مهدی گرگانی: بالاخره یک حرکت موثر و مفید از سوی نهادهای بینالمللی در واکنش به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه دیدیم. دیوان بینالمللی کیفری هفته گذشته دستور بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و استفاده از گرسنگی به عنوان یک سلاح علیه فلسطینیها صادر کرد.
1- صدور این حکم در وهله اول از این جهت حائز اهمیت است که هر گونه اقدام ضداسرائیلی در هر جای جهان همواره با برچسب یهودستیزی در نطفه خفه میشود. جریان قدرتمند رسانهای و لابیهای صهیونیستی در اقصی نقاط جهان کوچکترین انتقاد از اسرائیل را در هر بعدی به پای یهودستیزی گذاشته و تلاش میکنند با مظلومنمایی مانع هر گونه انتقاد و فشار به دولت صهیونیستی شوند. این مساله حتی صدای متحدان اسرائیل را هم درآورده تا جایی که جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی چند ماه پیش در یک سخنرانی گفت: «تا چیزی میگوییم و انتقادی میکنیم اسرائیل میگوید یهودستیزی است!» نکته جالب توجه این است که «میری رِگِو »وزیر حملونقل اسرائیل صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را هم «یهودستیزی مدرن در پوشش عدالت(!)» خوانده است! از این حیث صدور این حکم از سوی قضات دیوان را باید یک حرکت شجاعانه و تاریخی تلقی کنیم. این حکم نشان میدهد ماه عسل صهیونیستها و سوءاستفاده از یهودستیزی و مظلومنمایی با آن بالاخره بعد از چندین دهه بعد از پایان جنگ دوم جهانی به پایان رسیده است.
2- نتانیاهو در داخل جامعه صهیونیستی با چالشهای زیادی روبهرو است و میزان محبوبیت وی به پایینترین سطح ممکن رسیده است. جنگ غزه هیچ دستاورد مشخصی برای اسرائیل نداشته، ارتش این رژیم در لبنان زمینگیر است، اسرای اسرائیلی هنوز در غزه هستند، اپوزیسیون در تلاش برای ساقط کردن کابینه است، شهرکنشینان هر روز با برگزاری اعتراضات خواستار برکناری او از قدرت هستند و کابینه بسیار شکننده و در معرض فروپاشی قرار دارد. نتایج نظرسنجی یک موسسه وابسته به وزارت امور دیاسپورا و مبارزه با یهودستیزی اسرائیل هم نشان میدهد 41 درصد نوجوانان و جوانان یهودی آمریکا باور دارند که اسرائیل در غزه مرتکب نسلکشی شده و بیش از 66 درصد این افراد با فلسطین ابراز همدردی میکنند. در واقع باید گفت جنایات رژیم موقت صهیونیست در غزه کار را به جایی رسانده که حتی یهودیها نیز تلاش میکنند از آن فاصله بگیرند تا در این لکه ننگ تاریخی شریک و سهیم نباشند. اینها نشان میدهد اقدامات نتانیاهو و گالانت در میان یهودیان جهان و حتی شهرکنشینان اسرائیلی نیز جایی ندارد. در چنین شرایطی صدور حکم بازداشت نتانیاهو و به رسمیت شناخته شدن وی به عنوان جنایتکار جنگی ضربه دیگر بر وجهه این تروریست بیرحم صهیونیست است و نشان میدهد او در میان یهودیان، شهرکنشینان و همچنین در محافل سیاسی اسرائیل نیز منفور است.
3- اما حکم دیوان بینالمللی کیفری موجی از خوشحالی را میان دولتها و ملتها در پی داشته و مورد استقبال بسیاری از مقامات جهان قرار گرفته است.
هرچند دیوان بینالمللی کیفری بازوی اجرایی نداشته و احکام این نهاد ضمانت اجرا ندارند اما کشورهایی که عضو دیوان هستند ملزم به تبعیت از اوامر آن هستند و در چنین موردی عدم اجرای این حکم میتواند عامل آن را به حمایت از یک جنایتکار جنگی در محافل بینالمللی تبدیل کند و یک رسوایی را برای دولتهایشان در پی داشته باشد.
جوزپ بورل از این حکم استقبال کرد و گفت: کشورهای عضو اتحادیه اروپایی در صورت سفر نتانیاهو به این اتحادیه باید او را بازداشت کنند. وی افزود: دستورات دیوان بینالمللی الزامآور بوده و اتحادیه نمیتواند انتخابی در این زمینه داشته باشد.
ایران، ایتالیا، مصر، الجزایر، کانادا، کلمبیا، هلند، بلژیک، اسلوونی، سوئد، سوئیس، ترکیه، ایرلند و بسیاری از کشورهای دیگر از این حکم استقبال کرده و صراحتا برای بازداشت نتانیاهو اعلام آمادگی کردهاند. برخی کشورها مثل فرانسه، اتریش، اردن، انگلیس و بسیاری دیگر هم صراحتا ابراز خوشحالی نکردند اما تاکید کردند «مطابق اساسنامه دیوان بینالمللی کیفری عمل خواهند کرد».
4- بسیاری از سازمانهای حقوق بشری جهان نیز از صدور این حکم استقبال کرده و آن را نخستین گام برای کشاندن سران صهیونیست به میز محاکمه خواندهاند. سازمان عربی حقوق بشر در انگلیس میگوید: مماشات با اسرائیل طی سالهای گذشته رهبران این رژیم را به ارتکاب خطرناکترین جنایتها تشویق کرده است، چرا که آنها فکر میکنند هیچوقت تحت هیچگونه پیگردی قرار نمیگیرند!
صدور این احکام نشان میدهد جهان در ارتباط با اسرائیل وارد یک دوره جدید شده و مظلومنمایی صهیونیستها دیگر در جهان خریداری ندارد.
دیدهبان حقوق بشر سازمان ملل نیز با استقبال از این اقدام دیوان، اعلام کرد این حکم نشان داد هیچ کس از دسترس قانون خارج نیست و عفو بینالملل هم تاکید کرد هیچ پناهگاه امنی برای جنایتکاران جنگی وجود ندارد.
5- میزان استقبال کشورهای جهان از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت نشان میدهد این رژیم چقدر مورد نفرت جهانیان قرار دارد. حتی بسیاری از کشورها که تحت فشارهای سیاسی، مجبور به سکوت هستند یا ظاهرا از رژیم صهیونیستی حمایت میکنند، از صدور این حکم خوشحالند و تاکید کردهاند آن را اجرا میکنند.
میزان استقبال از حکم بازداشت نتانیاهو آنقدر گسترده بود که فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل در اراضی اشغالی گفت واکنشها به حکم بازداشت نتانیاهو «بیش از حد انتظار ما، مثبت بود».