printlogo


کد خبر: 295422تاریخ: 1403/9/4 00:00
پس از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت توسط دادگاه بین‌المللی کیفری مقامات صهیونیست نگران صدور احکام بازداشت بیشتری علیه نظامیان و سیاسیون رژیم هستند
محبوسین همیشگی
نتانیاهو با توجه به صدور حکم بازداشتش توسط دیوان کیفری بین‌المللی نمی‌تواند در مقر سازمان ملل حاضر شود

گروه بین‌الملل: رسانه‌های عبری خیلی زود به پیشواز حکم بازداشت نخست‌وزیر جنایتکار اسرائیل از سوی دیوان کیفری بین‌المللی رفته‌اند و این ذهنیت در میان افکار عمومی صهیونیست‌ها غالب شده که بنیامین نتانیاهو، از این پس یک محبوس همیشگی است. قصاب غزه که در ماه‌های اخیر از ترس انتقام فلسطینی‌ها و لبنانی‌ها و حتی اعراب ساکن فلسطین اشغالی، یک زندگی پر از وحشت تحت شدیدترین تدابیر امنیتی را تجربه می‌کرد، باید تا آخرین روز حیات ننگینش خود را در گوشه‌ای از سرزمین‌های اشغالی از نظرها پنهان سازد. او نه‌تنها نمی‌تواند حتی در صورت کناره‌گیری از قدرت - که اینچنین جنون‌آسا  به آن چسبیده است - به فرزندانش در آمریکا بپیوندد و یک دوره بازنشستگی آرام را سپری کند، بلکه پس از تحت تعقیب قرار گرفتن توسط مراجع بین‌المللی، حتی در حصار لایه‌های امنیتی تیم محافظش نیز احساس امنیت نمی‌کند، چرا که بخوبی می‌داند متنفذان سیاسی و نظامی حاکمیت اسرائیل برای پاک کردن لکه ننگ حکم دادگاه لاهه، می‌خواهند هر چه زودتر از شر این مهره سوخته که ساختار دولتی و دیپلماتیک رژیم صهیونیستی را مختل ساخته، خلاص شوند. از پنجشنبه گذشته در شبکه‌های اجتماعی، این ایده که نتانیاهو تبدیل به نماد کامل کارما (عقوبت) شده در حال گسترش است. بسیاری بر این باورند او با ارتکاب شنیع‌ترین جنایات علیه مردم غزه و البته کرانه باختری و لبنان طی بیش از یک سال و یک ماه گذشته، تلاش داشت از محکومیت و محبوس شدن ناشی از پرونده‌های فساد چهارگانه معروفش فرار کند ولی حالا محکوم به حبسی بسیار هراس‌آورتر و گسترده‌تر در چنگال تیم حفاظت خود است، چرا که هر لحظه احتمال ترور این تروریست بزرگ توسط عوامل یک رژیم تروریست تمام‌عیار مثل اسرائیل وجود دارد. این حکم زلزله‌ای بزرگ است که پیامدهای زیادی در رابطه با نحوه تعامل کشورهای متحد اسرائیل با آن خواهد داشت، زیرا این کشورها ملزم به تبعیت از تصمیم دادگاه بین‌المللی کیفری هستند.  جالب اینکه آویگدرو فلدمن، وکیل دادگستری و کارشناس امور قضایی در سرزمین‌های اشغالی برخلاف ادعای نتانیاهو در مواجهه با حکم بازداشتش، معتقد است: «تصمیم دادگاه بین‌المللی کیفری برای صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت یک تصمیم یهودستیزانه (آنتی‌سمیتیک) نیست، بلکه تصمیم قضایی مهمی است و ما با یک فاجعه بزرگ روبه‌رو هستیم». 
* پای نظامیان اسرائیل هم به میان می‌آید
یدیعوت آحارانوت پرمخاطب‌ترین روزنامه عبری، در این مورد گزارش داد مسؤولان رژیم نگرانند ماجرایی که در لاهه آغاز شده و مورد حمایت سیاسی اتحادیه اروپایی، بریتانیا و کشورهای مشترک‌المنافع قرار گرفته به صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو و وزیر جنگ سابقش یوآو گالانت ختم نشود. آنها انتظار صدور حکم‌های بازداشت دیگری به طور مخفیانه علیه سایر مقامات جنایتکار اسرائیلی را دارند، زیرا اتهامی که دادگاه بین‌المللی کیفری به رئیس کابینه و وزیر جنگ رژیم وارد آورده از جمله جنایات جنگی علیه مردم  نوار غزه و اعمال سیاست‌ ایجاد قحطی در غزه، عملا پای بسیاری دیگر از مقامات سیاسی و نظامی رژیم را هم وسط می‌کشد. ینون شالو، خبرنگار نظامی شبکه آی 24 هم معتقد است: «بعد از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت، این ترس برای نظامیان اسرائیلی وجود دارد که اگر به کشورهای خارجی سفر کنند، ممکن است به روش‌های مختلف مورد آزار و اذیت قرار گیرند. کاملا طبیعی است بعد از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت، این ترس در دستگاه امنیتی اسرائیل وجود داشته باشد افسرانی که در جنگ شرکت کرده‌اند هم ممکن است تحت تعقیب بین‌المللی قرار گیرند». آلون بن دیوید، تحلیلگر نظامی برجسته صهیونیست نیز اعلام کرد: «بسیاری از سازمان‌های حامی فلسطین از طریق فیلم‌هایی در اینترنت، هویت نظامیان و افسران اسرائیلی را که در جنگ شرکت کرده‌اند فاش می‌کنند و هویت ده‌ها هزار نظامی افشا شده است. همین مساله آنها را در برابر حکم‌های بازداشت قرار می‌دهد و این یعنی در مرحله بعد، بسیاری از اسرائیلی‌ها نمی‌توانند به 124 کشور جهان سفر کنند». 
آویشای گرینزیگ، تحلیلگر امور قضایی در شبکه اسرائیلی 24‌نیوز حکم بازداشت فعلی نتانیاهو و گالانت را شبیه یک گلوله برفی سیاسی می‌داند که روز به روز بزرگ‌تر می‌شود. وقتی تصمیم دادگاه بین‌المللی کیفری این است که اسرائیل مرتکب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت شده، این یک اتفاق مهم علیه ماهیت آن است و تاثیر زیادی بر حمایت‌های تسلیحاتی متحدان غربی‌اش دارد. 
* همه اسرائیلی‌ها باید تاوان بدهند
پروفسور مردخای کرمینستر، کارشناس حقوقی اهل فلسطین اشغالی هم در مقاله‌ای برای روزنامه هاآرتص نوشت: همه اسرائیلی‌ها باید تاوان کارهای نتانیاهو را بدهند و صدور حکم بازداشت علیه او به شدت جایگاه بین‌المللی اسرائیل را تضعیف می‌کند. در این مقاله آمده است: «حتی اگر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا و دیگر رهبران جهان هم دادگاه بین‌المللی کیفری را به خاطر صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو و گالانت مورد بازخواست قرار دهند، این موضوع هیچ تاثیری بر تقویت جایگاه بین‌المللی اسرائیل در میان کشورهای عضو این دادگاه ندارد. مسؤولیت قضایی نتانیاهو و گالانت به خاطر جنایت‌هایی که مرتکب شده‌اند، شاید ظاهرا یک مسؤولیت شخصی به نظر برسد اما واقعیت آن است که پیامدهای رفتارهای این دو بر سطوح مختلف اسرائیل تاثیر می‌گذارد. گالانت و نتانیاهو رهبران حکومت اسرائیل هستند، بنابراین صدور حکم بازداشت علیه آنها، همه اسرائیلی‌ها را در معرض اتهام قرار می‌دهد. در حال حاضر پرونده تحقیقاتی علیه نتانیاهو و گالانت که توسط دادستان کل دادگاه بین‌المللی کیفری گشوده شده، حاوی اظهارات وزیران و مقامات اسرائیلی است که از اتهامات علیه این ۲ نفر حمایت می‌کنند و اگر اتهامات دادستان کل دادگاه بین‌المللی کیفری درباره گرسنگی دادن به مردم غزه و ممانعت از دسترسی آنها به دارو، تجهیزات پزشکی، سوخت و برق صحت داشته باشد، نمی‌توانیم ادعا کنیم این اتهامات علیه گالانت و نتانیاهو تعجب‌آور و غافلگیر‌کننده است. یکی از پیامدهای اجتناب‌ناپذیر تداوم اشغالگری و سیطره بر زمین‌های ساکنان بومی یک منطقه، موجب می‌شود طرف اشغالگر در چشم مردمی که سرزمین آنها اشغال شده، در جایگاه یک دشمن حقیر قرار بگیرد و این طرز فکر را در آنها به وجود بیاورد که تنها با زور می‌توانند حق خود را از دشمن اشغالگر بگیرند. وضعیت زمانی بدتر می‌شود که اشغالگری از وضعیت موقت به دائم تبدیل شود؛ همانند کاری که اسرائیل انجام می‌دهد و حق تعیین سرنوشت را از مردم فلسطین گرفته است. در حال حاضر مشخص نیست دقیقا چه اتفاقی در شمال نوار غزه در حال رخ دادن است اما بعید نیست اسرائیل در حال ارتکاب جنایات پاکسازی نژادی و نسل‌کشی در این منطقه باشد تا به این ترتیب پروژه شهرک‌سازی خود در شمال غزه را اجرا کند که نتیجه آن، قتل عام بسیاری از فلسطینی‌ها خواهد بود، بنابراین حکم بازداشت نتانیاهو باید به عنوان یک هشدار جدی تلقی شود».  
* اسرائیل منزوی‌تر می‌شود
هر چند نتانیاهو هنوز می‌تواند به ایالات متحده سفر کند، اما حتی انتظار بروز مشکلاتی در نحوه سفرهای هوایی او به وجود می‌آید، زیرا ممکن است برخی کشورها اجازه ندهند هواپیمای حامل او از حریم هوایی‌شان عبور کند. از طرف دیگر روال معمول در سازمان ملل به این صورت است که مقامی مانند نتانیاهو که تحت تعقیب یک نهاد قضایی بین‌المللی باشد نمی‌تواند به نشست مجمع عمومی دعوت شود. عیران شامیر بوریر، رئیس سابق دپارتمان حقوق بین‌الملل ارتش صهیونیستی به روزنامه هاآرتص گفته است این رژیم نباید به اقدامات تحریمی ترامپ علیه دادگاه بین‌المللی کیفری به دلیل صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت امیدوار باشد و به آن تکیه کند. حکم این دادگاه ممکن است آغازی باشد بر اعلام تحریم تسلیحاتی کشورهای غربی علیه تل‌آویو و حمایت این کشورها از شکایات و تحقیقات جنایی فراوان علیه نظامیان و افسران ارتش اسرائیل، مشابه اتفاقاتی که اکنون درباره بسیاری از کشورهای جهان در حال انجام است. به گفته شامیر، مساله صدور حکم بازداشت برای نخست‌وزیر و وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی از ماه گذشته جدی‌تر شد یعنی زمانی که تحقیقات مستقل علیه مقامات تل‌آویو به دلیل ارتکاب جنایات جنگی آغاز شد.  همچنین باید در نظر داشته باشیم دادگاه بین‌المللی کیفری تحقیقات مستقلی را هم درباره اتفاقات کرانه باختری، بویژه شهرک‌سازی‌ها و سایر فعالیت‌های اسرائیل در این منطقه آغاز کرده است. مشاور حقوقی پیشین ارتش صهیونیستی ادامه داد: حکم بازداشت مزبور مربوط به جرائمی است که حتی در زمان ارائه درخواست از سوی شاکی برای صدور این حکم هم ادامه داشته است.  صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت تنها آغاز کار است و نمی‌توان تاثیر آن را بر ادامه جنگ بویژه با توجه به حوادثی که در شمال غزه رخ می‌دهد، نادیده گرفت. قضات این دادگاه صراحتا اعلام می‌کنند حتی در زمان صدور حکم بازداشت مقامات اسرائیلی، جنایات آنها همچنان ادامه دارد.
***
چرا انگلیس از تعقیب نتانیاهو حمایت کرد؟
شاید شگفت‌انگیزترین واکنش در میان کشورهای اروپایی از سوی لندن سر‌ زده باشد. دفتر کایر استارمر، نخست‌وزیر انگلیس دیروز با اشاره به لزوم تایید این حکم در دیوان عالی این کشور، وعده داد حکم بازداشت نخست‌وزیر و وزیر جنگ سابق اسرائیل را اجرا می‌کند. 
این در حالی است که لندن طی ۴۱۲ روزی که از آغاز جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری و لبنان می‌گذرد، همواره در کنار دولت بایدن حامی بی‌چون و چرای اسرائیل باقی مانده و حتی دولت چپگرای کارگر نیز پس از روی کار آمدن در تابستان اخیر، روند ارسال سلاح برای صهیونیست‌ها را متوقف نکرد. با این حال به نظر می‌رسد لندن، تبعات بین‌المللی عدم همراهی با حکم دیوان کیفری لاهه بر جایگاه خود در نظم جهانی را بخوبی درک کرده است. در عین حال روباه پیر سلطنت انگلیس به‌طور سنتی ترجیح می‌داده بر هر ۲ طرف درگیری در فلسطین اشغالی نفوذ داشته باشد و نزدیکی کابینه افراطی نتانیاهو به واشنگتن را مطلوب پیشبرد سیاست‌های مزورانه خود نمی‌داند. 
جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا نیز با اشاره به اهمیت بسیار زیاد پایبندی همه طرف‌ها به قوانین بین‌المللی، اعلام کرد صدور حکم تعقیب برای سران رژیم صهیونیستی همان چیزی است که اتاوا از ابتدای درگیری‌های در فلسطین خواستار آن بوده‌ است! 
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد در واکنش به صدور حکم مزبور از احترام دبیرکل سازمان ملل به کار و استقلال این دیوان خبر داد. وی گفت: «ما از صدور حکم بازداشت برای ۲ مقام اسرائیلی و یک مقام حماس توسط دیوان بین‌المللی کیفری آگاهی داریم. دبیرکل سازمان ملل به کار و استقلال دیوان بین‌المللی کیفری احترام می‌گذارد». 
دوجاریک با این حال از اظهار نظر درباره اینکه آیا سازمان ملل از نیروی پلیس مستقل خود برای دستگیری مقامات جنایتکار اسرائیل استفاده خواهد کرد یا خیر، خودداری ورزید.

Page Generated in 0/0148 sec