گروه اجتماعی: هوای تهران دیروز برای سومین روز پیاپی در وضعیت ناسالم قرار گرفت. روز گذشته کیفیت هوای شهر تهران با شاخص ۱۱۹ در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس جامعه قرار داشت. در این شرایط افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند. ۲ روز پیش از آن نیز هوای تهران با افزایش ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون وضعیت ناسالم را تجربه کرده بود و این شرایط برای سومین روز پیاپی تداوم داشت.
بر اساس شاخص کیفیت هوا (AQI) زمانی که شاخص عددی بین ۵۱ تا ۱۰۰ باشد، کیفیت هوا در شرایط «قابل قبول» و زمانی که شاخص بین ۱۰۱ تا ۱۵۰ باشد، کیفیت هوا «ناسالم برای گروههای حساس» است. تهران از ابتدای سال جاری تاکنون، ۱۶۸ روز هوای قابل قبول، ۷۵ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس، ۵ روز هوای پاک و ۲ روز هوای ناسالم برای همه گروهها داشته است. هوای تهران در حالی آلوده است و این آلودگیها طبق پیشبینی سازمان هواشناسی ادامهدار خواهد بود که قانون هوای پاک هم اکنون در کشور در حال اجراست ولی متاسفانه با گذشت چند سال از عملیاتی شدن چنین قانونی، هوای پایتخت و اغلب کلانشهرها در فصول سال آلوده میشود. در همین ارتباط رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران از عدم ارائه اطلاعات از سوی برخی دستگاهها برای بهروزرسانی سیاهه انتشار آلودگی هوای تهران انتقاد کرد. مهدی پیرهادی دیروز در تذکر پیش از دستور خود با بیان اینکه آلودگی هوا سلامت مردم را هدف قرار داده است، گفت: سال ۹۶ سیاهه انتشار آلودگی هوا منتشر شد و بر اساس احکام برنامه در حال بهروزرسانی است و در دیدار با استاندار قرار گذاشتیم این سیاهه با همکاری دستگاههای مختلف بهروزرسانی شود. وی اضافه کرد: متولی این کار دانشگاه علم و صنعت است اما برخی دستگاهها و سازمانها حاضر به ارائه اطلاعات نیستند و نمیخواهند علت آلودگی مشخص شود. درخواست ما این است دستگاه قضا به این موضوع وارد کند تا دلیل آلودگیها مشخص شود. در سیاهه انتشار گذشته، فرودگاهها، پایانهها، نیروگاهها و پالایشگاهها نقش موثری داشتند و حتی حدود ۱۲ درصد نیروگاهها در تولید آلودگی هوا نقش داشتند.
* ورود سامانه بارشی جدید به کشور
هرچند سامانه جدید بارشی در راه کشور است و بارشها میتواند در کاهش آلودگی هوا موثر باشد ولی به دلیل افت دمای هوا و وارونگی آن سازمان هواشناسی پیشبینی کرده است هوای تهران و اغلب کلانشهرها در روزهای آینده نیز احتمالا آلوده خواهد بود.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور از کاهش دما و ورود سامانه بارشی جدید به کشور در روز شنبه آینده (۱۰ آذر) خبر داد. صادق ضیاییان اظهار کرد: بر اساس تحلیل آخرین نقشههای پیشیابی هواشناسی با ورود سامانه بارشی به کشور طی چهارشنبه (امروز) از شدت بارش در شمال غرب کاسته خواهد شد و در استانهای گیلان، غرب مازندران، شمال استانهای زنجان، قروین، البرز و تهران، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحالوبختیاری، ایلام، لرستان، خورستان، فارس، بوشهر، غرب و جنوب اصفهان، یزد، شمال کرمان، خراسان جنوبی و جنوب خراسان رضوی، ابرناکی، رگبار باران، رعد و برق، وزش باد شدید، در برخی مناطق خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا و در ارتفاعات و نقاط سردسیر بارش برف رخ خواهد داد.
وی افزود: پنجشنبه (فردا) بارش در شرق سواحل دریای خزر، شمال شرق و شرق کشور ادامه خواهد داشت و جمعه (۹ آذر) در برخی مناطق شمال شرق ابرناکی، بارش خفیف باران و برف و وزش باد و در سایر مناطق کشور جوی آرام پیشبینی شده است. شنبه نیز سامانه بارشی وارد کشور خواهد شد و سبب ابرناکی، بارش باران و در ارتفاعات بارش برف خواهد شد. به گفته ضیاییان چهارشنبه و پنجشنبه (امروز و فردا) در نیمه غربی کشور و پنجشنبه و جمعه در نیمه شرقی کشور کاهش محسوس دما رخ خواهد داد. همچنین پنجشنبه و جمعه (۸ و ۹ آذر) خلیجفارس مواج و متلاطم خواهد بود.
وی درباره وضعیت جوی تهران هم گفت: آسمان تهران چهارشنبه (امروز) ابری، با وزش باد، در بعضی ساعتها رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید، با حداقل و حداکثر دمای ۱۰ و ۱۶ درجه سانتیگراد و پنجشنبه نیمه ابری، وزش باد، در بعضی ساعتها بارش پراکنده، گاهی وزش باد شدید، کاهش محسوس دما و از بعدازظهر کاهش ابر، با کمترین و بیشترین دمای ۱۰ و ۶ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.