printlogo


کد خبر: 292156تاریخ: 1403/6/27 00:00
دبیر انجمن برنج ایران در گفت‌وگو با «وطن امروز»:
تولید برنج در مطلوب‌ترین وضعیت سال‌های اخیر است

گروه اقتصادی: در هفته‌های اخیر اخباری مبنی بر آسیب به محصولات شالیکاران شمال کشور بر اثر بارش‌های نامنظم و کاهش ۳۰ درصدی تولید برنج طارم در برخی مناطق منتشر شد. پیگیری‌های «وطن امروز» از تولید‌کنندگان این محصول استراتژیک که بعد از گندم، مهم‌ترین ماده غذایی سفره مردم است، نشان داد این کاهش تولید آن هم فقط در یک نوع از برنج‌های موجود در بازار ایران، تأثیر چندانی بر قیمت یا میزان توزیع این محصول ندارد.
* تکذیب هر نوع کاهش تولید برنج در کشور
جمیل علیزاده شایق، رئیس هیات‌مدیره و دبیر انجمن برنج ایران در گفت‌وگو با «وطن امروز» با رد برخی اظهارات در زمینه کاهش تولید برنج در سال جاری اظهار کرد: وضعیت تولید برنج امسال خوب بوده است. باران‌های شهریور که ۲۵۰۰ سال است ادامه دارد، باعث می‌شود برنج‌ها که در این فصل سنگین هستند، بخوابند اما با یک آفتاب دوباره به حالت اول برمی‌گردند. وی ادامه داد: برخی افراد به دنبال سوءاستفاده از وضعیت تولید کشاورزی هستند، مثل واردکننده‌ها که سعی دارند از این فرصت استفاده کنند و می‌گویند تولید ۳۰ درصد کاهش یافته است؛ کاهش ۳۰ درصدی یعنی یک‌سوم تولید. در این مورد مثلی هست که می‌گوید: یا شلاق نخوردی یا حساب نمی‌دانی!
وی افزود: ابتدا باید عدد ۳۰ درصد را آدم در دهان مزه‌مزه کند تا ببیند این آمار تلخ است و نباید به زبان بیاید. چرا ما درصدها را این‌گونه ساده به زبان می‌آوریم؟ باید بگویم امسال برخلاف آنچه تصور می‌شد، وضعیت شالی‌ها خوب است. علاوه بر این، انبارهای ما نیز پر از برنج‌های پارسال است. سال گذشته یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید برنج داشتیم و امسال هم تا همین الان بیش از ۳۰۰ هزار تن برنج وارد شده است، بنابراین امسال هم تولید داخلی خوب بوده و هم واردات انجام شده و انبارها پر است.
* دخالت در تولید موجب آشفتگی بازار می‌شود
وی در ادامه توضیح داد: سال ۱۴۰۰ دخالت نابجای استانداری مازندران که در مسائل فنی وارد شد و اعلام کرد هیچ کشاورزی حق ندارد برنج خود را بیش از ۶۰ هزار تومان بفروشد، موجب لجاجت کشاورزان شد و آنان برنج خود را در انبارها نگه داشتند. برنج سال ۱۴۰۱ نیز به آن افزوده شد. شایق همچنین افزود: امروز علاوه بر مصرف داخلی، مقدار زیادی برنج از سال گذشته در انبارها داریم. برنج وارداتی نیز در انبارها موجود است و هرکس با توجه به سلیقه خود می‌تواند برنج وارداتی یا داخلی را تهیه کند.
* وزارت جهاد کشاورزی بر اساس وظیفه خود بازار را تنظیم، کنترل و نظارت کند
شایق با اشاره به مشکلات قیمت‌گذاری برنج در سال‌های اخیر گفت: «امسال قیمت‌های برنج متفاوت است. پارسال نیز برنج در مقایسه با اقلام مصرفی دیگر ارزان‌تر بود اما این بی‌برنامگی و بی‌نظمی در فروش، محصولات کشاورزان را با مشکل مواجه کرد».
وی در پایان گفت: «وزارت جهاد کشاورزی باید وظیفه خود را در تنظیم، کنترل و نظارت بازار انجام دهد. امسال وضعیت تولید و ذخیره‌سازی برنج خوب است و کمبودی نداریم. مسؤولان باید وظیفه خود را در تنظیم بازار به‌درستی انجام دهند».
* با استفاده از کاشت نشای دوم امکان افزایش تولید برنج وجود دارد
قاسم پیشه‌ور، رئیس اتاق اصناف کشاورزی نیز با بیان اینکه کاهش تولید برنج صحت ندارد، گفت: «بنا بر آمار سطح زیر کشت برنج در ۳ استان شمالی ۷۳۰ هزار هکتار و در سایر استان‌ها ۱۵۰ هزار هکتار است».
وی افزود: «با احتساب میزان تولید و سرانه مصرف ۲۷ کیلو به ازای هر نفر با مازاد تولید برنج مواجه هستیم اما دلالان و انجمن واردکنندگان سرانه مصرف را ۴۲ کیلو اعلام می‌کنند که این بی‌توجهی به آمار مرکز آمار می‌تواند همانند ۲ سال قبل واردات بی‌رویه برنج را به همراه داشته باشد».
پیشه‌ور با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی تولید برنج در داخل وجود دارد، پیشنهاد داد: «با توجه به کاهش قدرت خرید دهک‌های ضعیف برای خرید برنج ایرانی، از دولت چهاردهم می‌خواهیم به جای تخصیص ارز به واردات از تولید داخل حمایت و ذخیره‌سازی برنج با برنج ایرانی جایگزین شود».
رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه امسال نیاز چندانی به واردات برنج نداریم، افزود: «برآوردها حاکی از آن است که امسال تولید برنج با رشد ۲۰ درصدی به 2.8 هزار تن برسد که بر این ‌اساس امکان تأمین برنج در داخل وجود دارد».
وی با بیان اینکه سطح زیر کشت برنج ثابت است، گفت: «با توجه به شرایط جوی و آب و هوا مناسب با کشت نشای دوم، امکان تأمین برنج در داخل وجود دارد».
* افزایش اعطای تسهیلات موجب افزایش تولید محصولات کشاورزی خواهد شد
ابراهیم نجفی، نماینده مردم آستانه‌اشرفیه نیز در روزهای اخیر در مجلس شورای اسلامی از آقایان نوری و دنیامالی که شدیدا با واردات برنج مخالفت کردند، تشکر کرد و گفت: «بانک مرکزی موظف است برای حمایت از تولید داخلی محصولات کشاورزی با ایجاد خط اعتباری مستقل، تسهیلات را در اختیار بخش خصوصی و بخش تعاونی برای افزایش تولید قرار دهد».

Page Generated in 0/0060 sec