فرار نخستوزیر بنگلادش
نخستوزیر بنگلادش در پی اعتراضات خونین، پس از 15 سال از سمت خود استعفا و از این کشور فرار کرد. به گفته رسانه بنگال، شیخ حسینه واجد وقتی با حمله هزاران نفر از دانشجویان خشمگین به سوی محل اقامت خود در داکا مواجه شد به همراه خواهرانش به مکانی امن انتقال یافت و سپس با بالگرد نظامی به شهر آگارتالا هندوستان رفت. هزاران نفر از معترضان دیروز بنا به فراخوان قبلی به خیابانهای داکا ریختند و پس از یورش به سمت کاخ نخستوزیری، آن را اشغال کردند. تصاویر منتشرشده شمار زیادی از معترضان جوان را در این محل نشان میدهد که در حال غارت و تخریب اموال موجود در آن هستند.
این اتفاق یک روز پس از کشته شدن 95 نفر شامل 14 پلیس در اعتراضات خونین داکا رخ داد. این بالاترین تعداد تلفات در یک روز از زمان آغاز اعتراضات ضد دولتی در یک ماه گذشته بود. خانم واجد در مصاحبههای خود معترضان را تروریست معرفی کرده بود و وزیر دادگستری بنگلادش نیز درخواست استعفای نخستوزیر را امری ناعادلانه خواند. دانشجویان بنگلادشی از حدود یک ماه قبل در اعتراض به سیاستهای جدید دولتی در راستای تخصیص امتیازات شغلی و استخدامی به خیابانها آمدند. این امتیازات جدید به بستگان شرکتکنندگان در جنگ استقلال بنگلادش از پاکستان در سال 1971 تعلق میگرفت که در پی این تظاهرات، امتیازات مربوط لغو شد اما با این وجود معترضان در موج جدید تظاهرات بار دیگر به خیابانها آمدند و خواستار استعفای شیخ حسینه، نخستوزیر بنگلادش شدند. صبح روز دوشنبه دهها هزار نفر در پی فراخوان جدید از سراسر کشور به سمت داکا و کاخ نخستوزیری حرکت و آن را اشغال کردند. جو پایتخت متشنج است و دولت 3 روز اعلام تعطیلی کرده و ورودیها به شهر داکا مسدود و اینترنت به طور کامل قطع شده است. در اعتراضات یک ماه اخیر دستکم ۳۰۰ نفر جان باختهاند. کشور مسلماننشین بنگلادش با جمعیت ۱۷۰ میلیون نفری همچنین به واسطه بحران شدید بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهها، شاهد اعتراضات دانشجویی است. خبر فرار نخستوزیر 76 ساله از سوی فرمانده ارتش این کشور اعلام و تایید شد. ژنرال وکرالزمان ضمن اعلام این مطلب در یک نطق تلویزیونی تصریح کرد که مذاکرات برای تشکیل یک دولت موقت انتقالی در حال انجام است.
فرمانده ارتش بنگلادش تصریح کرد تصمیم برای تشکیل دولت موقت «پس از نشست ارتش با نمایندگان همه احزاب سیاسی اتخاذ شد». پسر شیخ حسینه از نیروهای امنیتی خواسته است مانع به قدرت رسیدن هر دولت غیرمنتخب شوند. خانم واجد بزرگترین فرزند شیخ مُجیبالرَحمن بنیانگذار کشور بنگلادش است که در انتخابات سراسری بهمن پارسال برای پنجمین بار به نخستوزیری انتخاب شد. او دهمین نخستوزیر این کشور است و طولانیترین دوره ریاست دولت در جهان به عنوان یک خانم را در تاریخ معاصر به نام خود ثبت کرده بود.
***
قطع ارتباط مالی با اوکراین
جمهوری مالی روابط دیپلماتیک خود با اوکراین را به دلیل حمایت رژیم کییف از تروریسم قطع کرد. به گزارش اسپوتنیک، مقامات این کشور منطقه ساحل در شمال غرب آفریقا این موضعگیری را پس از آن اعلام کردند که سفیر اوکراین در این کشور اعتراف کرد رژیم کییف در حمله شبهنظامیان جداییطلب طوارق به نیروهای ارتش مالی در ماه گذشته میلادی دست داشته است. سخنگوی دولت مالی در این باره اعلام کرد: «ما به فوریت روابط دیپلماتیک خود با کییف را قطع میکنیم». از آنجا که در این حمله برخی نیروهای گروه واگنر جان خود را از دست دادند، مقامات کییف از این موضوع استقبال کردند.
همچنین دولت سنگال اقدام اوکراین را در حمایت از حمله تروریستی ماه گذشته علیه نیروهای دولتی و پیمانکاران نظامی روسیه در کشور همسایهاش محکوم کرد. وزارت خارجه این کشور مسلمان غرب آفریقا رژیم کییف را به تلاش برای بیثباتسازی «ملت برادر»، کشور مالی متهم کرد. شورشیان طوارق اواخر ماه گذشته میلادی به کاروان سربازان مالی و اعضای شرکت نظامی خصوصی واگنر در نزدیکی مرز این کشور با الجزایر حمله کردند و دهها نفر را کشتند. در اوایل این هفته، آندری یوسوف، سخنگوی آژانس اطلاعات نظامی اوکراین (گور) مدعی شد عوامل او به نیروهای تکفیری طوارق کمک کردند تا این حمله را طراحی کنند.
او به تلویزیون اوکراین گفت: «شورشیان اطلاعات لازم را دریافت کردند و نه فقط اطلاعات که عملیات نظامی موفقی را علیه جنایتکاران جنگی روسیه ممکن کرد». یوسوف مشخص نکرد که آیا پرسنل اوکراینی در این حمله تروریستی شرکت داشتهاند یا خیر اما قول داد در آینده بیشتر کمک خواهد کرد. سفارت اوکراین در داکار پایتخت سنگال نیز این مصاحبه را در صفحه فیس بوک خود به همراه نظر سفیر این کشور، یوری پیوواروف منتشر کرد که گفته بود: « مجازات جنایات جنگی و تروریسم اجتنابناپذیر است». پیوواروف بلافاصله برای توضیح خود به وزارت خارجه سنگال احضار و به خویشتنداری و عدم مداخله در مسائل غیرمرتبط با ماموریتش دعوت شد. سپس وزارت خارجه سنگال در بیانیهای اعلام کرد: «[سنگال] نمیتواند اظهارنظرها و ژستهایی را بپذیرد که هدفشان توجیه تروریسم باشد، بویژه زمانی که هدف تروریسم بیثبات کردن کشوری برادر مانند مالی است.
سنگال که موضع بیطرفی سازنده در مناقشه روسیه و اوکراین را حفظ میکند، همچنین نمیتواند هرگونه تلاشی برای انتقال تبلیغات رسانهای در جریان این درگیری به قلمرو خود را تحمل کند». مالی، نیجر و بورکینافاسو کنفدراسیونی را با هدف کمک به یکدیگر در مبارزه با تهدیدات این گروه تروریستی مشابه القاعده و داعش که نزدیک به 400 هزار نفر را در 12 سال گذشته به قتل رسانده، ایجاد کردهاند. این 3 کشور پس از آنکه از نبود اراده جدی در فرانسویها برای سرکوب شورشیان مطمئن شدند به دنبال افزایش همکاری امنیتی با روسیه هستند.