کارزار رسانهای ضدرئیسجمهور برگزیده ایالات متحده کلید خورد
بازگشت ترامپ، فاجعه آمریکایی
تنها ۲ روز پس از پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات 2024 ایالات متحده و اعلام بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، رسانههای جریان اصلی آمریکا کارزار جدید حملات علیه او را آغاز کردند.
تارنمای پولیتیکو، نزدیک به دموکراتها در مقالهای مفصل و مدون با عنوان «آنچه نباید رخ میداد!» به پیشواز دور دوم ریاستجمهوری ترامپ رفت. این نشریه پیروزی ترامپ در انتخابات ۵ نوامبر را بزرگترین فاجعه تاریخ آمریکا و به مثابه ورود یک مجرم شورشی علیه دولت آمریکا به کاخ سفید دانست.
در این مقاله، ترامپ به شورش علیه دولت، سرقت اسناد طبقهبندی شده و ادعای تملک بر این اسناد و افشای اسناد محرمانه و علاوه بر آن دخالت در روند قضایی آمریکا برای از میان بردن پروندههایش متهم شده است.
پولیتیکو همچنین مجموعه جمهوریخواهان کنگره به رهبری سناتور میچ مککانل، رهبر آنها در سنا را به دلیل دخالت برای رفع محکومیت ترامپ و زمینهچینی بازگشت او که یک فاجعه برای آمریکاست، زیر سوال برده است.
نیوزویک پرمخاطبترین هفتهنامه آمریکایی نیز بازگشت ترامپ به کاخ سفید را عامل «بحران قریبالوقوع» برای کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) دانسته است. این نشریه از قول چندی از برجستهترین کارشناسان راهبردی آمریکا اعلام کرد این کشورها، نگران امنیت خود و اعتماد به آمریکا به عنوان شریک اصلی در این ائتلاف هستند.
به گفته این کارشناسان، هر چند بعید است ترامپ از ناتو خارج شود اما سالهای آینده برای این ائتلاف چالشبرانگیز خواهد بود، دستکم به این دلیل که بسیاری از کشورهای این ائتلاف نتوانستند آمادگی لازم را برای بازگشت ترامپ کسب کنند.
روزنامه واشنگتن پست نیز از حضور 50 هزار نفر در تظاهرات ضد ترامپ، پیش از مراسم تحلیف رئیسجمهوری 2 ماه دیگر او در واشنگتن خبر داد.
***
ترامپ مذاکره با پوتین را بعید ندانست
رئیسجمهور منتخب آمریکا در نخستین اظهارنظر درباره جنگ اوکراین پس از پیروزی در انتخابات اخیر گفتوگو با همتای روس خود ولادیمیر پوتین را بعید ندانست. این در واقع پاسخی بود به اظهارات اخیر رئیسجمهور روسیه که نسبت به ابراز تمایل ترامپ برای احیای روابط واشنگتن با مسکو، از آمادگی خود برای مذاکره با تمام رهبران غرب، از جمله ترامپ گفته بود.
البته ترامپ جمعه شب در مصاحبه با شبکه انبیسی یادآور شد از زمان اعلام پیروزی در بامداد چهارشنبه گذشته در انتخابات ریاستجمهوری، با حدود 70 رهبر جهان، از جمله ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین صحبت کرده و بعید نیست با پوتین هم صحبت کند.
پیشتر پوتین در اجلاس والدای یادآوری کرده بود این طرف روس نبود که گفتوگوها در سطح بالا را متوقف کرد و این رهبران غرب بودند که دیگر با مسکو تماس نگرفتند.
همزمان رسانههای آمریکایی از آمادگی تیم انتقالی ترامپ برای ارائه طرحی برای آتشبس فوری در اوکراین خبر دادند.
***
کابینه ائتلافی شولتس در پی برکناری وزیر دارایی در آستانه فروپاشی قرار گرفت
سقوط دولت آلمان تحت تأثیر ترامپ؟
دولت ائتلافی آلمان بر اثر اختلاف نظر بر سر بودجه سال 2025 میان صدراعظم و وزیر دارایی در آستانه فروپاشی است.
به گزارش رویترز، بامداد پنجشنبه، اولاف شولتس صدراعظم آلمان، کریستین لیندلر، وزیر دارایی از حزب دموکراتهای آزاد را برکنار کرد که به منزله فروپاشی کابینه بود. با این حال شولتش همچنان ریاست دولت اقلیت را با حضور ۲ حزب سوسیال - دموکرات و سبزها برعهده دارد. شولتس صریحا از لیندلر انتقاد و او را به غیرقابل اعتماد بودن و غیرمسؤولانه عمل کردن متهم کرده است. احتمال سقوط دولت ائتلافی شولتس در حالی است که دولت برلین باید هفته جاری یا هفته آینده درباره بودجه سال ۲۰۲۵ به توافق برسد.
حزب سوسیال - دموکرات که پایگاه اصلی و حزب کارگران سنتی به شمار میآید، از افزایش حقوق و دستمزد و بیمه و کمکهای اجتماعی حمایت میکند اما سبزها مسائل زیست محیطی و تغییرات اقلیمی را مهمتر از مسائل فوق میدانند. از سوی دیگر، دموکراتهای آزاد خواستار اتخاذ سیاستهایی در حمایت از کسب و کارها و کاهش مقررات و فرآیندهای اداری در حوزه اقتصاد هستند.
در عین حال تحلیلگران اقتصاد، بحران به وجود آمده در آلمان را بیارتباط با پیروزی ترامپ در آمریکا نمیدانند، چرا که با آغاز ریاستجمهوری او در نخستین روزهای سال آتی میلادی، فشار مالی واشنگتن روی برلین برای افزایش شراکت در بودجه نظامی سالانه ناتو و همینطور محدودیت تجارت با دولتهای متخاصم آمریکا حتمی خواهد بود. اصرار ترامپ میتواند تا 15 درصد روی بودجه سالانه آلمان تاثیر بگذارد.
شولتس خواستار رای اعتماد بوندستاگ در روز ۱۵ ژانویه (۲۶ دیماه) شده است. اگر اعضای پارلمان آلمان به کابینه ائتلافی جدید او رای اعتماد ندهند، انتظار میرود انتخابات زودهنگام اواخر ماه مارس (فروردین ۱۴۰۴) برگزار شود.