printlogo


کد خبر: 294830تاریخ: 1403/8/16 00:00
2 ماهواره ایرانی با ماهواره‌بر سایوز روسیه به مدار 500 کیلومتری زمین ارسال شد
جهان زیر پای هدهد و کوثر

گروه سیاسی: صبح دیروز خبر پرتاب ماهواره‌های «هدهد» و «کوثر» با مأموریت‌ها و کاربردهای مختلف به مدار 500 کیلومتری زمین یکی از اخبار جالب توجه پیرامون توسعه فناوری ماهواره‌های فضایی کشورمان بود که بازتاب بسیاری نیز در رسانه‌های سراسر جهان داشت. این 2 ماهواره توسط شرکت‌های بخش خصوصی ساخته شده‌اند و ماهواره‌بر «سایوز» از پایگاه پرتاب «وستوچنی» روسیه آنها را به فضا پرتاب کرده است.
ساعاتی بعد نیز طبق گفته دکتر حسین شهرابی، رئیس شرکت دانش‌بنیان امیدفضا، جدایش ماهواره‌های «هدهد» و «کوثر» بر مبنای شواهد تله‌متریک دریافت‌شده و از ماهواره‌بر و سایر شواهد دریافت‌شده به طور کامل تأیید شد. وی در همین باره خاطرنشان کرد: ۷ صبح بامداد 15 مهر (دیروز) این جدایش‌ها انجام شده و ماهواره‌ها در مدار تزریق شدند.
همچنین حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی کشور نیز در مراسم پرتاب ماهواره هدهد و ماهواره کوثر از آمادگی سازمان فضایی برای خرید محصولات و خدمات بخش خصوصی کشور خبر داد و اعلام کرد این سازمان مایل است کار در حوزه‌ ساخت ماهواره‌ها را به دست بخش خصوصی بسپارد. سالاریه گفت: سازمان فضایی در همان روزهای نخست این برنامه را داشت که سکان بخش فضایی را به دست بخش خصوصی بدهد و در یک فضای رقابتی با در نظر گرفتن معیارهای بازار و نگاه تجاری به صنعت فضایی ورود کند.
ماهواره‌های هدهد و کوثر ساخته‌شده توسط شرکت امید‌فضا هستند. ماهواره هدهد با استاندارد مکعبی و با مأموریت ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات «اینترنت اشیا باند باریک» ساخته شده و در بخش‌های کشاورزی، حمل‌ونقل، تدارکات و محیط‌زیست کاربرد دارد.
* چرا هدهد و کوثر با پرتابگر روسی به فضا رفتند؟
سایوز تنها یک سامانه پرتاب نیست، بلکه بخشی از تاریخ و توسعه فناوری فضایی در جهان محسوب می‌شود و توانسته پرتاب‌های موفقی را تاکنون پشت سر بگذارد. این 2 ماهواره با یکی از قابل‌اعتمادترین و پراستفاده‌ترین سامانه‌های پرتاب فضایی دنیا به فضا پرتاب شدند. سایوز به ‌عنوان گزینه‌ای اقتصادی برای پرتاب ماهواره‌های کوچک و متوسط انتخاب می‌شود و در بازار‌های جهانی پرتاب، جایگاه ویژه‌ای دارد. این ماهواره‌بر با بهره‌وری، قابلیت اطمینان و هزینه‌های پایین، توانسته است نقش پررنگی در تاریخ مأموریت‌های فضایی و تجاری ایفا کند و همچنان به‌ عنوان یک سامانه پرتاب کارآمد در عرصه جهانی شناخته می‌شود. این ماهواره‌بر تاکنون تنها تعداد محدودی از شکست‌های فنی را تجربه کرده و میزان موفقیت آن بیش از ۹۵ درصد بوده است. این آمار باعث شده سایوز همچنان یکی از قابل‌اعتمادترین سامانه‌های پرتاب سرنشین‌دار و محموله‌ای در جهان محسوب شود. این ماهواره‌بر روسی پیش‌تر ماهواره خیام را به مدار رسانده بود.
* بازتاب پرتاب ماهواره‌های هدهد و کوثر در رسانه‌ها
پرتاب موفقیت‌آمیز هدهد و کوثر بازتاب‌های بسیاری در رسانه‌های جهان داشت. الجزیره در این باره نوشت: ماهواره‌های کوثر و هدهد، ساخت ایران توسط فضاپیمای روسی سایوز-2.1 با موفقیت در مدار قرار گرفتند. این ماهواره‌های ایرانی نخستین ماهواره‌هایی هستند که به نمایندگی از بخش خصوصی این کشور پرتاب می‌شوند. کوثر ساخت شرکت امیدفضا است که طراحی این ماهواره را در سال ۲۰۱۹ آغاز کرد. کوثر 3 سال عمر دارد و هدهد باید 4 سال کار کند. رویترز هم نوشت: آژانس فضایی روسیه اعلام کرد بامداد سه‌شنبه یک موشک سایوز را پرتاب کرده که حامل 2 ماهواره طراحی‌شده برای نظارت بر هوای فضایی اطراف زمین و ۵۳ ماهواره کوچک از جمله 2 ماهواره ایرانی بوده است. در میان ۵۳ ماهواره، 2 ماهواره ایرانی کوثر برای تصویربرداری با وضوح بالا و هدهد که یک ماهواره کوچک ارتباطی است، وجود دارند. ای‌پی نیوز نیز به این موضوع پرداخت و نوشت: یک موشک روسی روز سه‌شنبه با موفقیت پرتاب شد و 2 ماهواره ایرانی را به مدار برد. این پرتاب نشان‌دهنده همکاری رو به ‌رشد بین مسکو و تهران است. 2 ماهواره ایرانی به نام‌های کوثر و هدهد نخستین ماهواره‌هایی هستند که به نمایندگی از بخش خصوصی این کشور پرتاب شدند.

Page Generated in 0/0143 sec