printlogo


کد خبر: 295616تاریخ: 1403/9/10 00:00
عراقچی: اگر غرب تهدید به اعمال مجدد همه تحریم‌های سازمان ملل متحد را ادامه دهد احتمالا بحث هسته‌ای در داخل ایران به سمت در اختیار داشتن تسلیحات گرایش پیدا خواهد کرد
اورانیوم علیه ماشه

گروه سیاسی: وزیر امور خارجه گفت: اگر غرب تهدید به اعمال مجدد همه تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه تهران را ادامه دهد، احتمالا بحث هسته‌ای در داخل ایران به سمت در اختیار داشتن تسلیحات (هسته‌ای) گرایش پیدا خواهد کرد.
به گزارش «وطن امروز»، سیدعباس عراقچی که اخیرا به پرتغال سفر کرده بود، در جمع گروهی از خبرنگاران حاضر در لیسبون، پایتخت این کشور، درباره تهدیدهای برخی کشورهای غربی درباره اجرای اسنپ‌بک (مکانیسم ماشه) گفت: اگر غرب تهدید به اعمال مجدد همه تحریم‌های سازمان ملل متحد را ادامه دهد، احتمالا بحث هسته‌ای در داخل ایران به سمت در اختیار داشتن تسلیحات (هسته‌ای) گرایش پیدا خواهد کرد.
سخنان عراقچی در حالی مطرح می‌شود که به‌رغم همکاری‌های ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سفری که رافائل گروسی به ایران داشت، شورای حکام آژانس در نشست فصلی خود به قطعنامه ضد ایرانی تروئیکای اروپا که مورد حمایت آمریکا بود، رای مثبت داد؛ مساله‌ای که باعث شد ایران در پاسخ به این موضع خصمانه، اعلام کند مقدارمعتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته را راه‌اندازی می‌کند.  
در همین رابطه در بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی کشور و وزارت امور خارجه آمده بود: این رویکرد سیاست‌زده، غیرواقع‌بینانه و مخرب فضای مثبت ایجاد شده و تفاهم‌های حاصل از آن را مخدوش می‌کند. چنین اقدامی، آن هم در زمانی که ایران و آژانس در مسیر تعامل سازنده قرار داشتند، بار دیگر ثابت کرد 3 دولت اروپایی و آمریکا در ادعای خود مبنی بر حفظ اعتبار آژانس به هیچ‌وجه صداقت ندارند و موضوع هسته‌ای ایران صرفا بهانه و دستاویزی برای پیشبرد اهداف نامشروع آنهاست. مراجع صلاحیت‌دار جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف پیش‌تر اعلام کرده بودند اتخاذ هرگونه اقدام تقابلی و سوءاستفاده از شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌برای پیشبرد اهداف نامشروع سیاسی، با پاسخ متقابل ایران مواجه خواهد شد. مختصات پاسخ احتمالی ایران از قبل نیز به مدیرکل آژانس اطلاع‌رسانی شده است.
احتمال تغییر دکترین هسته‌ای ایران
عراقچی در ادامه سخنانش در لیسبون، به احتمال تغییر دکترین هسته‌ای کشورمان نیز اشاره کرد. موضوع تغییر دکترین هسته‌ای قبلا هم از سوی برخی مقامات کشورمان مطرح شده بود. به عنوان نمونه، سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در مصاحبه با شبکه الجزیره در پاسخ به این سوال که «اعلام شد اسرائیل در پاسخ به عملیات «وعده صادق 1» به تاسیسات هسته‌ای در اصفهان حمله کرده است»، گفته بود: «آنچه اتفاق افتاد، استفاده از یک ریزپرنده بود که از قبل با شیوه‌های جاسوسی به ایران فرستاده بودند؛ نه اینکه از اسرائیل حمله‌ای انجام دهند. در گذشته هم پرنده‌های کوچک را به طرقی به ایران فرستاده بودند تا در شرایط خاص عملیات انجام دهند. اینها در واقع آزار دادن است، اگرنه عملیات نظامی تلقی نمی‌شود، چنانکه کوادکوپتر آنها نتوانست آسیبی وارد کند». 
وی در ادامه تاکید کرده بود: «اقدام علیه تاسیسات هسته‌ای ایران نیز نبود، بلکه می‌خواستند صرفا یکی از پایگاه‌های نظامی را هدف قرار دهند. اگر آنها بخواهند جسارت کنند و به تاسیسات هسته‌ای ایران لطمه بزنند، سطح بازدارندگی ما متفاوت خواهد شد. ما تا به حال بازدارندگی را در سطح متعارف تجربه کرده‌ایم. اگر آنها بخواهند به توانایی‌های هسته‌ای ایران ضربه بزنند، طبیعتا می‌تواند موجب تغییر دکترین هسته‌ای ایران شود».
اکنون نیز وزیر امور خارجه که بالاترین مقام دستگاه سیاست خارجی ایران است، به صراحت از احتمال تغییر دکترین هسته‌ای کشورمان سخن گفته است. هرچند دلیل صحبت‌های عراقچی احتمال بازگشت تحریم‌ها علیه کشورمان و بدعهدی غربی‌ها در این خصوص است. 
تعامل ایران تضمین‌شده نیست
عراقچی همچنین در ادامه سخنانش در لیسبون گفت: ایران پیش‌تر نیز توانایی و دانش ساخت سلاح هسته‌ای را داشته اما این موضوع  بخشی از راهبرد امنیتی تهران را تشکیل نمی‌دهد.
وی تصریح کرد: تعامل ایران با غرب درباره برنامه هسته‌ای تضمین‌شده نیست. در حال حاضر در ایران این بحث وجود دارد که شاید سیاست اشتباهی بوده است، چرا؟ زیرا ثابت کرد که ما هر کاری که آنها می‌خواستند انجام دادیم و وقتی نوبت آنها بود که تحریم‌ها را لغو کنند، در عمل اتفاقی نیفتاد.
 دیپلمات عالی‌رتبه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریم‌ها را مجددا علیه ایران اعمال کنند، آن‌وقت همه در ایران متقاعد خواهند شد که بله! این دکترین اشتباه بوده است.
وی افزود: اگر این اتفاق بیفتد، فکر می‌کنم همه متقاعد می‌شوند ما در مسیر اشتباهی بوده‌ایم، بنابراین باید مسیر را تغییر دهیم. معتقدم اگر اسنپ‌بک اتفاق بیفتد، با بحران مواجه می‌شویم. عراقچی تصریح کرد: دیدار مذاکره‌کنندگان ایرانی و اروپایی در ژنو در روز جمعه در حقیقت یک جلسه توفان فکری است تا ببینیم آیا واقعا راهی برای خروج از وضعیت فعلی وجود دارد یا خیر. وی افزود: نسبت به این دیدار خوش‌بین نیستم، چرا که مطمئن نیستم ایران با طرف درستی صحبت می‌کند یا نه. به نظر می‌رسد کشورهای اروپایی بویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه سیاست تقابل را انتخاب کرده‌اند.
عراقچی گفت: پس از قطعنامه اخیر شورای حکام، ایران تصمیم گرفته است هزاران دستگاه جدید و بسیار پیشرفته سانتریفیوژ را وارد مدار کند. تزریق گاز به این ماشین‌ها شروع شده است. این نتیجه فشار آنهاست.
تزریق اورانیوم خام به سانتریفیوژ‌های  IR6
در همین راستا رویترز به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد ایران از قصد خود برای تزریق اورانیوم خام به سانتریفیوژ‌های IR6 خبر داده است. بر اساس گزارش ادعایی رویترز، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضای خود در روز ۲۸ نوامبر (هشتم آذر) اعلام کرد ایران به این نهاد اطلاع داد قصد دارد بیش از ۶ هزار سانتریفیوژ غنی‌سازی اورانیوم اضافی را در نیروگاه‌های خود نصب و تعداد بیشتری از سانتریفیوژ‌های فعلی را فعال کند.
رویترز مدعی شد ایران قصد خود برای نصب سانتریفیوژ‌های بیشتر در سایت‌های فردو و نطنز را به اطلاع این نهاد بین‌المللی رسانده است. در گزارش جدید آژانس، اشاره‌ای به قصد ایران برای غنی‌سازی با خلوص ۶۰ درصد نشده است اما ایران به اطلاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسانده که قصد دارد ۸ آبشار جدید از سانتریفیوژ‌های نسل ششم را برای غنی‌سازی ۵ درصد در فردو نصب کند.
همچنین محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی روز چهارشنبه (هفتم آذر) در حاشیه نشست هیات دولت در جمع خبرنگاران درباره واکنش ایران به قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: ما اعلام کردیم اگر غربی‌ها تعامل ایران را نپسندند و مسیر مقابله و صدور قطعنامه را دنبال کنند، حتما بلادرنگ اقدام متقابل می‌کنیم؛ ما این اقدام متقابل را همان لحظه رای‌گیری قطعنامه انجام داده و دستور‌های اجرایی را دادیم.
وی افزود: با دستور اجرایی گازدهی چند هزار سانتریفیوژ پیشرفته را که در راستای برنامه توسعه صنعت هسته‌ای است صادر کرده و آنها را در مدار فعالیت قرار دادیم.
اسلامی همچنین درباره سطح غنی‌سازی نیز گفت: سطح غنی‌سازی طبق برنامه حداکثر تا ۶۰ درصد است؛ ما 5 درصد و ۲۰ درصد را برای مصارف گوناگون که جزو اهداف برنامه است، تولید می‌کنیم. آنچه مهم است اینکه بتوانیم بهره‌روی را افزایش دهیم؛ فعالیت ماشین‌های پیشرفته که سوی بالاتری دارند و بتوانند بازدهی بیشتر داشته باشند و اقتصادی باشند، در دستور کار است و آن را اجرا می‌کنیم؛ سانتریفیوژ‌های راه‌اندازی‌شده هم از نسل جدید هستند.
قصد نداریم غنی‌سازی بیش از 60 درصد انجام دهیم
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم در لیسبون پرتغال، سخنان اسلامی درباره سطح غنی‌سازی را تایید کرد و گفت:  ایران همچنان در محدوده معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای باقی مانده و همچنان به دنبال همکاری است. ما در حال حاضر قصد نداریم غنی‌سازی بیش از ۶۰ درصد را انجام دهیم و این تصمیم ما در حال حاضر است. مایلم مجددا تأکید کنم که ما خط همکاری را برای حل شرافتمندانه این مشکل انتخاب کرده‌ایم.
عراقچی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با خبرنگاران اظهار کرد: ایران موشک‌های بالستیک به روسیه نداده است. همکاری نظامی تهران با مسکو از قدیم بوده و کاملا مشروع است. البته ایران از تمامیت ارضی اوکراین حمایت کرده و می‌کند.
وی در ادامه به مسائل و تحولات منطقه نیز پرداخت و گفت: چرا اسرائیل اکنون آماده آتش‌بس در لبنان شده است؟ زیرا آنها نتوانستند کار را تمام کنند و نمی‌توانند کار را تمام کنند. بله! حزب‌الله آسیب دیده است اما بیشتر این آسیب متوجه رهبری و فرماندهان سطح بالای آن است و بدنه و سازمان رزم حزب‌الله دست نخورده است. وی با بیان اینکه حزب‌الله و دیگران گروه‌های نیابتی ما نیستند، ادامه داد:  ما فقط به عنوان دوستان خود از آنها حمایت می‌کنیم، بنابراین هرگز به آنان یا هیچ گروه مقاومت دیگری در منطقه چیزی را دیکته نکرده‌ایم. آنها خودشان تصمیم می‌گیرند و خودشان تصمیمات‌شان را اجرا می‌کنند.
عراقچی تصریح کرد: آتش‌بس با حماس یک شکست کامل برای اسرائیلی‌ها خواهد بود. آنها به آنجا رفتند تا حماس را نابود کنند و اکنون باید با حماس معامله کنند و این بدان معناست که آنها در رسیدن به اهداف خود شکست خورده‌اند. بنابراین آتش‌بس در غزه به یک مساله بسیار پیچیده تبدیل شده است.
 

Page Generated in 0/0067 sec