printlogo


کد خبر: 292198تاریخ: 1403/6/28 00:00
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تربار تهران در گفت‌وگو با «وطن امروز» :
عدم استقبال کشاورزان از کاشت خیار، عرضه را محدود کرد

گروه اقتصادی: مشاهدات میدانی خبرنگار «وطن امروز» نشان از این دارد که در چند هفته گذشته نرخ عمومی میوه و تربار رشد بالایی داشته است، در حالی که در سال‌های گذشته در این فصل از سال به واسطه وفور این محصولات و عرضه زیاد افزایشی در قیمت این نیاز اساسی سفره خانوارها دیده نمی‌شد.
افزایش قیمت میوه و تربار و صیفی‌جات، فشار را بر سفره خانواده‌های نیازمند بیشتر کرده‌ است. بر اساس مشاهدات میدانی، برعکس سال‌های قبل و ثبات قیمت در این بازه زمانی، امسال متوسط کف قیمت اکثر میوه‌های موجود در بازار به ازای هر کیلوگرم در محدوده ۵۰ هزار تومان، حتی در میادین میوه و تربار شهرداری تهران است.
به عنوان نمونه محصولی که این روزها در صدر اخبار و شکایات مردم بابت قیمت قرار گرفته، خیار است که به عنوان یک صیفی که معمولا قیمت پایینی دارد، در بین مردم شناخته می‌شود اما متأسفانه مشاهدات میدانی در تهران نشان می‌دهد این محصول جالیزی در برخی نقاط شهر تا کیلویی ۷۰ هزار تومان نیز به فروش می‌رسد، البته همین محصول با کیفیت مشابه در مناطق کمتر برخوردار شهر تهران کف قیمت ۴۹ هزار و ۸۰۰ تومان را نشان می‌دهد، این در حالی است که نرخ خرید این محصول در میادین میوه و تربار در کمترین بازه حدود ۳۲ هزار تومان است.
قیمت سیب‌زمینی نیز این روزها کمتر از خیار خبرساز نشده و با وجود اینکه در مناطق پایین شهر این محصول تا ۲۰ هزار تومان هم فروخته می‌شود اما در برخی نقاط تهران دیده شده هر کیلو ۴۰ تا ۸۰ هزار تومان به فروش می‌رسد، این در حالی است که در میادین مرکزی میوه و تربار بسته به کیفیت این محصول از قیمت ۱۲ هزار تومان به بالا قیمت‌گذاری شده و به فروش می‌رسد.
هر کیلوگرم موز خوشه‌ای نیز در حالی در میادین میوه و تربار ۶۵ هزار تومان به فروش می‌رسد که نرخ این محصول در بازار (تهران) در محدوده ۸۰ هزار تومان است.
قیمت هر کیلوگرم انبه نیز در میادین میوه و تربار ۱۴۰ هزار تومان است که در بازار نیز در همین محدوده و با مقادیری کمتر و بیشتر با توجه به کیفیت عرضه می‌شود.
هر کیلوگرم هلو نیز در میادین میوه و تربار ۴۵ هزار تومان، آلو ۴۱ هزار تومان، انواع گلابی ۵۰ هزار تومان، انجیر سیاه و زرد ۴۲ هزار تومان، لیموترش ۴۲ هزار تومان، انگور عسگری ۴۰ هزار تومان، هلو انجیری ۴۲ هزار تومان، گلابی شاه ۶۹ هزار تومان، انگور بی‌دانه سفید و قرمز ۴۵ هزار تومان و هر کیلوگرم شلیل شبرنگ ۴۸ هزار تومان است.
شایان ذکر است سال گذشته در همین بازه زمانی قیمت اکثر میوه‌های ذکر شده حدودا نیمی از قیمت کنونی بود و به عنوان مثال در تابستان گذشته لیموترش آبگیری قیمتی حدود ۲۲ هزار تومان داشت و انگور عسگری ۲۵ هزار تومان فروخته می‌شد.
* قیمت‌های میوه و تربار در عمده‌فروشی‌ها
قیمت عمده‌فروشی در میدان مرکزی میوه و تربار تهران نیز وضعیت خیلی مناسبی ندارد به طوری که هر کیلوگرم انجیر ۲۰ تا ۶۰ هزار تومان، خیار حدود ۳۲ هزار تومان، لیموشیرین و نارنگی ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان، انگور بی‌دانه سفید ۳۰ تا ۷۰ هزار تومان و انگور بی‌دانه قرمز ۱۳۰ هزار تومان، گلابی ۴۰ تا ۱۳۰ هزار تومان و هلو انجیری ۱۵ تا ۶۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.
مشکل وقتی نمایان می‌شود که نرخ‌های اعلامی در عمده‌فروشی ملاک قیمت‌گذاری انواع میوه در سطح خرده‌فروشی می‌شود به طوری که اتحادیه مربوط اعلام کرده است مغازه‌داران حداکثر ۳۵ درصد می‌توانند به این نرخ‌ها اضافه کنند و سود خرده‌فروشی خود را داشته باشند.
شواهد اما نشان‌دهنده این است که در برخی نقاط قیمت میوه و تربار حتی تا ۱۰۰ درصد گران‌تر نیز در خرده‌فروشی‌ها قیمت‌گذاری شده و به نام میوه لوکس فروخته می‌شود.
نارنگی و پرتقال هم که بتازگی به بازار آمده‌اند و نوبرانه محسوب می‌شوند، فعلا قیمت بالایی دارند ولی با توجه به حجم بالای تولید انواع مرکبات از جمله پرتقال، به نظر می‌رسد با شروع پاییز و افزایش عرضه، از قیمت کنونی آنها کاسته شود.
* کشاورزان امسال از کاشت خیار استقبال نکردند
اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تربار تهران در گفت‌وگو با «وطن امروز»، درباره علت زمانبر شدن بالا بودن قیمت محصولاتی نظیر خیار و سیب‌زمینی گفت: اصلی‌ترین دلیل کاهش میزان عرضه محصولاتی نظیر خیار و سیب زمینی به عدم استقبال کشاورزان از کشت این محصولات بازمی‌گردد.
وی توضیح داد: سال گذشته میزان کاشت این محصولات بالا بود و با افزایش عرضه، عده‌ زیادی از کشاورزان نتوانستند محصول خود را آنگونه که مد نظرشان بود بفروشند و زیان کردند، همین مشکل باعث شد امسال محدودتر این محصول را کشت کنند و تنوع تولید خود را به محصولات دیگر اختصاص دهند.
وی در رابطه با تأثیر میزان صادرات بر قیمت محصولات کشاورزی گفت: تأکید ما بر وزارت جهاد کشاورزی همیشه این بوده که ابتدا تولید و مصرف داخلی را مد نظر داشته باشند، سپس مازاد مصرف را صادر کنند و ممکن است با توجه به تغییر دولت و روی کار آمدن مسؤولان جدید به واسطه عدم اشراف به بازار، مدیریت در برخی محصولات ضعیف‌تر از قبل عمل کرده باشد ولی از دیدگاه شخص من نیاز است کشاورزان به تولید این محصولات اساسی ترغیب و تشویق شوند تا عرضه افزایش یابد.
وی در زمینه پیش‌بینی زمان حل مشکل قیمت خیار گفت: به واسطه زمانبر بودن ایجاد زیرساخت و ترغیب کشاورزان احتمالا حل این مشکل نیاز به زمان بیشتری دارد و از دیدگاه من بعید است این مشکل قیمت و تنظیم بازار در کوتاه‌مدت رفع شود.
* صادرات محدود است و اثر چندانی بر قیمت ندارد
مصطفی دارایی‌نژاد، فعال بازار بارفروشان نیز درباره چرایی افزایش قیمت خیار گفت: خیار درختی از شاهرود، ورامین، البرز و اصفهان وارد میدان بار تهران می‌شود. خیار بوته‌ای نیز از مراغه، نهاوند و دماوند و خیار مینی هم از اصفهان می‌آید.
وی با اشاره به نرخ انواع خیار در کشور افزود: نرخ خیار درختی در میدان بار بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان، بوته‌ای ۴۰ تا ۴۵ هزار تومان و مینی ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان است.
وی ادامه داد: افزایش قیمت خیار امسال به دلیل گرمای هوا بوده که بار بوته‌ها را کاهش داد؛ علاوه بر اینکه در این زمان خیار یزد هم به بازار نیامد. هر ساله خیار استان یزد ۱۰ شهریور به بازار عرضه می‌شد اما امسال گرمای هوا سبب شده عرضه به ماه مهر موکول شود.
دارایی نژاد با اشاره به صادرات گفت: صادرات به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس، عراق، امارات و روسیه با حجم پایین در حال انجام است، البته خیار صادراتی به روسیه خیار خاردار گلخانه‌ای است که در ورامین و تا حدودی در اصفهان کشت می‌شود و مشکلی هم در تولید کشت گلخانه‌ای نداریم.
این مسؤول صنفی در پایان اظهار کرد: تا دو هفته آینده با عرضه خیار استان یزد به بازار که حجم بالایی است، قیمت‌ها فروکش می‌کند.

Page Generated in 0/0066 sec