غریبآبادی پس از رایزنی با دیپلماتهای اروپایی: ایران و اروپا برای ادامه گفتوگوها توافق کردند
گروه سیاسی: ژنو سوییس از پنجشنبه گذشته شاهد دور جدیدی از مذاکرات هیات جمهوری اسلامی ایران به ریاست مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه با انریکه مورا، معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و همچنین دیپلماتهای 3 کشور انگلیس، فرانسه و آلمان بود که مذاکره با 3 کشور اروپایی دیروز (جمعه) در ژنو انجام شد.
توافق برای ادامه گفتوگوها
دیروز در پی رایزنیها و گفتوگوهای هیات ایرانی با دیپلماتهای تروئیکای اروپای (انگلستان، آلمان و فرانسه) معاون وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد گفتوگوهای دیپلماتیک در آینده نزدیک ادامه مییابد.
کاظم غریبآبادی دیروز در حساب رسمی خود در ایکس نوشت: دور دیگری از گفتوگوها با مدیران سیاسی فرانسه، آلمان و انگلیس برگزار شد. آخرین تحولات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی، بویژه مباحث هستهای و رفع تحریم، مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت. وی افزود: ما قاطعانه به پیگیری منافع مردم خود متعهد هستیم و ترجیح ما مسیر گفتوگو و تعامل است. غریبآبادی اعلام کرد: توافق شد در آینده نزدیک گفتوگوهای دیپلماتیک ادامه یابد.
اروپا نیازمند خودبازیابی است
روز پنجشنبه نیز هیات ایرانی با انریکه مورا، معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی در ژنو سوییس دیدار و رایزنی کرد. غریبآبادی در این خصوص نیز نوشت: «با انریکه مورا گفتوگوی صریحی درباره طیفی از موضوعات و همچنین چشمانداز مذاکرات هستهای و رفع تحریم در پرتو تحولات جدید داشتیم. به مورا گفته شد اتحادیه اروپایی باید دست از رفتار خودبینانه و غیرمسؤولانه خود در قبال موضوعات و چالشهای این قاره و مسائل بینالمللی بردارد؛ اروپا نباید مشکلات و اشتباهات خودش، از جمله در رابطه با منازعه اوکراین را با درگیر کردن دیگران فرافکنی کند».
غریبآبادی افزود: «اروپا با رفتار همدستانهای که بویژه 3 کشور مهم آن در قبال نسلکشی در غزه داشتهاند، اکنون هیچ جایگاه اخلاقیای برای نصیحت دیگران درباره حقوق بشر ندارد».
معاون وزیر امور خارجه در پایان تاکید کرد: «اروپا در موضوع هستهای ایران نیز به دلیل عدم برخورداری از روحیه مسؤولیتپذیری و اعتماد به نفس لازم، مدتهاست از بازیگری تاثیرگذار فاصله گرفته است. اروپا نیازمند خودبازیابی است».
به راهحل دیپلماتیک نیاز داریم
انریکه مورا، معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی با اشاره به رایزنیهای خود با معاونان وزیر امور خارجه ایران نوشت: موضوع هستهای ایران نیاز به راهحل دیپلماتیک دارد. وی همچنین نوشت: گفتوگوهای صریحی با مجید تختروانچی و کاظم غریبآبادی (معاونان وزیر امور خارجه ایران) داشتم.
وی در ادامه مدعی شد: در این دیدار درباره حمایتهای نظامی ایران از روسیه که باید متوقف شود، موضوع هستهای که نیاز به راهحل دیپلماتیک دارد، تنشهای منطقهای (برای جلوگیری از تشدید تنشها از سوی همه طرفها) و نیز مسائل حقوق بشری گفتوگو کردیم.
محورهای گفتوگوها در ژنو چیست؟
به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه: «در این دور از گفتوگوها که از همان نیویورک برنامهریزی شده، طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان و نیز موضوع هستهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت».
جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماتیک هر فرصتی را برای تبیین مواضع، طرح دغدغهها و پیگیری مطالبات خود مغتنم میداند. بر همین اساس، در استمرار تماسها و نشستها با مدیران سیاسی 3 کشور اروپایی در چند سال اخیر، در حاشیه مجمع عمومی در نیویورک آقایان مجید تختروانچی و کاظم غریبآبادی، معاونان سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه نشستی با همتایان اروپایی خود برگزار کردند و ضمن مرور آخرین وضعیت گفتوگوهای هستهای و لغو تحریمها، درباره سایر مسائل مهم منطقهای و بینالمللی به طرح دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران از جمله انتقاد از حمایتهای این کشورها از جنایات رژیم صهیونیستی و نیز سیاستهای مخرب اروپا علیه ایران از جمله وضع تحریمهای ظالمانه پرداختند. در نشست نیویورک مقرر شد این تماسها و رایزنیها در آینده نزدیک در ژنو ادامه داشته باشد. این قبیل نشستها برای تبیین دقیق مطالبات و ملاحظات کشور و پرهیز دادن طرفهای مقابل از هرگونه اشتباه محاسباتی و نیز شنیدن نقطهنظرات آنها اهمیت دارد. در عین حال، رایزنی و تبادل نظر درباره آینده مذاکرات در پرتو تحولات جدید و دورنمای سناریوهای محتمل برای رسیدن به یک توافق درباره موضوع هستهای و رفع تحریمها در دستور کار این نشست است.