printlogo


کد خبر: 287568تاریخ: 1403/5/2 00:00
35 کشته و ده‌ها زخمی در پی رسم غلط تیراندازی در مراسم‌های مختلف به خصوص عروسی طی 2 سال در کشور
شلیک به شادی

اسدالله خسروی: خبرهای ناگوار مرگ یا نقص عضو برخی‌ در مراسم‌های عروسی یا  بعضا عزا در نتیجه رسم و فرهنگ غلط تیراندازی هوایی بی‌هدف، هر از گاهی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر و موجب بهت همگان می‌شود. این در حالی است که این اقدام جرم تلقی شده اما با وجود هشدارهای متعدد مبنی بر عدم تیراندازی در هرگونه مراسم، از جشن و سرور تا عزا، همچنان عده‌ای به اجرای این رسم عجیب اصرار دارند؛ مساله‌ای که گاه منجر به حوادث دردناکی چون قتل عروس، داماد یا میهمانانی می‌شود که برای شادی به این مراسم آمده‌اند. 
اجرای این فرهنگ و رسم غلط که گاه عواقب غیرقابل جبرانی دارد گویا پایانی ندارد. بر این اساس طبق گزارش‌های موجود طی 2 سال اخیر 35 نفر از هموطنان‌مان بر اثر تیراندازی در آیین‌های شادی و سوگ به کام مرگ رفته‌اند و ده‌ها نفر نیز نقص عضو شده‌اند. تیراندازی در برخی مراسم‌ها همراه با سوارکاری، هرچند در فرهنگ ایلی و قومی در گذشته رایج بوده است اما این روزها بر اثر بی‌دقتی و بی‌احتیاطی در تیراندازی، ممکن است یک عروسی را به عزا تبدیل یا سوگ مراسم عزا را صدچندان کند. تصور اینکه یک داماد در شب عروسی خود بر اثر تیراندازی دیگران، جانش را از دست بدهد بسیار دردناک است ولی این اتفاق افتاده است و گاهی نیز این تیراندازی‌ها موجب جان باختن یا زخمی شدن حاضران در مراسم عروسی و حتی شخص عروس شده است. رسم غلط تیراندازی در مراسم‌های عروسی و عزا موضوعی است که بارها خسارت‌های جانی غیرقابل جبرانی به بار آورده و این در حالی است که در سال‌های اخیر نه تنها رنگ نباخته، بلکه هرچه جلوتر می‌رویم این رسم غلط بیشتر جان می‌گیرد. هر بار که خبر کشته‌ شدن یا زخمی شدن برخی افراد در این گونه مراسم‌ها به گوش می‌رسد، با خود می‌گوییم این بار آخری است که عده‌ای دست به چنین عملی می‌زنند اما پس از گذشت مدتی که آب‌ها از آسیاب می‌افتد و داغ خانواده‌ها سرد می‌شود، دوباره در یک مراسم عروسی و عزای دیگر، برخی با سلاح گرم تیراندازی می‌کنند. البته مسؤولان در همین زمینه نشست‌های مختلفی را با سران طوایف و قومیت‌ها در مناطق مختلف کشور بویژه زاگرس‌نشینان داشته‌اند و در این جلسات تبعات منفی این رسم نادرست تشریح شده است. خوشبختانه در میان چند طایفه بزرگ این رسم در مراسم عروسی و عزا ممنوع اعلام شده ولی در همه جا پایان نیافته است.
در این باره سخنگوی فراجا تاکید کرد تیراندازی در مراسم‌های عزا و عروسی نه‌تنها فضیلت نیست، بلکه جرم است، بنابراین افرادی که دارای اسلحه‌های غیرمجاز هستند آن را تحویل دهند. سردار سعید منتظرالمهدی در یادداشتی به رسم تیراندازی در مراسم‌های عزا و عروسی از سوی برخی طوایف اشاره کرد و نوشت:‌ «می‌خواهم درباره رسم تیراندازی در مراسم‌های مختلف عروسی و سوگواری‌ با شما صحبت کنم؛ رسم نامتعارفی که در واقع  نوعی بدعت است که گاه فوت عروس،  داماد یا کودکی را رقم می‌زند یا منجر به مرگ مغزی و ضرب و جرح‌های شدید و جبران‌ناپذیر می‌شود. بی‌شک یکی از مهم‌ترین جلوه‌های بصری ناامنی در یک جامعه، صحنه تیراندازی در میان جمعیت است و البته این معضلی عمومی در دنیاست و حتی در برخی کشورها منجر به فجایع تلخی شده، به عنوان مثال در آمریکا به چنین رفتار مجرمانه‌ای mass shooting» یا تیراندازی بی‌هدف می‌گویند؛ اقدامی که به قصد آزار یا حتی در برخی مواقع به قصد جشن، شادی و سرور است که  بحرانی فراگیر در جوامع پیشرفته است».
وی در ادامه با بیان اینکه «انجام مشابه چنین رفتارهایی در برخی نقاط کشور، معضلی تاریخی  است که عمدتا به بهانه جشن و شادی و تا حدی در عزاداری‌ها رخ می‌دهد»، نوشت: «اما با توجه به سابقه مدنیت چندین هزار ساله ایرانیان، از مردم عزیزمان انتظار می‌رود این رسم غلط و دلهره‌آور را از بن برکنند. برخی از این تیراندازی‌ها که حتی با سلاح‌های شکاری مجاز به صورت شلیک هوایی انجام شده و به ظاهر کم‌خطر است علاوه بر ایجاد رعب و وحشت در بین شهروندان بویژه کودکان، باعث اخلال امنیتی در روند پرواز فرودگاه‌ها و گاه باعث لغو برخی پروازها می‌شود. تاسف‌آورتر اینکه اعلام کنم از سال ۱۴۰۱ تاکنون ۳۵ نفر از شهروندان عزیزمان را در همین تیراندازی‌های نامتعارف رعب‌آور از دست ‌داده‌ایم و ده‌ها نفر نیز نقص عضو شده‌اند که بسیار دلخراش است».
منتظرالمهدی در ادامه نوشت:‌ «پلیس همواره در این مقوله مهم نگاه پیشگیرانه و هشداری داشته و با بسیج امکانات تحت اختیار خود نسبت به آموزش و فرهنگ‌سازی اقدام و طی ۲ دهه اخیر تلاش کرده از فضیلت بی‌منطق چنین کاری کاسته و به قبح آن بیفزاید. با وجود تلاش پلیس و برگزاری برنامه‌های آموزشی در نقاط حادثه‌خیز و ایجاد پویش‌های متنوع در قالب‌هایی چون «تیربس» یا «تفنگ بس»؛ کماکان میزان و حجم تیراندازی‌های بی‌هدف در مراسم‌ها بالا بوده و قربانیان زیادی می‌گیرد. گاه آمارها حاکی از بیش از ۳ هزار مورد تیراندازی سالانه در مراسم‌های مختلف است».
سخنگوی فراجا ادامه داد:‌ «هر چند در جوامع هدفی که عمدتا قربانی چنین رفتار نابخردانه‌ای هستند، ورود آموزش‌و‌پرورش و نهاد تعلیم و تربیت و آموزش عالی به همراه سمن‌ها بیشترین بازدهی را خواهد داشت اما چند نکته حائز اهمیت را  از یاد نبریم؛ در قوانین کشور ما در اختیار داشتن و استفاده از سلاح گرم ممنوع و جرم است و مالکان و صاحبان سلاح‌های شکاری مجاز نیز خود را در قبال این وسیله خطرزا مسؤول بدانند».
وی در پایان نوشت:‌ «تدبیر و سیاست‌های پلیس در مواجهه با این جرمِ مشهود، غیرقابل اغماض است و قطعا و حتما با دارندگان سلاح‌های غیرمجاز برخورد قانونی می‌شود و اگر افرادی به صورت داوطلبانه سلاح‌ها و فشنگ‌های غیرمجاز خود را تحویل  دهند از ارفاق قانونی برخوردار می‌شوند. مشارکت آگاهانه مردم می‌تواند سنت‌های زیبا و مفرحِ ایرانی - اسلامی را جایگزین این رسم خطرآفرین کند».

Page Generated in 0/0047 sec