این روزها مراجعه مردم با علائم مشابه سرماخوردگی،
گلو درد و بیحالی به مراکز درمانی و بیمارستانی زیاد شده است که به گفته پزشکان چنین مراجعاتی ناشی از فعال شدن ویروسهای تنفسی در فصول سرد سال و کمتوجهی مردم به رعایت پروتکلهای بهداشتی است. هر چند ویروس کرونا برای عموم مردم دیگر چون گذشته خطرناک و کشنده نیست ولی آنطور که کارشناسان بهداشت میگویند زیرسویههای این ویروس هم اکنون در کشور جولان میدهد و در صورت ابتلای افراد دارای ضعف سیستم ایمنی، کودکان و سالخوردگان، همچنین کسانی که بیماری زمینهای دارند، میتواند خطرآفرین باشد.
دکترمسعود مردانی، فوقتخصص بیماریهای عفونی در گفتوگو با «وطن امروز» راجع به افزایش میزان مراجعه بیماران تنفسی به مراکز درمانی گفت: متاسفانه طی یک ماه اخیر با شیوع مجدد بیماری کووید در کشور مواجه شدهایم ولی خوشبختانه کار مبتلایان به این بیماری به مراقبتهای ویژه نمیکشد و طبق بررسیها فوتی ناشی از ابتلای به کرونا گزارش نشده است. وی با بیان اینکه نباید اینگونه فکر کرد که بیماری کووید تمام شده است، افزود: این بیماری با زیرسویههای جدید در دنیا پدیدار شده و انتظار این است که مردم بویژه افرادی که بیماری تنفسی دارند برای حفظ سلامتی خود و دیگران پروتکلهای بهداشتی را به جد رعایت و در مکانهای شلوغ و پرتردد حتما از ماسک استفاده کنند. مردانی ادامه داد: طبق گزارشهای موجود اغلب کشورهای دنیا با زیرسویههای کرونا مواجهند و حتی در برخی کشورها این بیماری پرخطر اعلام شده است و برای مقابله با آن بعضا به تزریق دوباره واکسن کرونا رو آوردهاند. هر چند این بیماری چون سنوات گذشته کشنده و پر خطر نیست اما میتواند مبتلایان را برای یک هفته زمینگیر و سلامت افرادی را که ضعف سیستم ایمنی دارند، تهدید کند.
اظهارات دکتر مردانی درباره بیماریهای تنفسی در فصل پاییز و زمستان در حالی است که روز گذشته رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز ضمن تاکید بر لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی در فصل سرما و پیشگیری از بروز بیماریهای تنفسی اعلام کرد: بر اساس دادههای نظام مراقبت دیدهوری، سیر طبیعی افزایش بروز بیماریهای حاد تنفسی، بویژه بیماریهای کرونا و آنفلوآنزا با شیب ملایم در کشور در حال مشاهده است. قباد مرادی با بیان اینکه بیماریهای حاد تنفسی به طور معمول با علائم مشابه شامل تب، بدن درد، گلودرد، سرفه و... بروز میکنند، اظهار کرد: تشخیص قطعی این بیماریها در صورت انجام آزمایش امکانپذیر است. بنابراین رصد روند وضعیت بیماریهای حاد تنفسی در کشور از طریق نظام مراقبت خاصی به نام «نظام مراقبت دیدهور» در پایگاههای منتخب دیدهبان انجام میشود. بر اساس دادههای این نظام مراقبت، در حال حاضر با توجه به شروع فصل سرد سال و سیر طبیعی افزایش بروز بیماریهای حاد تنفسی، بیماریهای کرونا و آنفلوآنزا با شیب ملایم در حال افزایش است. وی درباره روند وضعیت آنفلوآنزا و پیکهای این بیماری توضیح داد: به منظور بررسی روند آنفلوآنزا، فعالیت بیماری آنفلوآنزا به طور هفتگی در کشور و جهان رصد میشود.
بر اساس تجربه تا قبل از پاندمی «کووید-۱۹»، موج آنفلوآنزا در آبان شروع میشد. در زمان پاندمی «کووید-۱۹» به علت رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط مردم مانند استفاده از ماسک و جداسازی اجتماعی و همچنین افزایش فعالیت سایر ویروسهای تنفسی «کووید-۱۹»، میزان بروز آنفلوآنزا در جهان و همچنین کشور ما کاهش یافت و پس از پاندمی، طبیعتا بتدریج میزان بروز آنفلوآنزا افزایش یافت و به سطح قبل از پاندمی «کووید-۱۹» بازگشت. مرادی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون هنوز وارد موج شدید آنفلوآنزا نشدهایم، توضیح داد: بتدریج انتظار میرود در فصل پاییز و زمستان، با افزایش موارد بیماری آنفلوآنزا مواجه شویم. وی درباره همپوشانی ویروس آنفلوآنزا با ویروسهای در گردش از خانواده امیکرون کرونا گفت: همپوشانی و فعالیت ویروسهای «کووید-۱۹» (خانواده امیکرون) با ویروس آنفلوآنزا، به جهت تحمیل بار مضاعف بر سیستم بهداشتی و درمانی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. در حال حاضر فعالیت ویروس کرونا (خانواده امیکرون) در جهان و کشور، غالب و بیشتر از آنفلوآنزا است. مرادی در بخش پایانی صحبتهایش ضمن تاکید بر ضرورت رعایت پروتکلهای بهداشتی تصریح کرد: با توجه به فرا رسیدن فصول سرد سال و ایجاد آمادگی در برابر افزایش فعالیت ویروسهای تنفسی مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی، رعایت آداب تنفسی، سرفه، شستن مرتب دستها با آب و صابون، ماندن افراد علامتدار در منزل، استفاده از ماسک در افراد علامتدار، رعایت تهویه مناسب و تزریق واکسن آنفلوآنزا بویژه در گروههای در معرض خطر بیشتر توصیه میشود. همچنین به گروههای پرخطر مانند مادران باردار، پرسنل درگیر درمان بیماران آنفلوآنزا در مراکز درمانی، بیماران قلبی عروقی، ریوی و... توصیه میشود در محلهای شلوغ و سربسته از ماسک استفاده کنند.