printlogo


کد خبر: 290447تاریخ: 1403/5/29 00:00
بررسی اتفاقات ویژه ورزش ایران در المپیک پاریس از اقتدار کشتی تا رکورد‌شکنی دختران
چشم‌انداز روشن

رضا خسروی: ورزش ایران المپیک سی‌وسوم را در شرایطی به پایان رساند که کمتر مسؤولی پیش‌بینی چنین نتایجی را می‌کرد اما ملی‌پوشان چند رشته نشان دادند در صورت توجه بیشتر می‌توانند همه معادلات را به‌هم بزنند. کاروان ورزش ایران که با نام «خادم الرضا» عازم سی‌وسومین دوره بازی‌های المپیک در پاریس شده بود، یکی از بهترین نتایج خود را در ادوار مختلف حضورش در المپیک رقم زد و با کسب ۱۲ مدال طلا، نقره و برنز پس از المپیک لندن در جایگاه دوم قرار گرفت اما از نظر تعداد ورزشکاران مدال‌آور به موفق‌ترین دوره تبدیل شد. هرچند انتظار از برخی رشته‌ها این بود که نمایش و عملکرد بهتری در این دوره داشته باشند اما رشته‌هایی که به طور سنتی برای ورزش ایران مدال‌آوری کرده بودند این بار هم بار ورزش را به دوش کشیدند و در روزهای پایانی شادی را برای مردم ایران به ارمغان آوردند، ضمن اینکه برخی رشته‌ها نیز با وجود اینکه به مدالی نرسیدند اما نمایشی راضی‌کننده داشتند که شمشیربازی، ژیمناستیک و سنگ‌نوردی جزو این رشته‌ها بودند. در این میان اما چند رشته مثل تیراندازی، تیروکمان و قایقرانی نتوانستند نمره قبولی بگیرند و باید بررسی‌های لازم درباره دلایل عملکرد آنها انجام شود.
* اتفاق چشمگیر در ورزش بانوان
هرچند در ادوار گذشته المپیک بانوان ورزشکار هم توانسته بودند سهمیه حضور در المپیک را کسب کنند اما تاکنون سابقه نداشته است که دختران ایران بتوانند در یک دوره دو مدال باارزش نقره و برنز را به خود اختصاص دهند. با وجود اینکه ناهید کیانی و مبینا نعمت‌زاده هر دو در تکواندو موفق به کسب مدال شدند اما موفقیت بزرگی را برای ورزش ایران رقم زدند تا نشان دهند حمایت‌های همه مسؤولان از ورزش بانوان بویژه مقام معظم رهبری می‌تواند چراغ راه آینده برای بهتر شدن شرایط باشد.
* رکوردی که تکواندو بر جا گذاشت
با وجود اینکه تکواندو در ادوار گذشته هم موفقیت‌های زیادی را برای ورزش ایران رقم‌ زده بود اما این بار با مدیریت هادی ساعی که خودش پرافتخارترین ورزشکار ایران در المپیک است، رکوردی تاریخی بر جا گذاشت و با 4 تکواندوکار به 4 مدال دست یافت. ملی‌پوشان تکواندوی ایران در شرایطی به یک مدال طلا، ۲ نقره و یک برنز دست یافتند که پیش از حضور در فرانسه کمتر کسی تصور ثبت چنین موفقیت بزرگی را داشت اما رکورد صددرصدی کسب مدال برای این رشته ماندگار شد.
* کشتی مثل همیشه درخشان و شادی‌آور
گوش شکسته‌های کاروان ورزش ایران هرچند می‌توانستند مدال‌های خوشرنگ بیشتری را کسب کنند اما مثل همیشه پیام‌آور شادی برای مردم ایران بودند و با کسب ۷ مدال کام ورزش را شیرین کردند. هر چند ۳ مدال نقره در کشتی آزاد می‌توانست رنگ طلا داشته باشد اما همین مدال‌ها هم تکمیل‌کننده عملکرد درخشان کشتی فرنگی بود که ورزش کشور را صاحب ۲ مدال طلا کرد. کشتی که در سال‌های اخیر زیرساخت‌های مثال‌زدنی را برای خود دست و پا کرده است در المپیک پاریس هم همان‌طور بود که انتظار می‌رفت و در برخی اوزان فراتر از انتظار عمل کرد.
* طلایی‌های المپیک، رؤسای موفق
یکی از اتفاقات خوبی که در المپیک پاریس رقم خورد موفقیت ۲ رشته‌ای بود که رؤسای فعلی آنها خود دارنده مدال طلای المپیک سیدنی و آتن هستند. علیرضا دبیر، رئیس فدراسیون کشتی و هادی ساعی، رئیس فدراسیون تکواندو نشان دادند در صورت داشتن دانش مدیریت و تلفیق آن با تجربه حضور در رویدادهای بزرگ از جمله المپیک، می‌توان ورزشکاران را با بهترین شرایط و در کم‌حاشیه‌ترین وضعیت به المپیک برد و در آنجا هم زمینه موفقیت آنها را فراهم کرد. هر چند باید تاکید کرد این 2 رئیس بدون ایراد نیستند اما عملکرد آنها نشان داد هم خودشان طلایی بودند و هم مدیریت‌شان.
* ۲ رشته و نوید آینده درخشان
شمشیربازی و سنگ‌نوردی جزو رشته‌هایی بودند که با وجود اینکه در المپیک پاریس موفق به کسب مدال نشدند اما ورزش کشور را به آینده امیدوار کردند که در صورت تداوم مدیریت درست در این ۲ رشته، می‌توانند در دوره آینده به کسب مدال امیدوار بود. شمشیربازی و سنگ‌نوردی تا یک‌قدمی مدال پیش رفتند و در آخرین لحظات مدال را از دست دادند. البته به این ۲ رشته می‌توان ژیمناستیک را هم اضافه کرد که با مهدی الفتی تا فینال پیش رفت اما به اندازه شمشیربازی و سنگ‌نوردی به مدال نزدیک نبود. با این حال در نخستین حضور عملکردی درخشان را به ثبت رساند. تیم ملی شمشیربازی ایران تا یک قدمی مدال پیش رفت اما به آن نرسید.
* پرمدال‌ترین با توجه به تعداد ورزشکاران
هر چند بهترین عملکرد ورزش ایران در المپیک ۲۰۱۲ لندن با کسب ۱۳ مدال به ثبت رسیده است اما در المپیک پاریس ورزش کشور با تعداد کمتری ورزشکار راهی پاریس شد و در مقایسه با تعداد ورزشکاران حاضر در لندن که ۵۷ نفر بودند، این دوره با ۴۰ ورزشکار از حیث تعداد مدال در صدر بهترین‌های ادوار مختلف المپیک قرار می‌گیرد که اتفاقی مثبت و امیدوارکننده برای ورزش ایران است.
***
پاداش مدال‌آوران المپیکی چقدر است؟
مدال‌آوران ایران در المپیک بویژه آنها که طلا گرفته‌اند جوایز نقدی قابل توجهی دریافت می‌کنند. اوایل هفته گذشته بود که مسابقات المپیک تابستانی پاریس 2024 با قهرمانی کاروان آمریکا، نایب‌قهرمانی چین و مقام سومی ژاپن به پایان رسید. آمریکا و چین در تعداد مدال طلا برابر بودند اما نقره‌های آمریکا بسیار بیشتر بود و به همین دلیل آمریکایی‌ها قهرمان المپیک شدند. کاروان ایران هم عملکردی بهتر از پیش‌بینی‌ها داشت. ایران با 3 طلا، 6 نقره و 3 برنز و مجموع 12 مدال در رده 21 جدول مدالی المپیک 2024 قرار گرفت. همه مدال‌های ایران در رشته‌های کشتی فرنگی و آزاد و تکواندو به دست آمد. پیش از اعزام کاروان ایران به المپیک، سازمان‌های مربوط مثل کمیته ملی المپیک، وزارت ورزش و فدراسیون‌های رشته‌های المپیکی جوایزی برای مدال‌آوران تعیین کرده بودند. از آنجا که کسب مدال در المپیک کار بسیار سختی است جوایز در نظر گرفته شده هم بسیار باارزش است. نگاهی به جوایز از قبل تعیین شده برای رشته‌هایی که مدال آوردند بیندازیم.
کمیته ملی المپیک؛ طلا 10 میلیارد تومان 
کمیته ملی المپیک؛ نقره 4 میلیارد تومان 
کمیته ملی المپیک؛ برنز 2 میلیارد تومان 
وزارت ورزش؛ طلا 8 میلیارد تومان 
وزارت ورزش؛ نقره 4 میلیارد تومان 
وزارت ورزش؛ برنز 2 میلیارد تومان 
فدراسیون کشتی؛ طلا 5 میلیارد تومان به اضافه یک میلیارد و 200 میلیون تومان (ماهانه 100 میلیون)
فدراسیون کشتی؛ نقره یک میلیارد تومان به اضافه 360 میلیون تومان (ماهانه 30 میلیون)
فدراسیون کشتی؛ برنز 500 میلیون تومان به اضافه 180 میلیون (ماهانه 15 میلیون) 
فدراسیون تکواندو؛ طلا یک میلیارد تومان
فدراسیون تکواندو؛ نقره 600 میلیون تومان
فدراسیون تکواندو؛ برنز 500 میلیون تومان
با احتساب این جوایز می‌شود متوجه شد که حداقل جوایز نقدی هر کدام از مدال‌آوران ایران در المپیک 2024 چقدر می‌شود. این حداقل میزان جوایز آنهاست، چرا که برخی نهادها و مقامات رده بالای کشور هم برای مدال‌آوران جوایزی در نظر گرفته‌اند. بیشترین میزان جایزه به ۲ طلایی کشتی فرنگی می‌رسد.
محمد هادی ساروی و سعید اسماعیلی هر کدام‌ 24 میلیارد و 200 میلیون تومان دریافت می‌کنند. بعد از آنها آرین سلیمی که در تکواندو طلا گرفته است 19 میلیارد تومان جایزه می‌گیرد. به دلیل ارزش فوق‌العاده‌ای که مدال طلا دارد جایزه بقیه مدال‌آوران که نقره و برنز گرفته‌اند تقریبا نصف یا کمتر از جایزه طلایی‌هاست اما باز هم خوب و ارزشمند به نظر می‌رسد. علیرضا مهمدی، حسن یزدانی، امیرحسین زارع و رحمان عموزاد که نقره گرفتند هر کدام 9 میلیارد و 360 میلیون تومان جایزه خواهند گرفت.
به مهران برخورداری و ناهید کیانی نقره‌ای‌های تکواندو 8 میلیارد و 600 میلیون تومان جایزه تعلق گرفته است. امیرعلی آذرپیرا و امین میرزازاده که در کشتی برنز گرفتند هر کدام 6 میلیارد و 680 میلیون تومان جایزه می‌گیرند و پایین‌ترین جایزه هم 6 میلیارد و 500 میلیون تومان است که به مبینا نعمت‌زاده که برنز تکواندو را گرفت می‌رسد. همان‌طور که خواندید این حداقل جایزه نقدی مدال‌آوران المپیکی است. جوایز دیگری هم برای آنها در نظر گرفته شده است.

 


Page Generated in 0/0266 sec