printlogo


کد خبر: 295094تاریخ: 1403/8/24 00:00
افراطی‌ها، متحدان وفادار و رفقای رئیس‌جمهور جدید گزینه‌های اصلی کابینه بعدی آمریکا را تشکیل می‌دهند
دورهمی ترامپ در کاخ سفید
نه تنها دموکرات‌ها، بلکه بسیاری از جمهوری‌خواهان نیز نگران گزینه‌های وزارتی مختلف هستند

پویا جادی: پس از مشخص شدن مستاجر بعدی کاخ سفید در روزهای اخیر، اکنون زمان انتخاب وزرای دولت آینده ایالات متحده فرا رسیده است. البته این نکته نیز قابل ذکر است که تا تحویل دولت توسط جو بایدن به دونالد ترامپ 70 روز زمان باقی مانده اما از شواهد مشخص است دونالد ترامپ برای ترکیب دولت جدید خود پیش از مشخص شدن نتیجه انتخابات وارد عمل شده است و بسیاری از پست و سمت‌ها را در داد و ستدهای سیاسی تقسیم کرده است. دونالد ترامپ همواره از شخصیت‌های سیاسی تندرو و رادیکال در عرصه سیاست داخلی و خارجی آمریکا به حساب می‌آید و حتی در بین جمهوری‌خواهان نیز مخالفان زیادی دارد اما این حقیقت نیز برای جمهوری‌خواهان وجود دارد که در حال حاضر دونالد ترامپ شناخته‌شده‌ترین شخصیت سیاسی آنها به حساب می‌آید و بدون او پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا برای جمهوری‌خواهان دشوار بود.  
در روزهای اخیر گمانه‌زنی‌های بسیاری درباره وزرای پیشنهادی دونالد ترامپ برای تصدی پست‌های کابینه دوم وی مطرح شده است؛ افرادی که نام برخی از آنها موجب ایجاد نگرانی بیشتر و تعجب بسیاری در جامعه آمریکا بویژه سیاستمداران دموکرات شده است؛ افرادی که با توجه به وضعیت سنا و مجلس نمایندگان آمریکا و در دست داشتن اکثریت کرسی‌ها در این ۲ مجلس توسط جمهوری‌خواهان، مسیر سختی را برای رسیدن به کرسی وزارتخانه‌ها در پیش ندارند و با توجه به سابقه سیاسی و حزبی بیشترشان باید بسیاری از آنها را از اکنون وزیر و مسؤول دولت ترامپ دانست. در این بین وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های مهمی که مسؤولیت سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا را بر عهده دارند، بیشتر از دیگر وزارتخانه‌ها توجهات را به خود جلب کرده‌اند و نگرانی بسیاری از دموکرات‌ها و حتی متحدان آمریکا را برانگیخته است. از جمله این وزارتخانه‌ها می‌توان به وزارت خارجه، امنیت ملی و دفاع و مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا اشاره کرد. 
***
مجری تلویزیون، رئیس پنتاگون!
طبق اخبار منابع آمریکایی، پیت هگست، مجری سابق فاکس‌نیوز که سابقه سربازی برای ارتش آمریکا را نیز در کارنامه دارد، به عنوان گزینه دونالد ترامپ برای تصدی پست وزارت دفاع مطرح شده است. وی پیش از این برای کسب کرسی سنا از ایالت مینه‌سوتا اقدام کرده بود که شکست خورد. از سوابق سیاسی وی می‌توان به سرپرستی ۲ گروه حمایت از حقوق کهنه‌سربازان آمریکایی اشاره کرد. انتخاب وی برای تصدی این پست کلیدی در کابینه آمریکا تعجب و نگرانی بسیاری را برانگیخته است و بسیاری تجربیات وی را برای تصدی این پست کلیدی ناکافی می‌دانند. ترامپ اما در بیانیه‌ای در حمایت از وی نوشت: «پیت سرسخت، باهوش و یک باورمند واقعی به شعار «اول آمریکا» است. با سکانداری پیت، دشمنان آمریکا باید هوشیار باشند. ارتش ما دوباره عظمت خواهد یافت و آمریکا هرگز عقب نمی‌نشیند». این سخنان ترامپ در حالی مطرح شد که انتقادات از این انتخاب اوج گرفته است و بسیاری این انتصاب را سیاسی معرفی کردند. 
***
بازهای شکاری برای دیپلماسی
بخش مهم دیگر انتصابات دولت ترامپ که توجهات بین‌المللی کشورهای جهان بویژه متحدان و رقبای اصلی دولت آمریکا را به خود جلب کرده است، بخش دیپلماسی دولت ترامپ و ترکیب تیم سیاست خارجی دولت وی است. دونالد ترامپ برای تعیین ترکیب سیاست خارجی دولت خود برایان هوک را مامور کرده است؛ ماموریتی مهم که به شخصی شناخته‌شده و تندرو سپرده شده است. بسیاری هوک را به دلیل مسؤولیت وی در دوره نخست ترامپ به یاد دارند. وی مسؤولیت میز ایران را در وزارت خارجه دولت اول ترامپ بر عهده داشت و بسیاری وی را معمار فشار حداکثری بر ایران پس از خروج از برجام می‌دانند. هوک هم اکنون مسؤول تیم انتقالی ترامپ برای بخش سیاست خارجی دولت وی شده است و بسیاری از مارک روبیو به عنوان گزینه اصلی وی برای تصدی وزارت خارجه دولت ترامپ یاد می‌کنند. روبیو بشدت مخالف مذاکره و عادی‌سازی روابط آمریکا با کشورهایی چون کوبا به حساب می‌آید و از وی به عنوان طرفدار سیاست تقابلی در آمریکا یاد می‌شود. وی قرار است تا ۴ سال آینده در شرایطی که جهان منتظر سرنوشت جنگ‌های غزه و اوکراین است، در راس سیاست خارجی دولت ترامپ قرار گیرد و این مساله نیز منجر به نگرانی بسیاری از متحدان اروپایی و حتی آنگلوساکسونی آمریکا شده است. وی تنها چهره تندروی دولت ترامپ در بخش سیاست خارجی نیست و در کنار او الیز استفانیک نیز به عنوان نماینده دولت آمریکا در سازمان ملل متحد معرفی شده است؛ شخصیتی بسیار تندرو و تقابلی که قرار است از این به بعد قطعنامه‌های پیشنهادی علیه جنایات رژیم صهیونیستی را بدون لکنت و توجیه، وتو کرده و معتقد به برقراری صلح از طریق جنگ‌افروزی است.
مایکل هاکبی نیز به عنوان سفیر دولت آمریکا در سرزمین‌های اشغالی معرفی شده است؛ شخصی مسیحی که پس از 13 سال به عنوان نخستین سفیر غیریهودی دولت آمریکا در سرزمین‌های اشغالی انتخاب شده است اما این انتصاب در راستای کاهش حمایت از رژیم صهیونیستی نیست، بلکه وی بیشتر در راستای تقویت حمایت آمریکا از جنایات رژیم علیه فلسطینیان انتخاب شده است. هاکبی به عنوان یک مسیحی صهیونیست شناخته می‌شود و حمایت وی از رژیم صهیونیستی بسیار واضح است. بسیاری وی را یک شخصیت تندرو و ضدمسلمان می‌دانند و انتخاب او را در راستای کمک به نتانیاهو برای پیشبرد طرح اشغال کامل کرانه باختری می‌دانند؛ اقدامی که با وعده‌های ترامپ در ساعات تعیین‌کننده انتخابات به مسلمانان ایالات متحده در ایالات کلیدی در تناقض است. اقدام ترامپ در انتصاب هاکبی در راستای پایان دادن به جنگ غزه از طریق مذاکره و احترام به حقوق فلسطینیان نیست و کاملا در راستای سرکوب حقوق فلسطینیان و تداوم حمایت از جنایات رژیم در غزه و کرانه باختری است.
***
ماسک کاسب در سازمان دوج!
جنجالی‌ترین انتصابات ترامپ اما مربوط به بخش امنیت ملی یا سیاست خارجی این کشور نبود. دونالد ترامپ اعلام کرد ایلان ماسک و ویوک راماسوامی هندی‌تبار را به صورت مشترک برای هدایت سازمان تازه‌تاسیس «کارآمدی دولت» انتخاب کرده است؛ انتصابی که تمام توجهات رسانه‌ای را در آمریکا به خود جلب کرد و انتقادات بسیاری را برانگیخت. راماسوامی از شخصیت‌های سیاسی نوظهور جمهوری‌خواهان است که در رقابت‌های مقدماتی جمهوری‌خواهان با الگو گرفتن از ترامپ، کمپین انتخاباتی خود را آغاز کرده بود. این سرمایه‌دار و فعال اقتصادی هندی‌تبار نتوانست در رقابت‌های درون‌حزبی جمهوری‌خواهان توفیقی به دست آورد اما پس از کنار رفتن از دور رقابت‌ها به عنوان حامی ترامپ فعالیت کرد و اکنون در کنار ایلان ماسک قرار است هدایت سازمانی را بر عهده گیرد که وظیفه کوچک‌سازی دولت و برخورد با وزارتخانه‌های آمریکا و نهادهای دولتی را بر عهده دارد. شخصیت اصلی این سازمان تازه‌تاسیس اما ایلان ماسک معرفی می‎‌شود که در کمپین انتخاباتی ترامپ نقشی اساسی داشت و حمایت 200 میلیون دلاری وی از کمپین ترامپ جنجالی شد. دونالد ترامپ در بیانیه خود درباره انتصاب این ۲ میلیاردر اهل آفریقای جنوبی و هندوستان که تابعیت ایالات متحده را هم دارند، گفت: «این ۲ آمریکایی درخشان در کنار هم راه دولت مرا برای برچیدن بروکراسی دولتی، حذف مقررات زائد، کاستن از هزینه‌های غیرضروری و بازسازی ساختار سازمان‌های فدرال - که برای جنبش «نجات آمریکا» ضروری است - هموار خواهند کرد».
پیش از این، این ۲ سرمایه‌دار از کاهش و صرفه‌جویی چند تریلیون دلاری در بودجه آمریکا و همچنین حذف نهادهایی نظیر اف‌بی‌آی در دولت ترامپ صحبت کرده بودند؛ سخنانی رادیکال و جنجالی که نگرانی‌ بسیاری از تحلیلگران امنیتی آمریکا را برانگیخت. راماسوامی پس از انتصابش در یک پست ایکس نوشت: «اقدامات ما نرم و لطیف نخواهد بود». اقداماتی که به احتمال زیاد با تعدیل نیروهای دولتی بسیار، حذف نهادهای دولتی و حمایتی و همچنین کاهش بودجه سیاست خارجی دولت آمریکا همراه خواهد بود. از دیگر حواشی جالب توجه انتصاب ماسک برای هدایت این سازمان مشورتی و غیردولتی نام آن است که به اختصار DOGE نوشته می‌شود که همنام با ارز دیجیتال مورد حمایت ایلان ماسک است و همین مساله نیز باعث رشد انفجاری ارزش این میم‌کوین و حتی سهام شرکت تسلا شد و سود کلانی را نصیب ایلان ماسک کرد. همین مساله نیز انتقادات بسیاری را برانگیخت. انتصاب ماسک و راماسوامی در راس این سازمان تازه‌تاسیس در حالی است که هر دوی آنها تبار غیرآمریکایی دارند و از سرمایه‌داران مطرح آمریکا به حساب می‌آیند اما سابقه مدیریت دولتی را در کارنامه خود ندارند؛ مساله‌ای که با توجه به اختیارات احتمالی گسترده آنها در این سازمان علیه نهادهای دولتی در آینده چالش‌برانگیز خواهد بود. در کنار این مساله شائبه سوءاستفاده مالی این سرمایه‌داران از اختیارات دولتی و همچنین سودجویی انجام شده از این سازمان توسط ماسک مورد انتقاد رقبای دموکرات ترامپ قرار گرفته است. نهادهای مدنی نیز این انتصاب را نقد کرده و معتقدند منجر به تضاد منافع خواهد شد. از سوی دیگر برخی تحلیلگران انتصاب ماسک را به سمتی شبه‌دولتی نقد کرده و آن را دخالت مستقیم و بدون واسطه ثروتمندان در نهادهای سیاسی آمریکا دانسته‌اند؛ اقدامی که پیش از این به صورت غیرمستقیم و در قالب حمایت از کمپین‌های انتخاباتی انجام می‌شد اما هم اکنون به صورت علنی و مستقیم اتفاق افتاده است. حضور ترامپ برای دومین‌بار در سمت ریاست‌جمهوری آمریکا و مطرح شدن اشخاصی مانند ماسک و راماسوامی به دنبال او نیز حاصل همین رویه است؛ رویه‌ای که قدرت را بیش از پیش به خدمت ثروتمندان درآورده و نقاب از چهره سیاست در آمریکا انداخته است.
***
رفقای امنیتی در وزارت داخلی و سازمان سیا
دونالد ترامپ کریستی نوئم را نیز برای تصدی وزارت امنیت داخلی آمریکا انتخاب کرد. نوئم هم‌اکنون فرماندار ایالت داکوتای جنوبی است و از متحدان قدیمی ترامپ به حساب می‌آید. وی پیش از این در تابستان به عنوان نامزد معاونت رئیس‌جمهور ایالات متحده در دولت احتمالی ترامپ مطرح بود اما دونالد ترامپ برای وی پستی ویژه و امنیتی در نظر گرفته است. وی در انتخابات 2024 کمپینی قوی برای حمایت از ترامپ راه‌اندازی کرده بود و از حامیان سرسخت وی به حساب می‌آید. انتصاب وی مجددا بحث درباره شخصیت این سیاستمدار زن را مطرح کرده است. وی سال جاری در کتاب خاطرات خود به کشتن سگش با سلاح شاتگان به دلیل تربیت‌ناپذیر بودنش اعتراف کرده بود و این مساله اعتراض حامیان حقوق حیوانات را در پی داشت.
دونالد ترامپ همچنین جان راتکلیف را به عنوان مدیر سازمان CIA معرفی کرده است؛ شخصی که در دوره نخست دولت وی مدیر سازمان اطلاعات ملی آمریکا بود و سابقه حضور در کنار ترامپ را در پرونده دارد. وی همچنین از مدافعان سرسخت ترامپ در برابر دموکرات‌ها و حتی رقبای جمهوری‌خواه ترامپ بوده و دونالد ترامپ از او به عنوان فردی وفادار به خود یاد کرده است. عملکرد و اظهارات راتکلیف از سوی بسیاری از کارمندان قدیمی سازمان امنیت ملی آمریکا و همچنین دموکرات‌ها مورد انتقاد بوده است و آنها معتقدند وی در زمان تصدی خود در آن سازمان، سیاسی و حزبی رفتار کرده است. وی در دوره مدیریت خود در سازمان اطلاعات ملی آمریکا اطلاعاتی طبقه‌بندی شده را که ادعا می‌کرد هیلاری کلینتون طرح مرتبط کردن ترامپ با روسیه و حملات سایبری کمیته ملی دموکرات‌ها را در سال 2016 تایید کرده بود، از حالت طبقه‌بندی خارج کرد؛ اطلاعاتی که به ترامپ کمک بسیاری کرد. از وی همچنین به عنوان مشاور اصلی امنیتی - اطلاعاتی دونالد ترامپ یاد می‌شود.  
در آخرین مورد از انتصابات امنیتی کابینه ترامپ می‌توان به گزینه ترامپ برای تصدی پست مشاور امنیت ملی آمریکا اشاره کرد. دونالد ترامپ برای این پست مایک والتز را پیشنهاد کرده است. نماینده ایالت فلوریدا و نظامی کلاه‌سبز سابق ارتش آمریکا و از شخصیت‌های تندرو که دشمن چین، ایران و بسیاری از کشورهای دیگر جهان مانند کوبا و ونزوئلا نیز به حساب می‌آید. وی در مقایسه با جان بولتون گزینه میانه‌رویی به حساب می‌آید و تنها تفاوت او با بولتون را می‌توان مخالفت وی با اقدام نظامی آمریکا علیه دشمنانش مانند ایران و چین یا روسیه و تاکید بیشتر بر اقدامات سیاسی و اقتصادی علیه این کشورها دانست. وی همچنین معتقد به لزوم پایان جنگ اوکراین است و منتقد سیاست‌های حمایتی دموکرات‌ها از دولت اوکراین به حساب می‌آید.  

 


Page Generated in 0/0065 sec