احمدرضا خلیلی: شکایت مارک ویلموتسِ بلژیکی از فدراسیون فوتبال با همراهی و مشاورههای همسر وکیلش که علی تارقلیزاده، مسؤول روابط بینالملل فدراسیون فوتبال او را در آخرین مصاحبهاش شارلاتان خوانده، به یکی از جنجالیترین و سیاهترین پروندههای سالهای اخیر فوتبال ایران بدل شده است.
* از شروع فوقالعاده تا بحران بزرگ
ویلموتس با دستمزد سالانه حدود 2 میلیون و ۲۵۰ هزار یورو و در مجموع ۷ میلیون و ۸۷۵ هزار یورو هدایت تیم ملی فوتبال ایران را بر عهده گرفت و در مجموع حضور ۶ ماههاش در فوتبال ایران، ۶ بار روی نیمکت نشست اما حضور فیزیکیاش در ایران بیشتر از 45 روز نشد! پیروزی 5 بر صفر در دیداری تدارکاتی مقابل سوریه، سپس تساوی یک - یک در خاک کرهجنوبی همه را به آینده تیم ملی امیدوار کرد و در ادامه 2 پیروزی راحت مقابل تیمهای ملی هنگکنگ و کامبوج در انتخابی جامجهانی با نتایج ۲ بر صفر و ۱۴ بر صفر شکی درباره موفقیت تیم ملی با کادر فنی جدیدش باقی نگذاشت اما ۲ بازی سخت دور از خانه مقابل بحرین و عراق از راه رسیدند. ابتدا شکست یک بر صفر برابر بحرین و سپس باخت 2 بر یک مقابل عراق، تیم ملی ایران را با رهبری ویلموتس به رده سوم فرستاد تا بحران بزرگی در فوتبال ایران آغاز شود که همچنان ادامه دارد.
* آغاز جنجال قرض 2 میلیون یورویی از شستا
ویلموتس پیش از بازی ایران - عراق در مقدماتی جام جهانی، تاخیر در پرداخت خودش و دستیارانش را بهانه کرد و باعث شد فدراسیون فوتبال رقمی معادل ۲ میلیون یورو از شستا (شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی) قرض و به حساب زراعت بانک ترکیه واریز کند. مسؤولان وقت فدراسیون به دلیل تحریمهای بانکی مجبور شدند این مبلغ را دستی و با چمدان به ویلموتس برسانند، با این حال پس از بازی با عراق این مربی به ایران بازنگشت و قرارداد خود را به دلیل پرداخت نشدن بهموقع مطالباتش به شکل قانونی و به صورت یکطرفه با فدراسیون فوتبال ایران فسخ و شکایت خود را در فیفا ثبت کرد. در این بین خبر مهم دیگر مصادره ساختمان فدراسیون فوتبال و ۳ دانگ از ساختمان باشگاه پرسپولیس که به نام فدراسیون است، توسط شرکت شستا به دلیل عدم بازپرداخت پول ویلموتس بود.
* اعتراض به رأی اولیه و کاهش 3 میلیونی بدهی
پس از شکایت ویلموتس، فیفا در رای اولیه خود فدراسیون فوتبال را به پرداخت ۶ میلیون و ۲۵۰ هزار یورو بهاضافه پرداخت ۵ درصد جریمه سالانه به مارک ویلموتس بلژیکی محکوم کرد و وکلایی که ابتدا برای این پرونده انتخاب کرد، نتوانستند این رای را تغییر بدهند. با اینحال، پس از استعفای مهدی تاج و در دوران ریاست عزیزیخادم، رای اولیه با استفاده از وکلای ایرانی از جمله لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور در دوره حسن روحانی و روزبه وثوقاحمدی شکسته شد و رای این پرونده به مبلغ ۳ میلیون و ۳۲۵ هزار یورو به اضافه ۵ درصد سود سالانه کاهش یافت. این رای در مقایسه با رای اولیه نزدیک به ۳ میلیون یورو کمتر بود که گام بزرگی برای فدراسیون فوتبال در این پرونده شمرده میشد.
* بسته شدن پرونده با 4 میلیون و 700 هزار یورو!
در ادامه با تغییراتی که در فدراسیون فوتبال ایجاد شد، این مبلغ قرار بود با بازگشت مهدی تاج خیلی زود پرداخت شود و در حالی که چندین مرتبه از سوی مسؤولان فدراسیون اعلام شد با سرمربی بلژیکی سابق تیم ملی تسویه شده، این اقدام در واقع انجام نشده بود تا سرانجام چند روز پیش تاکید شد این پرونده عجیب و خستهکننده که همچنان پس از چند سال حواشی و جرایم مالیاش تمام نشده، با پرداخت 4 میلیون و 700 هزار یورو برای همیشه بسته شده است.
* عدم تمایل فدراسیوننشینها به پاسخ به ابهامات و سؤالات!
مواردی که در بالا به آنها اشاره شد مروری بود بر برخی جزئیات مهم پرونده مارک ویلموتس که با وجود ادعای مسؤولان فدراسیون فوتبال درباره بسته شدن این پرونده همچنان ابهامات و سوالات زیادی درباره آن باقی مانده است.
* آیا واقعا پرونده ویلموتس بسته شده است؟!
30 مهر 1403 علی کشوری، سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس پس از برگزاری جلسهای با مهدی تاج، ریاست فدراسیون فوتبال با این جملات اعلام کرد پرونده مارک ویلموتس بسته شده است: «طبق توضیحات و گفتههای آقای تاج رئیس فدراسیون فوتبال، پرونده دادگاه ویلموتس بسته و ختم شده است. ویلموتس ۱۲ میلیون یورو از فدراسیون فوتبال طلب کرده بود؛ در مرحله بعد ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو پرداخت شد که در مجموع به او ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو پرداخت شده است». این ادعا در حالی مطرح شده که چندین مرتبه دیگر نیز از سوی مسؤولان فدراسیون فوتبال از جمله ذبیحالله فغانپور، رئیس دپارتمان حقوقی فدراسیون (17 آبان 1401)، علی تارقلیزاده مسؤول روابط بینالملل فدراسیون فوتبال (20 اردیبهشت 1402) و همینطور مهدی تاج (2 و 28 آذر 1402) تاکید شده با ویلموتس تسویه شده است! در این شرایط در حالی که ادعای پایان این پرونده بارها اعلام شده و درست از آب در نیامده، فقط زمانی جامعه فوتبال ادعای جدید را باور خواهند کرد که اسنادی درباره آن منتشر شود؛ این همان خواستهای است که علی کشوری، رئیس کمیسیون اصل 90 پس از مصاحبه جنجالی خود و اعتراض اهالی فوتبال نیز در صداوسیما مطرح کرد و از مسؤولان فدراسیون فوتبال برای پرداخت پول ویلموتس سند و مدرک خواست. کشوری در این باره گفته است: «پایان صحبتهای ما با ایشان (مهدی تاج) به این موضوع ختم شد که کمیسیون اصل ۹۰ در این زمینه نیازمند دریافت اسناد حقوقی از طرف فدراسیون فوتبال است تا ما پاسخ حقوقی و کامل و دقیق به مردم بدهیم».
* رقم دقیق پرداختی به ویلموتس چقدر است؟
از ابعاد ماجرا اما اینطور برمیآید که فدراسیون فوتبال 2 میلیون یوروی قرض گرفته شده از شستا را در محاسبات تسویهحساب خود با ویلموتس وارد نکرده و با این وصف فوتبال ایران در مجموع 6 میلیون و 700 هزار یورو به ویلموتس پرداخت کرده است که برای فرار از حواشی پرداختی اول که پیش از شکایت سرمربی حاشیهساز بلژیکی بود، به آن اشاره نمیکنند! عجیب اینکه ویلموتس تنها یک میلیون و 175 هزار یورو از قرارداد 3 سالهای که به مبلغ ۷ میلیون و ۸۷۵ هزار یورو با فدراسیون منعقد کرد را دریافت نکرده که برای فوتبالیها بسیار آزاردهنده است.