد: عدم ساخت مسکن در 8 سال دولت‌های یازدهم و دوازدهم یکی از دلایل آن بود اما شاهد بودیم با همین تحرکی که در دولت سیزدهم انجام شد تورم نقطه به نقطه مسکن از ۵۷ درصد به 9.7 درصد در خردادماه امسال کاهش یافت.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: علاوه بر عدم ساخت مسکن؛ عدم اعطای زمین به مردم، احتکار زمین و... دیگر دلایل افزایش قیمت‌ها بوده است.
بذرپاش تصریح کرد: اگر دولت چهاردهم می‌خواهد در عرصه نهضت ملی مسکن موفق باشد باید شبکه بانکی را به خدمت بگیرد اما بعید است بیش از این میزان که ما بانک‌ها را به میدان آورده‌ایم بتواند کاری انجام دهد.
وی گفت: بانک‌ها بیشتر به اعطای وام‌های تجاری علاقه دارند تا در کوتاه‌مدت به پول‌شان برسند نه مانند تسهیلات مسکن در مدت ۲۰ سال. با این حال اعطای تسهیلات از سوی بانک‌ها برای امر مسکن در بسیاری نقاط جهان مسبوق به سابقه است.
وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: استفاده از ظرفیت بازار سرمایه و صندوق پروژه‌ها به منظور تامین مالی نیز باید در کنار اعطای تسهیلات بانکی انجام شود.
***
آغاز ساخت ۲ شهر ساحلی
وی اظهار داشت: یکی از اتفاقات بسیار خوب در دولت سیزدهم طرح مکان‌یابی ۲۷ شهر ساحلی بود که تاکنون عملیات اجرایی ۲ شهر جدید خلیج‌فارس و مکران مرکزی آغاز شده و اجرایی شدن شهر جدید تیس نیز سرعت بیشتری گرفته است.
وی افزایش ۱۰۰ همتی سرمایه بانک مسکن را یکی دیگر از اتفاقات خوب دولت سیزدهم در بخش مسکن برشمرد و گفت: در بخش بازار مسکن با راه‌اندازی سامانه خودنویس واسطه‌گری بین موجر و مستأجر به حداقل رسیده و تاکنون بیش از ۶۵۰ هزار قرارداد در این سامانه منعقد شده است.
وی امکان استفاده ۲۷ استان کشور از ظرفیت‌های آب‌های آزاد را بخشی از اجرای این طرح کلان برشمرد.
***
۱۱۰ هزار بازرسی از مشاوران املاک
بذرپاش به انجام بیش از ۱۱۰ هزار بازرسی از مشاوران املاک با همکاری پلیس اماکن و سازمان تعزیرات حکومتی اشاره کرد و گفت: بیش از ۳۲۰ میلیارد تومان جریمه تعزیراتی در این راستا صادر شده است.
وی ادامه داد: در موضوع قانون جوانی جمعیت، وزارت راه و شهرسازی دستگاه برتر شناخته شد و فقط در سال گذشته به بیش از ۷۴ هزار متقاضی در این راستا پاسخ داده شد.
وزیر راه و شهرسازی همچنین به اتمام ۱۴۰ هزار واحد مسکن مهر در دولت سیزدهم اشاره کرد و اظهار داشت: فقط در پردیس ۲۷ هزار مسکن مهر ناتمام وجود داشت که تاکنون ۲۰ هزار واحد آن تحویل مردم شده و در هشتگرد (مهستان) نیز ۱۲ هزار واحد باقی‌مانده بود که تاکنون بیش از ۱۰ هزار واحد آن تحویل شده است.
***
تأمین ۳۵ همت منابع تکمیل واحدهای باقیمانده مسکن مهر از طریق مولدسازی
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: تکمیل واحدهای مسکن مهر که بدون آورده و بدون ردیف بودجه‌ای بود، از محل مولدسازی املاک و دارایی‌های وزارت راه و شهرسازی به میزان ۳۵هزار میلیارد تومان تامین منابع و هزینه شد.
 وی تاکید کرد: بخش عمده‌ای از واحدهای باقیمانده مسکن مهر در مراحل پایانی قرار دارد و امید است دولت بعد در بخش مسکن نیز همانند دولت سیزدهم پایبندی نشان دهد.
بذرپاش تصریح کرد: این مهم با دیپلماسی اثربخش رئیس‌جمهور شهید در کشورهای همسایه از جمله با توافق تسهیل تردد تجارت، وضع تعرفه‌های ترجیحی با این کشورها، راه‌اندازی گذرگاه‌های جدید ترانزیتی، توافق با کشور ترکمنستان برای جابه‌جایی بار از طریق ریل و... حاصل شد.
***
هیچ متقاضی‌ای از نهضت ملی مسکن حذف نمی‌شود
وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به سؤالی مبنی بر حذف متقاضیان مسکن ملی گفت: هیچ متقاضی‌ای نباید به علت عدم پرداخت آورده خود حذف شود ولی جابه‌جایی در پروژه‌ها امکان دارد، زیرا از عدالت به دور است که اغلب اعضای یک پروژه به موقع اقساط خود را پرداخت کنند اما به علت دیرکرد پرداخت چند نفر پروژه با مشکل روبه‌رو و تمام اعضای پروژه متضرر شوند. بذرپاش توضیح داد: اعضایی که در پرداخت‌های خود تعلل کنند جریمه شده و به پروژه‌هایی با پیشرفت کمتر منتقل می‌شوند اما کسی نباید کاملا از پروژه‌ای حذف شود و اگر چنین مواردی هست اعلام کنید تا پیگیری شود.
***
اجرایی شدن پروژه ریلی شلمچه - بصره
بذرپاش به انجام کلان‌پروژه‌ها بحث کریدوری اشاره کرد و گفت: پروژه ریلی رشت - آستارا حلقه مفقوده‌ای در این زمینه بود که اکنون قرارداد قطعه دوم تملک اراضی آن نیز در حال انجام است.
وی افزود: در کنار آن قطعه رشت - کاسپین اجرایی شد که بتوانیم از طریق دریا به دریا نیز ارتباطات داشته باشیم و در عمل دریای شمال به دریای جنوب متصل شده است.
وی خاطرنشان کرد: در کلان‌پروژه کریدور شرقی کشور شامل مسیر ریلی چابهار - زاهدان - خاش - سرخس، پروژه در ۲۰ قطعه کاری در حال انجام است و در راستای اتصال به بندر مهم و راهبردی چابهار نیز قرارداد با هندی‌ها منعقد شد.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: اجرایی شدن پروژه ریلی شلمچه - بصره که از پیش از انقلاب روی زمین مانده بود، آغاز عملیات اجرایی کریدور مهم ارس به عنوان جایگزینی برای کریدور مورد اختلاف زنگزور، بهره‌برداری از پروژه‌های ریلی همدان - سنندج، تبریز - بستان‌آباد، خاش - زاهدان، رشت - کاسپین، 2 خطه شدن مسیر اهواز به اندیمشک و فعال شدن کارگاه‌های مسیر شیراز - بوشهر از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه است.
بذرپاش به ممنوعیت واردات واگن‌های مسافری در گذشته اشاره کرد و گفت: یکی از احکام خوب برنامه هفتم توسعه، واردات کشنده‌ها و واگن‌های با عمر ۱۵ سال است که در این زمینه از توان داخلی استفاده خواهد شد.
***
احداث ۳۲۷ کیلومتر آزادراه جدید در دولت سیزدهم
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: در زمینه واگن‌های باری وضعیت خوب است اما نیاز به توسعه خطوط ریلی داریم.
وی به رکوردشکنی مسافران ریلی با ۳۲ میلیون مسافر در سال گذشته اشاره کرد و یادآور شد: تقاضا در این زمینه 2.5 برابر این میزان است.
بذرپاش یادآور شد: در دولت سیزدهم ۳۲۷ کیلومتر آزادراه جدید در کشور احداث شد و طول آزادراه‌ها به 3 هزار و ۵۳ کیلومتر رسید. همچنین با ساخت 3 هزار و ۵۸۶ کیلومتر بزرگراه، طول مسیرهای بزرگراهی به ۴۸ هزار کیلومتر افزایش یافت.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: در بخش راه‌های روستایی احداث 7 هزار و ۴۰۰ کیلومتر مسیر روستایی در دولت سیزدهم به ثبت رسید که رشد ۳۴ درصدی نسبت به دولت قبل نشان می‌دهد و البته این به جز بهسازی و روکش آسفالت مسیرها است.
وی اظهار داشت: در حوزه فرودگاهی، آغاز فاز دوم فرودگاه امام برای رسیدن به ظرفیت سالانه ۵۰ میلیون مسافر، همچنین راه‌اندازی فرودگاه‌های سقز، گناباد، ترمینال جدید فرودگاه کیش، ترمینال جدید فرودگاه شهید هاشمی‌نژاد مشهد و ترمینال جدید فرودگاه ایلام قابل ذکر است.
 بذرپاش احیای خلیج گرگان، توسعه بندر چابهار، توسعه بنادر امیرآباد، کاسپین و خمیر، ساخت بنادر محلی برای توسعه اشتغال، رشد ۴۹ درصدی ترانزیت دریایی، افزایش ۲۸ میلیون تنی تخلیه و بارگیری بنادر، افزایش ۷۷۲ هزار TEU تخلیه و بارگیری کانتینری با رشد ۴۲ درصدی و رشد ۱۴۰ درصدی جابه‌جایی مسافر را از جمله دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه دریایی برشمرد.
وی بیان کرد: عملیات اربعین پارسال یکی از کم‌حاشیه‌ترین و کم‌مشکل‌ترین عملیات اربعین در همه سال‌های گذشته بود به طوری که تاکسی اینترنتی را به منظور جابه‌جایی مسافران دعوت کردیم، وسعت پارکینگ‌ها را افزایش دادیم و پروازها به کشور عراق افزایش یافت.
وزیر راه و شهرسازی از هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران به منظور جابه‌جایی ۸۷ هزار و ۵۹۹ نفر حاجی در سال جاری تشکر کرد و گفت: امسال عملیات اعزام زائران از ۲۱ ایستگاه پروازی به انجام رسید.
***
سایر اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم
وی در پایان برگزاری کمیسیون‌های مشترک بین ایران و امارات، جمهوری آذربایجان، سوریه، ترکمنستان و انجام توافقات با کشور ترکیه را از جمله دیگر اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم برشمرد و در پایان این نشست با خبرنگاران عکس یادگاری گرفت.

Page Generated in 0/0165 sec