پیشبینی بازار نفت حکایت از آن دارد قیمت نفت بدون تنش در فصل زمستان به محدوده 80 تا 85 دلار خواهد رسید و با سناریوی تنش نفتی، قیمت به بالای ۱۰۰ دلار میرسد
گروه اقتصادی: قیمت نفت در هفتههای اخیر در محدوده 75 تا 78 دلار به ازای هر بشکه معامله شده است. این در حالی است که هنوز به فصل سرما نزدیک نشدهایم، بنابراین چشمانداز افزایش قیمت نفت در وضعیت کنونی وجود دارد. اگر تنشهای منطقهای بیشتر شود به گفته برخی کارشناسان در پیشبینی بازار نفت، رشد قیمت 20 درصد خواهد بود. از این رو قطعا رشد قیمت نفت در مرحله نخست از 95 دلار در هر بشکه بیشتر میشود و بعد از آن به تناسب تقاضا در بازار میتواند به بالای 100 دلار نیز برسد.
فرشید سیمبر، کارشناس نفت در گفتوگو با «وطن امروز» درباره پیشبینی بازار نفت گفت: در حال حاضر بازار نفت تحت تاثیر تنشهای منطقهای، کمی نوسان مثبت داشته است اما به طور کلی تقاضای نفت در بازار جهانی تحت تاثیر وضعیت اقتصاد کشورها و همچنین وضعیت جوی در فصل زمستان خواهد بود. همچنین اگر فعالیت شرکتهای حملونقلی توسعه یابد در تقاضای سوخت و نفت موثر خواهد بود، بنابراین به طورکلی نمیتوان پیشبینی دقیقی از وضعیت بازار نفت داشت.
وی با تاکید بر اینکه تهدید اسرائیل مبنی بر حمله به تاسیسات نفتی ایران نیز بر پیشبینی بازار نفت تاثیر خواهد گذاشت، افزود: قبل از جنگ روسیه و اوکراین، روسیه 43 درصد نفت مورد نیاز اروپا را تامین میکرد و حالا این کشور تحریم شده است. در نتیجه اروپاییها در مقطع کنونی بخشی از نیاز خود را از طریق کشورهای دیگر تامین میکنند اما در صورتی که اختلالی در میزان صادرات نفت ایران به بازارهای جهانی روی دهد بر تامین نفت اروپا تاثیر خواهد گذاشت و قیمتها بالا میرود.
کارشناس صنعت نفت تصریح کرد: هر چند کشورهای اروپایی در سالهای اخیر به تولید انرژی از طریق انرژیهای تجدیدپذیر رفتهاند و از آنجا که این کشورها سرمایه بالایی در اختیار دارند، توانستهاند در این بخش سرمایهگذاری گستردهای کنند که همین مساله بخشی از نیاز آنها را تامین کرده است اما با توجه به اینکه بسیاری از کشورهای اروپایی به دنبال رشد اقتصادی هستند، تقاضا برای نفت همچنان وجود خواهد داشت.
سیمبر با اشاره به اینکه در صورتی که تنش بین ایران و اسرائیل منجر به چالش در عرضه نفت شود قیمت نفت در بازار متاثر از سیاست آمریکا نیز خواهد بود، گفت: در حال حاضر آمریکا ذخیره استراتژیک بالایی برای نفت دارد. به همین دلیل در صورتی که از این ذخایر برای تامین نیاز اروپا استفاده کنند پیشبینی بازار نفت تغییر خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در مقطع کنونی آمریکا خود نزدیک به 19 میلیون بشکه در روز به نفت نیاز دارد که حدود 8 میلیون بشکه آن از طریق نفت شیل تامین میشود و 11 میلیون بشکه آن هم از طریق عربستان، امارات، یمن و... تامین میشود. قبلا این کشور بخشی از نیاز نفتی خود را از روسیه و ونزوئلا تامین میکرد. از آنجا که این 2 کشور در مقطع کنونی تحریم هستند، به همین دلیل بیشتر روی واردات نفت از عربستان برنامهریزی کرده است.
به گفته این تحلیلگر بازار نفت، در حال حاضر آمریکا 8 میلیون بشکه در روز از چاههای نفت استخراج میکند، چرا که این چاهها حدود 67 تا 70 دلار در هر بشکه هزینه دارند. در مقطع کنونی هزینه استخراج برای این میزان برداشت سر به سر است اما در آمریکا برخی چاههای نفت هزینه استخراج 200 دلار در بشکه دارد که اصلا صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل بستگی به اینکه برداشت از هر چاه نفت چقدر قیمت تمام شده برای آنها تعیین شده باشد با افزایش قیمت نفت احتمالا برداشت نفت از برخی چاههایی که در همان نرخ بازار هزینه دارند امکانپذیر است. اما اینکه تصور شود آمریکا میتواند از همه چاههای نفتی خود نفت برداشت کند ممکن نیست، زیرا برخی از آنها به قدری هزینه دارند که استخراج از آنها به معنای ورشکستگی خواهد بود.
برخی کارشناسان بینالمللی معتقدند قیمت نفت در بازار جهانی بسیار متغیر خواهد بود، چرا که از یک سو گزارشهای فدرال رزرو حکایت از این دارد که رونق کمکم در اقتصادهای بزرگ ایجاد میشود و کشور چین نیز 2 تریلیون یوآن بسته حمایتی در نظر گرفته که میتواند تقاضا برای نفت را بیشتر کند. بر همین مبنا اکونومیست پیشبینی کرده است قیمت نفت با افزایش تنشهای منطقه غرب آسیا به 100 دلار خواهد رسید.
البته پیشبینی بازار نفت در مقطع کنونی بسیار سخت است و نمیتوان عدد دقیقی برای آن اعلام کرد، چرا که در زمان جنگ روسیه و اوکراین قیمت به بالای 130 دلار نیز رسید، در حالی که قبل از آن قیمت نفت در محدوده 90 دلار بود. از طرف دیگر در آن زمان هنوز بسیاری از کسب و کارها به رونق برنگشته بودند و هنوز اثرات کرونا بر اقتصاد جهان سایه افکنده بود. حالا که وضعیت فعالیت بنگاههای اقتصادی نشاندهنده رونق است، میتوان پیشبینی کرد تقاضا برای نفت بیش از 2 سال پیش خواهد بود. از این رو احتمال اینکه قیمت نفت خیلی فراتر از 100 دلار نیز باشد وجود دارد.
از طرف دیگر اوپک سیاستی مبنی بر افزایش تولید یا عرضه در دستور کار ندارد، چرا که از نظر این سازمان قیمت نفت در مقطع کنونی متعادل است و میتواند هزینهها را پوشش دهد. پس اینکه اروپاییها تصور کنند با رسیدن به فصل سرما یا افزایش تنشها میزان تولید و عرضه نفت توسط اعضای اوپک افزایش خواهد یافت خوشبینی است. مگر اینکه آمریکا و اروپا به دنبال مذاکره و صلح با روسیه باشند. این مساله نیز با توجه به اینکه بخشی از خاک اوکراین در اختیار روسیه قرار دارد بعید به نظر میرسد.
بر همین مبنا مهمترین رویکردی که اروپا میتواند در قبال بازار نفت اتخاذ کند تنشزدایی است. در چند روز اخیر نیز شاهد این بودیم که رئیسجمهوری فرانسه و نخستوزیر اسپانیا اعلام کردند تنها راهکار توقف ماشین کشتار رژیم صهیونیستی عدم تحویل تسلیحات نظامی به آن است، چرا که این رژیم با آتش کشیدن در منطقه خاورمیانه مشکلاتی را به وجود آورده که تبعات آن دامن کشورهای اروپایی را گرفته است به طوری که گزارش سازمانهای اقتصادی بینالمللی نیز بر این موضوع صحه گذاشته که اروپا در یک روند نزولی قرار گرفته است و توان مقابله با بحرانها و تورمهای جدید را ندارد.