گروه سیاسی: فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اخیرا از افزایش ۴ برابری توان موشکی ناوشکن «سبلان» و تجهیز آن به ۱۶ موشک کروز خبر داده است. این خبر از آن رو میتواند جالب توجه باشد که ۲ سال پیش (تیرماه 1401) در جریان تمرین دریایی امنیت پایدار در دریای خزر، تصاویری از ناو موشکانداز سینا مجهز به 8 موشک کروز منتشر شد.
مدتی پس از آن، امیر دریادار شهرام ایرانی از ارتقای توان موشک ضدکشتی ناوشکنهای ارتش به 12 موشک خبر داد و عنوان کرد این اقدام روی ناوشکن سهند انجام شده است. حالا دریادار ایرانی در گفتوگویی که با تسنیم انجام داده است، گفته ناوشکن سبلان با نصب 16 موشک کروز توانسته از حیث دارا بودن موشکهای کروز، رکورد جدیدی را ثبت کند.
فرمانده نیروی دریایی ارتش در همین باره اعلام کرد: «ناوشکن سبلان طبق بهروزرسانی انجام شده روی آن قدرتش از نظر ضریبی، هم در بحث تنوع هم در بحث برد موشکی نسبت به توان اولیه 4 برابر شده است».
با این حساب این ناوشکن به 16 موشک کروز ضدکشتی مجهز شده است و بزودی از این دستاورد رونمایی خواهد شد. این در حالی است که سال گذشته اعلام شده بود سبلان به 12 فروند موشک کروز مجهز شده که این افزایش توان موشکی میتواند نقش بسزایی در مأموریتهای این شناور داشته باشد.
ناوشکن سبلان با شماره بدنه 73 از سری ناوشکنهای کلاس الوند است که پیش از انقلاب اسلامی با نام «رستم» از انگلستان خریداری شد. این ناوشکن در دوران دفاعمقدس در جریان درگیری با نیروی دریایی آمریکا در خلیجفارس دچار آسیب جدی شد اما پس از چند سال توسط متخصصان داخلی تعمیر و دوباره به چرخه عملیاتی بازگشت.
سبلان با وزن 1500 تن پیش از این به 4 موشک کروز ضدکشتی قادر و قدیر مجهز بوده و در بیش از 13 ناوگروه نیروی دریایی ارتش حضور یافته است.
حالا سبلان با افزایش ۴ برابری موشکهای کروز ضدکشتی میتواند خطری جدی برای هر حریفی باشد. موشکهای کروز به علت اینکه بخش اعظم مسیر پروازیشان در فاز پیمایشی (کروز) طی میشود، به این نام مشهور شدهاند. این موشکها در نمونههای دوربرد، عمدتا پیکربندی و ساختاری شبیه هواپیماها دارند در نتیجه قابلیت پرواز در مسیرهای مختلف و غیرمستقیم در این دسته از موشکهای کروز بهراحتی ایجاد میشود.
قابلیت پرواز در ارتفاع چند متری سطح آب برای نمونههای ضدکشتی و پرواز در فاصله کمتر از 20 متری عوارض زمینی از ویژگیهای موشک کروز است که به پنهان ماندن آن از دید انواع حسگرهای دشمن کمک میکند. در موشکهای کروز ضدکشتی، حسگر ارتفاعیاب برای تنظیم دقیق ارتفاع از سطح آب در بخشی از بدنه و رادار فعال یا حسگر تصویری برای شناسایی و قفل روی هدف شناور در دماغه آنها به کار گرفته میشود.