گروه اقتصادی: صبح دیروز سیدستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در پیامی در شبکههای اجتماعی از حل مشکل رجیستری آیفون با همکاری دولت، حمایت رئیسجمهور و پیگیریهای وزارت ارتباطات خبر داد.
وی موضوع آزادسازی رجیستر گوشیهای آیفون ۱۳ به بالا را اینگونه بیان کرد: «به نظر من، با بهرهگیری از کارهای کارشناسی و ایجاد وفاق، میتوانیم بدون جنجال و هیاهو، سایر چالشهای فضای مجازی و نیازهای مردم را نیز برطرف کنیم».
به گفته هاشمی، پس از مصوبه اخیر هیات دولت و رفع ممنوعیت که با همکاری معاون حقوقی رئیسجمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت به دست آمد، جزئیات و آییننامههای مربوط به واردات آیفون در کوتاهترین زمان ممکن اعلام خواهد شد.
لازم به توضیح است ممنوعیت واردات گوشیهای بالاتر از ۳۰۰ یورو از تابستان ۱۳۹۹ مطرح شد و بهتدریج تصمیمهایی برای ممنوعیت واردات گوشیهای بالای ۶۰۰ دلار، بویژه برند اپل اتخاذ شد، به طوری که اوایل سال ۱۴۰۱، اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس وعده دادند واردات آیفون تا نیمه اول سال 1401 ممنوع خواهد شد.
علت این ممنوعیت شرایط اقتصادی کشور و کمبود منابع ارزی اعلام شده بود. مسؤولان و کارشناسان اقتصادی و حتی برخی واردکنندگان موبایل معتقد بودند در شرایطی که کشور با جنگ اقتصادی و کمبود ارز برای تأمین کالاهای اساسی و دارو مواجه است، منطقی نیست ارز نیمایی برای واردات کالاهای لوکس مصرف شود.
با گذشت چند سال، موضوع رجیستری آیفون با نظرات مختلفی مواجه بود. در دولت سیزدهم، این موضوع دوباره مورد توجه قرار گرفت و هاشمی در آغاز دوره وزارت خود اعلام کرده بود تصمیمگیری درباره رجیستری آیفون ۱۴ و ۱۵ به وزارت صنعت، معدن و تجارت مربوط است و پیگیریهای لازم در این زمینه انجام خواهد شد.
* تعیین سود بازرگانی ۹۶ درصد برای واردات گوشیهای آیفون
با تصویب هیات وزیران و ابلاغ رسمی معاون اول رئیسجمهور در هیات دولت، سود بازرگانی برای واردات گوشیهای تلفن همراه برند اپل ۹۶ درصد تعیین شد.
در بخشنامهای که توسط محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور صادر شده، آمده است: «واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، با سود بازرگانی ۹۶ درصد مجاز است».
این تصمیم به منظور ساماندهی بازار و تسهیل واردات گوشیهای آیفون اتخاذ شده و به نظر میرسد تأثیرات قابل توجهی بر دسترسی مصرفکنندگان به این محصولات داشته باشد.
* بررسی تأثیر مصوبه جدید بر واردات آیفون
محمدرضا عالیان، دبیر کنگره موبایل ایران، در گفتوگویی درباره مصوبه اخیر واردات گوشیهای آیفون اظهار کرد: این تصمیم نیازمند موافقت دیگر ذینفعان از جمله ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز و بانک مرکزی است.
وی افزود: جزئیات مربوط به واردات آیفون، از جمله تعرفهها، هنوز به طور کامل مشخص نشده و قرار است در آییننامههای آتی مطرح شود. عالیان با مقایسه این وضعیت با واردات خودروهای دست دوم گفت: «برای اجرای این مصوبه هم باید منتظر بمانیم و ببینیم این مصوبه هم مثل واردات خودروی دسته دوم اجرا خواهد شد یا خیر!»
عالیان افزود: «مهم است تعرفه واردات بهگونهای تعیین شود که از ۴۰ درصد فراتر نرود. در غیر این صورت، رفع ممنوعیت تأثیری نخواهد داشت و خرید گوشیهای قاچاق همچنان بهصرفهتر خواهد بود».
وی تأکید کرد: در حال حاضر بسیاری از مصرفکنندگان با روشهای خاص خود به استفاده از گوشیهای آیفون ادامه میدهند.
عالیان در پایان گفت که این مصوبه را یک گام مثبت ارزیابی میکند اما بر ضرورت انتظار برای مدل اجرایی آن نیز تأکید کرد.
* رفع ممنوعیت رجیستری آیفون امیدی برای بازار موبایل است
عبدالمهدی اسدی، رئیس انجمن واردکنندگان موبایل، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی «وطن امروز» در پاسخ به میزان تأثیر مصوبه جدید هیات دولت درباره واردات گوشیهای آیفون گفت: با وجود تعیین سود بازرگانی ۹۶ درصدی برای این کالا، ممکن است این مصوبه از سوی فعالان بازار و حتی خریداران مورد استقبال قرار نگیرد و امیدوارم این نرخ قابل کاهش باشد.
اسدی خاطرنشان کرد: سهم ۱۰ درصدی آیفون در بازار ایران، ۴۰ درصد از کل صنعت موبایل را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی افزود: «رفع ممنوعیت رجیستری نه تنها به رونق بازار کمک میکند، بلکه پاسخگوی یکی از مطالبات اجتماعی مردم نیز هست».
این فعال اقتصادی با اشاره به نرخ بالای سود بازرگانی، گفت: این میزان سود بازرگانی باعث افزایش قیمت نهایی برای خریداران خواهد شد.
وی با اشاره به تجربههای قبلی در این زمینه و این موضوع که در مصوبات مشابه بازرگانان و مسؤولان پس از چندی موفق به کاهش تعرفهها شدهاند، ابراز امیدواری کرد شرایط فعلی نیز پس از چندی قابل اصلاح باشد و این امکان به وجود آید تا این تعرفهها کاهش یابند. اسدی در ادامه تصمیم قبلی دولت درباره ممنوعیت رجیستری را غیرکارشناسی توصیف کرد و گفت: این ممنوعیت نتوانست به اهداف خود برسد.
وی تأکید کرد: ممنوعیت باعث رشد قاچاق و خروج ارز بهصورت غیررسمی شد و دولت میتوانست با واردات رسمی این کالا، سالانه ۱۰ تا ۱۲ همت درآمد داشته باشد.
اسدی در پایان به شرایط فعلی بازار اشاره کرد و گفت: «با وجود افزایش قیمت دلار، بازار گوشیهای زیر ۶۰۰ دلار نرمال است و مردم با گزینههای بیشتری برای خرید مواجه هستند».
* بهزودی ممنوعیت واردات گوشیهای موتورولا هم منتفی خواهد شد
بر اساس تصمیمات جدید دولت برای واردات و رجیستر گوشیهای آیفون و با توجه به بررسیهای انجامشده در وزارت صنعت، معدن و تجارت، احتمالا بهزودی ممنوعیت واردات و عرضه گوشیهای تلفن همراه برند «موتورولا» هم لغو خواهد شد.
اسدی در پاسخ به از سرگیری رجیستر برند موتورولا گفت: «اطلاعات دریافتی از دفتر تخصصی لوازم خانگی و موبایل وزارت صمت نشان میدهد بهزودی وضعیت واردات و فروش گوشیهای موتورولا هم مشخص میشود».
رئیس انجمن واردکنندگان موبایل با اشاره به اینکه تحقیقات انجامشده نشان میدهد مشکلات مربوط به پیجرها در لبنان هیچ ارتباطی با برند موتورولا نداشته و این برند از نظر امنیتی مشکلی ندارد، گفت: «با در نظر گرفتن آخرین اخبار در این زمینه و همسویی این تصمیم با واردات برند آیفون احتمالا توزیع و رجیستر این برند نیز به زودی برطرف خواهد شد».