گروه بینالملل: روز دوشنبه 7 آبان دور جدید مذاکرات غیرمستقیم میان مقامات رژیم صهیونیستی و نمایندگان جنبش حماس پس از یک وقفه نسبتا طولانی دوباره برگزار شد. این دور از مذاکرات پس از شهادت شجاعانه رهبر سابق جنبش حماس، شهید یحیی سنوار در میدان نبرد در نوار غزه صورت گرفته است و تا پیش از آن و پس از ترور بزدلانه شهید دکتر اسماعیل هنیه، رهبر سابق حماس در تهران به دست رژیم صهیونیستی مذاکرات متوقف شده و جدیتی در پیگیری آن وجود نداشت. اکنون اما خبرها از حضور دیوید بارنیا، رئیس سرویس جاسوسی - تروریستی موساد به نمایندگی از رژیم اشغالگر در قطر به منظور برگزاری دور جدیدی از مذاکرات آتشبس حکایت دارد. رسانهها همچنین از حضور ویلیام برنز، رئیس سرویس جاسوسی - امنیتی ایالات متحده در این دور از مذاکرات به همراه هیات اسرائیلی خبر میدهند. پیش از این جنبش حماس از ارائه پیشنهادی جامع برای دور جدید مذاکرات خبر داده بود. پیش از مذاکره منابعی در جنبش حماس به روزنامه «الشرق» گفته بودند این جنبش در مذاکرات دوحه معامله جامعی را برای توقف جنگ غزه به میانجیها پیشنهاد خواهد داد. به گفته این منابع، معیار پذیرش هرگونه معاملهای، از توقف فوری جنگ شروع میشود. این منابع تأکید کردند: «پیشنهاد حماس در مذاکرات دوحه شامل عقبنشینی رژیم صهیونیستی همزمان با تبادل اسرا به این صورت است که تمام اسرای اسرائیلی یکجا آزاد میشوند».
این منابع اعلام کردند: «جنبش حماس معامله جامعی را ترجیح میدهد که در یک مرحله اجرا شود و به یکباره تا ابد به جنگ پایان دهد. جنبش حماس ایدههای دیگری را که توسط میانجیها مطرح میشود، رد نمیکند اما معیار قبول آن از توقف جنگ شروع میشود». همچنین منابع مجددا مخالفت خود را با طرحهای قبلی رژیم صهیونیستی مثل تبعید رهبران حماس به خارج از غزه اعلام کردند. پیشتر یکی از رهبران حماس گفته بود: «ما همواره با پیشنهادهای آتشبس غزه و تلاشهای میانجیها چه مصر و چه قطر برخورد مثبتی داشته و داریم. ما خطوط قرمزی داریم که آن را به تمام میانجیها اعلام کردهایم. خطوط قرمز ما عقبنشینی کامل اسرائیل از نوار غزه، بازگشت تمام آوارگان به منازلشان و ورود کمکهای بشردوستانه و بازسازی غزه است».
روز یکشنبه گفتوگوهای «دیوید بارنیا» رئیس موساد، ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا و محمد عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر تا شب ادامه داشت و صبح دوشنبه نیز ادامه یافت. طبق گزارشها، این مذاکرات صرفا مذاکرات مقدماتی با هدف تعیین خطوط تقسیم برای امکان ازسرگیری مذاکرات اصلی به منظور دستیابی به توافق آزادی اسراست. یک مقام صهیونیست به کانال ۱۲ اسرائیل گفت: «ما در حال بحث بر سر یک طرح جامع هستیم که ابتکار مصر را در نظر بگیرد. این طرح در ۲ هفته گذشته مطرح شده و جدیدترین طرح برای ارتباطات فعلی است و گفتوگوها خوب بود». این کانال به نقل از این منبع اسرائیلی گزارش داد: «قصد این است که یک نشست چهارجانبه برگزار کنیم و این هفته با مشارکت تیمها شروع خواهیم کرد تا ببینیم آیا راهی وجود دارد که بتوان به توافق رسید». منابع اسرائیلی همچنین تمدید حضور بارنیا در قطر و احتمال بالای پیشرفت مذاکرات را مطرح کردهاند.
به نظر میرسد دور جدید مذاکرات دوحه در حال حاضر در مرحله ابتدایی خود قرار دارد تا شرایط مذاکراتی را برای مسائل اصلی یعنی آتشبس، خروج ارتش اشغالگر از غزه و تبادل اسرا فراهم کند؛ مذاکراتی که تاکنون بارها انجام شده است و هر بار به دلیل زیادهخواهیهای رژیم صهیونیستی به نتیجه نرسیده است. رژیم صهیونیستی پیش از این مواردی را به عنوان امتیاز مطرح کرده که توان دستیابی به آن را ندارد. از آزادی اسرا بدون خروج از غزه گرفته تا ایجاد محورهایی مانند نتساریم و فیلادلفی و همچنین اخراج رهبران حماس از نوار غزه که پیش از دور جدید مذاکرات مطرح شده بود. رژیم صهیونیستی و بویژه نخستوزیر آن بارها مانع دستیابی به توافق صلح شدهاند تا اهدافی را که در میدان نبرد به آن نرسیدهاند در میز مذاکره به دست آورند.
ارتش صهیونیستی در تجاوز گسترده به نوار غزه ۲ هدف بازگرداندن اسرا و نابودی مقاومت اسلامی غزه را برای خود تعیین کرده بود که در دستیابی به هر دوی آنها تا امروز شکست خورده است و همچنان ۱۵۰ اسیر صهیونیست در نوار غزه در اختیار حماس قرار دارند و تلفات نظامیان صهیونیست در غزه نیز رو به افزایش است. این وضعیت به موازات افزایش تلفات رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان و افزایش تنش با جمهوری اسلامی ایران، مقامات صهیونیست را در وضعیتی بحرانی قرار داده و افزایش فشارها از سوی خانوادههای اسرا، همچنین کشتهشدگان نظامی در جنگ یک سال اخیر مقامات رژیم را مجبور به بازگشت به میز مذاکره کرده است؛ میزی که تاکنون به عنوان ابزاری برای کاهش فشارهای داخلی از سوی مخالفان نتانیاهو استفاده شده و چندان به نتیجه آن امیدی نبوده است.
* درخواست گانتس از نتانیاهو
بنی گانتس، رئیس مخالفان کابینه اسرائیل از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل خواست توافق با حماس برای آزادی اسرا از غزه را حتی در صورتی که با «هزینه دردناک» همراه باشد، بپذیرد. بنی گانتس در جلسه پارلمانی حزب «اتحاد قومی» گفت: «شرایط بیش از همیشه برای اجرای یک طرح سریع جهت بازگرداندن اسرا مهیاست. من از نخستوزیر میخواهم همانطور که بهدرستی دستور حمله به ایران را داد، کاری را که برای بازگرداندن پسران و دخترانمان به خانه لازم است انجام دهد، حتی اگر انجام این کار مستلزم تحمل هزینهای دردناک باشد». گانتس تصریح کرد درگیری در غزه ممکن است «چندین سال» به طول بینجامد اما مهم است که اسرا بازگردانده شوند. روز گذشته نیز یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از هزینه دردناک برای رژیم صهیونیستی در مذاکرات دوحه خبر داده بود. گالانت گفته بود: مسؤولیت ما این است که اسیران را به خانههایشان بازگردانیم و هر هدفی را نمیتوان فقط با اقدام نظامی محقق کرد. وی همچنین اعلام کرده بود تلآویو باید برای بازگرداندن اسیران از غزه، به امتیازدهیها و سازشهای دردناک تن دهد.