چگونه مجارستان عامل تشدید شکاف در منطقه یورو شده است؟
پدیده تحریم داخلی اتحادیه اروپایی
وزیر دارایی مجارستان که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپایی را عهدهدار است و شاهد تحریم نشست جمعه گذشته وزیران دارایی این اتحادیه در بوداپست از سوی تعداد چشمگیری از اعضا بود، گفت این تحریم به نفع کشورش تمام شده است.
در نشست اخیر بوداپست تنها ۶ وزیر از مجموع ۲۷ عضو اتحادیه شرکت کردند.
میهالی وارگا نیز در واکنش به این اقدام گفت: «فهرست بلندبالای شرکتکنندگان در نشست ما نشان میدهد تشویق بروکسل به تحریم در این مورد به نفع ریاست مجارستان تمام شده است. شرکت سازمانهای مالی مهمی همچون صندوق بینالمللی پول و سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در این نشست نشاندهنده موفق بودن آن در تمام جوانب است. به رغم مطرح کردن ایده تحریم، همه کشورهای عضو نمایندگان خود را فرستادند. ما همواره گفتهایم تحریمها اغلب تاثیر معکوس دارند».
به گزارش تارنمای آمریکایی پالتیکو، ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان که هماکنون ریاست دورهای اتحادیه اروپایی را برعهده دارد به صورت یکجانبه و بدون کسب مجوز از سوی دیگر اعضای این اتحادیه دست به اقداماتی نظیر سفر تحت عنوان «ماموریت صلح» به کییف، مسکو، پکن و واشنگتن زد، در حالی که خودش را در ضمن این سفرها نماینده اتحادیه اروپایی دانسته بود که این موضوع باعث تشدید اختلافها و انتقادها در بین اعضای اتحادیه اروپایی و تحریم تلاشهای مجارستان برای برگزاری نشستهایی با شرکت وزیران کشورهای عضو توسط کمیسیون اروپا شده است.
مجارستان برخلاف دیگر کشورهای اتحادیه اروپایی در طول جنگ اوکراین با تحریمهای این اتحادیه علیه روسیه مخالفت کرد.
وابستگی این کشور اروپای شرقی به انرژی و منابع اقتصادی روسها و شرکایش، دلیل اصلی اختلاف بوداپست با بروکسل است؛ اختلافی که ریشه اصلی پدیده تحریم یک عضو اتحادیه توسط سایر اعضای منطقه یورو است. این در حالی است که اخیرا اختلاف بین کشورهای اتحادیه اروپایی با صندوق بینالمللی پول نیز بعد از اعلام برنامه این سازمان بینالمللی به منظور اعزام هیاتی از مقاماتش به مسکو بالا گرفته است.
گروهی متشکل از وزیران دارایی ۹ عضو حامی اوکراین در اتحادیه اروپایی با نگارش نامهای به جورجیوا، رئیس این صندوق نسبت به این اقدام او انتقاد و ادعا کردند که او با دست زدن به این سفر این پیام را میفرستد که روابط با مسکو به رغم تداوم حمله روسیه به اوکراین در حال عادی شدن است.
وارگا، وزیر دارایی مجارستان، از برنامه این سفر حمایت کرد و آن را با قوانین صندوق بینالمللی پول مطابق دانست.
او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره برنامه کمیسیون اروپا به منظور استفاده از سود حاصل از داراییهای مسدود شده روسیه به منظور تامین یک وام برای اوکراین که در نشست اخیر سفیران این اتحادیه در بروکسل مورد بحث قرار گرفت، این برنامه را خارج از دستور کار نشست وزیران دارایی در بوداپست خواند. وارگا در نهایت مخالفت کشورش را با تحویل تسلیحات به اوکراین اعلام کرد.
***
واکنش پاکستان به تحریم موشکی آمریکا
تحریمهای آمریکا علیه برنامههای موشکی ما مغرضانه است
ایالات متحده آمریکا اخیرا اقدام به تحریم برخی شرکتها و اتباع چینی به اتهام تامین اقلام مرتبط با برنامههای موشکی بالستیک پاکستان کرده است. اسلامآباد در واکنش به اقدام اخیر ایالات متحده آمریکا این اقدام واشنگتن را بیانگر رویکرد دوگانه آن در قبال رژیمهای جهانی عدم اشاعه دانست و آن را مغرضانه با انگیزههای سیاسی تلقی کرد. ممتاز زهرا، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان روز شنبه با صدور بیانیهای گفت: «برخی کشورها، در حالی که ادعا میکنند پایبندی جدی به هنجارهای منع گسترش سلاحهای هستهای دارند، براحتی الزامات مجوز برای فناوریهای پیشرفته نظامی را به کشورهای مورد علاقه خود لغو کردهاند». وی تاکید کرد: چنین استانداردهای دوگانه و شیوههای تبعیضآمیز اعتبار رژیمهای جهانی منع اشاعه را تضعیف میکند و ضمن افزایش فقدان تقارن نظامی، صلح و امنیت بینالمللی را به خطر میاندازد.
موج دوم تحریمهای آمریکا علیه برنامه موشکی پاکستان در حالی است که این کشور رسما جزو ۹ کشور صاحب تسلیحات هستهای کشتار جمعی است. با این حال رژیم صهیونیستی که تعداد کلاهکهای هستهای بسیار بیشتری از 8 قدرت هستهای دیگر دارد هرگز به این موضوع اعتراف نکرده است. برنامه هستهای نظامی اسرائیل با وجود امضا نکردن معاهده انپیتی، همچنان تحت حمایت آمریکا و شرکای غربیاش ادامه دارد.