گروه اقتصادی: در پی قراردادهای بینبانکی ایران و روسیه و پیگیری این روند توسط مقامات 2 کشور بهزودی شاهد ارتباط دوطرفه بین واحد پول ایران و روسیه در 2 کشور خواهیم بود که این موضوع یعنی معاملات توافقی ریال برونمرزی (ریال آفشور) که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران زمینهسازی شده و اتصال کارت میر روسیه به درگاه پرداخت شتاب ایران موجب رونق تجارت خارجی و تسهیل تبادلات مالی و نقل و انتقالات تجار و بازرگانان ایرانی و روس خواهد شد.
نکته قابل توجه در اجرای این توافق این است که با به دست آوردن تجربه اینگونه معاملات میتوان امیدوار بود در مدت کوتاهی این امکان به وجود آید تا با همین روند اقدام به برقراری ارتباطات تجاری با سایر کشورهای منطقه، کشورهای هم پیمان در شانگهای و بریکس نیز در رأس امور قرار بگیرد که این خود در وهله اول هزینه تجارت بینالمللی و در واقع هزینه جابهجایی و تبدیل پول ملی و در پی آن کاهش قیمت تمامشده واردات را برای کشور به ارمغان خواهد آورد و در مرحله بعد میتواند از سلطنت دلار بر معاملات جهانی بکاهد و تجارت جهانی را به سمت و سوی چندقطبی شدن سوق دهد.
* سیستمهای پرداخت ایران و روسیه در اسرع وقت یکپارچه میشود
در روزهای اخیر آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه با تأکید بر اینکه هیچ فشاری نمیتواند بر روابط مثبت ایران و روسیه اثرگذار باشد، در پاسخ به این پرسش که کارتهای میر روسیه از چه زمانی در ایران قابل استفاده خواهد بود، بیان کرد: امیدواریم بر اساس توافقات دو طرف سیستمهای پرداخت 2 کشور در اسرع وقت یکپارچه شود.
رودنکو ادامه داد: موضوع اتصال سیستمهای پرداخت ملی ایران و روسیه در سازوکار تخصصی کمیسیون همکاریهای تجاری و اقتصادی دوجانبه بیندولتی، همچنین تماسهای منظم بین رؤسای بانکهای مرکزی در حال پیگیری است.
* پذیرش میر کارت در جمهوری اسلامی کلید خورد
خبرگزاری تاس روسیه نیز در این باره نوشت: در فروردین ۱۴۰۳، وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد طرح پذیرش میر کارت در جمهوری اسلامی وارد مرحله اجرایی شده است. پیشتر در اردیبهشت ۱۴۰۱ الکساندر نواک معاون نخستوزیر روسیه گفته بود: کشورها در حال مذاکره برای اتصال سیستمهای پرداخت ملی هستند.
بنا بر آخرین گزارشهای بانکی ۲ کشور، کارتهای شبکه بانکی روسیه موسوم به میر هماینک در ۱۲ کشور از جمله بلاروس و کوبا پذیرفته میشود، اگرچه در 8 کشور از این فهرست، عملکرد آنها محدود است اما این کارتها در کشورهای مصر، موریس و میانمار نیز در حال گسترش است و این کشورها هم به زودی کارت میر روسیه را میپذیرند و علاوه بر این، ۶ کشور دیگر نیز آمادگی خود را برای گفتوگو درباره پذیرش کارت میر اعلام کردهاند.
* ارتباط مالی بین 2 کشور با ارزهای محلی عملیاتی شد
پیش از این رئیسکل بانک مرکزی ۱۶ تیر۱۴۰۳ از امضای نخستین قرارداد پیمان پولی دوجانبه برای تبادلات تجاری میان ایران و روسیه خبر داد و اعلام کرد: زیرساخت معاملات توافقی ریال برونمرزی (ریال آفشور) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در آینده نزدیک افتتاح خواهد شد.
محمدرضا فرزین افزود: در نشست دوجانبه رؤسای کل بانکهای مرکزی ۲ کشور ایران و روسیه در حاشیه کنگره مالی روسیه در سنپترزبورگ، همه اقدامات مشترکی که در گذشته توافق شده بود نهایی و بدین ترتیب تمام اقدامات توافق شده قبلی وارد مرحله عملیاتی شد.
رئیس کل بانک مرکزی توضیح داد: در این نشست سند همکاری جدیدی درباره اقدامات مشترک آتی به امضای رؤسای کل بانکهای مرکزی 2 کشور رسید.
وی با اشاره به ظرفیتهای تجاری و اقتصادی ایران و روسیه تأکید کرد: در پایان دیدار دوجانبه با رئیس بانک مرکزی روسیه، قرارداد پیمان پولی دوجانبه به منظور تأمین (معاوضه) نقدینگی به پولهای ملی برای تبادلات تجاری امضا شد و به زودی با افتتاح زیرساخت معاملات توافقی ریال برون مرزی (ریال آفشور) در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، دستورالعملهای لازم به شبکه بانکی و بازرگانان ابلاغ خواهد شد.
فرزین یادآور شد: با پیمان پولی، مبادلات بر اساس ارزهای محلی ریال و روبل خواهد و نیازی نیست از ارز دیگری استفاده شود و شروعی برای جهش در مبادلات تجاری کشور خواهد بود و بسیاری از خطرات ناشی از تبدیل ارز و این امر مبادلات با سایر ارزها را پوشش میدهد لذا این مهم برای تجار ایرانی و سرمایهگذاران روسی بسیار مطلوب است.
* اتباع ایرانی با کارتهای خود از خودپردازهای روسیه روبل دریافت میکنند
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به مناسبات پولی و بانکی ایران و روسیه گفت: در نشست دوجانبه هیات تخصصی دو طرف، ضمن نهاییسازی الزامات اتصال شبکه پرداخت کارتی میر روسیه به شبکه شتاب ایران، این پروژه وارد مرحله عملیاتی شد که فاز اول آن تا اواخر ماه آینده میلادی (ابتدای شهریور ماه) برای اتباع ایرانی قابل استفاده خواهد بود.
وی ادامه داد: در این مرحله کارتهای بانکی شبکه شتاب ایران در قالب طرح کارت هوشمند همراه بانکی (کهربا) در تمام خودپردازهای کشور روسیه قابل استفاده خواهد بود و اتباع ایرانی خواهند توانست با کارتهای بانکی خود از خودپردازهای روسیه اسکناس روبل دریافت کنند.
فرزین تصریح کرد: مرحله دوم این اتصال برای بهرهمندی اتباع روسیه در ایران خواهد بود و در مرحله سوم کارتهای شتاب ایران در پذیرندههای فروشگاهی روسیه پردازش میشود.
* ادامه روند معامله با ارزهای محلی، مطالبهای از دولت 14
به گزارش «وطن امروز»، بانک مرکزی در دیپلماسی اقتصادی و ارزی خود پس از این روند میتواند شبیه چنین کاری را با سایر کشورها از جمله متحدان روسیه و کشورهایی مثل بلاروس و قزاقستان اجرا کند و در گامهای بعدی به این سمت حرکت کند که با کشورهای منطقه نیز وارد چنین فرآیندی شود. این در حالی است که امروز ادامه این روند و تداوم اجرای طرحها و راهبردهای درست اقتصادی که متضمن کاهش فشار تحریمی غرب و آمریکا علیه ایران است، بهعنوان یک مطالبه عمومی از رئیسجمهور منتخب مطرح است، چرا که آمریکا همواره خواهان تحت فشار قرار دادن ما با استفاده از ابزار تحریم و دور کردن ایران از عرصه تجارت خارجی بوده و هست.