printlogo


کد خبر: 294818تاریخ: 1403/8/16 00:00
گزارشی از اقدامات جهادی که با مشاوره به مادران و حمایت از آنها مانع سقط جنین می‌شود
هم‌نفس تا نفس
رئیس بسیج جامعه پزشکی در گفت‌وگو با «وطن امروز»: منصرفان از سقط جنین، تا 2 سال مورد حمایت قرار می‌گیرند

گروه اجتماعی: توجه به افزایش میزان فرزندآوری برای عبور از بحران سالخوردگی جمعیت کشور با اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، طی 2 سال اخیر نه تنها باعث شده نرخ باروری در ۱۵ استان افزایش یابد، بلکه آمار سقط جنین نیز کاهشی شده است. رشد نرخ باروری و ترغیب و تشویق خانواده‌ها به داشتن فرزند بیشتر، اکنون تا جایی است که خانواده‌های دارای بیش از 2 فرزند تمایل بیشتری به فرزندآوری دارند. از طرفی فرهنگ‌سازی در زمینه زایمان طبیعی، ایجاد مراکز درمان ناباروری، ارائه مشوق‌ها به خانواده‌هایی که صاحب فرزند می‌شوند و از همه مهم‌تر مشاوره برای جلوگیری از سقط جنین نمونه اقدام‌هایی است که موجب شده نرخ باروری و فرزندآوری در کشور نسبت به سال‌های پیش تغییر کند. طبق گزارش‌های موجود سالانه صدها هزار جنین توسط خانواده‌ها سقط می‌شوند اما اکنون با راه‌اندازی مراکز مشاوره‌ای، آمارها حکایت از انصراف اکثر خانواده‌هایی دارد که قصد سقط جنین داشته‌اند. طبق اظهارات رئیس بسیج جامعه پزشکی طی 3 سال بیش از ۳۰۰ مرکز نفس برای ارائه مشاوره به مادرانی که قصد سقط جنین دارند در سراسر کشور‌ راه‌اندازی شده و تاکنون بیش از ۱۰ هزار  مادر آموزش و مشاوره گرفته‌اند، به طوری که ۸ هزار نفر آنها از سقط منصرف و بیش از ۶ هزار نوزاد متولد شده‌اند. 
رئیس بسیج جامعه پزشکی در نشست خبری نخستین رویداد ملی نفس یا «نجات فرزندان سقط» که با حضور صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت برگزار شد، درباره مقوله سقط‌ جنین گفت: سقط‌ جنین به ‌عنوان یک موضوع غیراخلاقی در تمام کشورها شناخته شده است.  حسین زارع‌زاده درباره علت تصمیم‌ سقط در خانواده‌ها گفت: سقط‌ جنین گاهی به دلیل ناآگاهی اتفاق می‌افتد. طی این ۳ سال سعی ما بر این بوده است که آگاه‌سازی و مشاوره‌های لازم را به والدین ارائه ‌دهیم. زارع‌زاده درباره مراکز نفس توضیح داد: در این ۳ سال بیش از ۳۰۰ مرکز نفس در سراسر کشور راه‌‌اندازی شده است که تاکنون بیش از ۱۰ هزار  مادر آموزش و مشاوره گرفته و ۸ هزار مادر از سقط منصرف و بیش از ۶ هزار نوزاد زنده متولد شده‌اند. رئیس بسیج جامعه پزشکی از برگزاری نخستین رویداد ملی طرح نفس با شعار «هم‌نفس تا نفس» در ۲۰ و ۲۱ آبان‌ با حضور وزیر بهداشت و خانواده‌های منصرف‌شده از سقط برگزار خواهد شد. وی درباره سازوکار مراکز نفس توضیح داد: مراکز نفس توانسته‌اند با شناسایی مادرانی که به علل متعدد از جمله دلایل فرهنگی، اقتصادی و... قصد سقط جنین داشتند، به آنها مشاوره داده و از سقط منصرف‌شان ‌کنند. وی درباره آمار سقط‌های ناشی از مشکلات اقتصادی هم گفت:  تنها ۲۳ تا ۲۵ درصد از دلایل سقط به موضوعات اقتصادی مربوط می‌شود. همکاران ما با این افراد همراهی کرده و از آنها حمایت می‌کنند. وی بارداری در دوران عقد را یکی از علت‌های سقط‌ جنین دانست و گفت: یکی از علت‌های سقط، بارداری در دوران عقد است که در مراکز نفس حمایت‌های مادی و معنوی از این افراد انجام می‌شود. به‌ عنوان مثال برای آنها سیسمونی و جهیزیه تهیه کرده‌ایم تا از سقط توسط این افراد جلوگیری شود. زارع‌زاده درباره اهمیت کاهش آمار سقط جنین گفت: اجرای طرح نفس و تلاش برای جلوگیری از سقط عمدی فقط برای افزایش جمعیت نیست، اگر ایران 300 میلیون هم جمعیت داشت ما باز این طرح را اجرا می‌کردیم. زیرا سقط موضوعی است که از نظر روحی و جسمی ‌به مادران آسیب می‌رساند، همچنین سقط جنین یک کار غیرانسانی است. 
وی در پاسخ به «وطن امروز» درباره اینکه علاوه بر مشاوره چه مشوق‌هایی به مادرانی که قصد سقط جنین دارند داده می‌شود تا از این اقدام صرف نظر کنند، افزود:  درباره میزان حمایت از خانواده‌های منصرف شده از سقط باید گفت مشاوره و حمایت‌ها از خانواده‌های منصرف‌شده از سقط تا ۲ سالگی فرزند ادامه خواهد یافت، از طرفی نیز از ظرفیت‌های خیران و خود مجموعه برای حمایت‌های مختلف از این افراد استفاده می‌شود؛ اقدامی که بخوبی جواب داده است. وی در ادامه بیان کرد: یکی از جاهایی که مراکز نفس در آن حضور دارند مراکز درمان ناباروری است. در این مراکز خانواده‌هایی قرار دارند که بچه‌دار نمی‌شوند. وقتی خانواده‌هایی که قصد سقط جنین دارند به این مراکز مراجعه می‌کنند و افرادی را می‌بینند که در حسرت داشتن فرزند هستند، از سقط منصرف می‌شوند. صحبت و درد‌دل کردن این خانواده‌ها با یکدیگر نوعی مشاوره است. در ادامه صابر جباری درباره آمار سقط جنین بیان کرد: نزدیک به ۶۰ درصد سقط‌های عمد در خانه و ۴۰ درصد در مراکز زیرزمینی، از طریق فروش دارو و... انجام می‌شود.  وی تأکید کرد: اگر پزشکان، داروسازان، ماماها، عطاری‌ها و... ابزار‌های سقط جنین را بفروشند یا شرایط آن را مهیا کنند، پروانه‌شان باطل خواهد شد. 
رئیس مرکز جوانی جمعیت بیان کرد: خانواده‌ها نباید از سقط جنین این تصور را داشته باشند که جنین یک لخته خون است، بلکه باید بدانند یک جنین حتی اگر یک هفته‌اش باشد، انسان است و حق دارد. نباید او را یک لخته خون تصور کنند. وی در ادامه بیان کرد: همیشه انگشت اتهام درباره سقط به سمت مادران است، در حالی که در اغلب موارد پدر و مادر با هم تصمیم به سقط می‌گیرند. درباره سقط باید فرهنگ‌سازی مناسب شود. جباری توضیح داد: بسیاری از خانواده‌ها به اشتباه فکر می‌کنند که جنین زیر 4 ماه جان و روح ندارد اما جنین از روزی که در رحم مادر به وجود می‌آید، جان داشته و حق زندگی دارد.

Page Generated in 0/0074 sec