printlogo


کد خبر: 295896تاریخ: 1403/9/20 00:00
دور دنیا

روزهای پرتلفات ارتش ترکیه
به دنبال سقوط مشکوک یک فروند بالگرد نظامی ترکیه در جنوب غربی این کشور، یک سرتیپ نیروی هوایی و 5 پرسنل دیگر جان باختند. بالگرد UH-1  آمریکایی متعلق به نیروهای مسلح ترکیه دیروز صبح در جریان یک ماموریت آموزشی در حوالی اسپارتا سقوط کرد. سرتیپ عیسی بایدلی، فرمانده مدرسه هوانوردی زمینی اسپارتا شاخص‌ترین قربانی این حادثه بود. وزارت دفاع ترکیه با صدور بیانیه‌ای در این زمینه اعلام کرد: «در این حادثه، متأسفانه ۵ نفر از نیروهای نظامی ما جان باختند و یک نفر نیز به شدت زخمی شد و بلافاصله برای درمان به بیمارستان منتقل شد». ساعتی بعد استاندار اسپارتا، عبدالله ارین اعلام کرد تنها مجروح این حادثه نیز پس از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست داد. تحقیقات برای روشن شدن دلایل این حادثه در حال انجام است. این حادثه بار دیگر بحث‌هایی درباره امنیت و کارآیی بالگردهای مدل UH-1 را به میان آورده که از دهه ۱۹۷۰ وارد ناوگان نظامی ترکیه شده و بارها در حوادث مشابه آسیب دیده‌اند. طبق گزارش‌ها، در ۱۶ سال گذشته ۵ حادثه مشابه دیگر با این مدل بالگرد در ترکیه رخ داده است. از طرف دیگر طی روزهای اخیر، آمار حملات به ارتش ترکیه در شمال عراق افزایش یافته است. روز گذشته در انفجار یک بمب کنارجاده‌ای در مسیر یک خودروی نظامی ارتش ترکیه در این منطقه تعدادی از نظامیان این کشور مجروح شدند. 3 روز پیش نیز پایگاه نظامی زیلکان ارتش ترکیه در بعشیقه در شمال موصل، مرکز استان نینوای عراق  هدف حمله موشکی قرار گرفت. هنوز معلوم نیست چه گروهی ۲ موشک مزبور را به این پایگاه شلیک کرده است. نیروهای ترکیه در پایگاه زیلکان در منطقه‌ای در شمال شرق موصل، مرکز استان نینوای عراق مستقر هستند. دولت و مقام‌های عراقی تاکنون بارها از ترکیه خواسته‌اند به اشغالگری خود در شمال این کشور پایان داده و نیروهای خود را خارج کند. 
***
تهدید ترامپ به خروج از ناتو
دونالد ترامپ، متحدان ایالات متحده در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی را تهدید کرد اگر صورت‌حساب‌های‌شان را نپردازند، خروج آمریکا از ناتو را بررسی می‌کند. رئیس‌جمهور آتی آمریکا در مصاحبه‌ای که دیروز از شبکه ان‌بی‌سی پخش شد گفت: «آنها  [اعضای ناتو] باید صورت‌حساب‌های‌شان را بپردازند. قطعا خروج آمریکا از ائتلاف را بررسی می‌کنیم، مگر اینکه اعضا با ما عادلانه رفتار کنند. ترامپ از همان دوره نخست ریاست جمهوری‌اش نیز شکایت داشت که 30 عضو اروپایی ناتو به همراه کانادا از هزینه‌های نظامی آمریکا که قدرتمندترین شریک است، به ‌طور رایگان بهره می‌برند. ناتو به عنوان بزرگ‌ترین پیمان نظامی جهان و دولت‌های عضو می‌گویند اکثر کشورهای این بلوک اکنون در حال دستیابی به اهداف داوطلبانه برای هزینه‌های نظامی هستند که بخشی از آن به دلیل فشارهای ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری است و علت دیگر هم احساس خطر ناشی از تاثیر جنگ اوکراین بر آنهاست. پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، کشورهای عضو ناتو از احتمال خروج ترامپ از این پیمان ابراز نگرانی کردند. با این حال او اعلام کرد به ‌صورت فعالانه تلاش می‌کند تا اگر بتواند، به جنگ اوکراین پایان دهد. همچنین تأکید کرد احتمالا حمایت‌های نظامی آمریکا از کی‌یف در دوران ریاست‌جمهوری وی کاهش خواهد یافت. 
***
داون‌نیوز: اسلام‌آباد در سیاست خود در قبال افغانستان بازنگری کند
طالبان بلای جان پاکستان
روزنامه داون‌نیوز (طلوع) در یادداشتی از دولت پاکستان خواست در سیاست‌های خود در حمایت از طالبان بازنگری کند، زیرا سیاست کنونی نتوانسته نتایج مثبتی به همراه داشته باشد. به نوشته این روزنامه، طالبان به درخواست‌های پاکستان برای خنثی‌سازی فعالیت گروه‌های تروریستی که از خاک افغانستان علیه این کشور فعالیت می‌کنند، هیچ پاسخ مثبتی نداده است. همچنین به نظر نمی‌رسد طالب‌ها مایل به بهبود همکاری‌های منطقه‌ای باشند. داون‌نیوز تأکید کرد حتی بعضی فشارهای اقتصادی همچون وضع عوارض گمرکی بر تجارت‌های ترانزیتی که تجارت را به میزان قابل توجهی کاهش داده است، نتوانست این مساله را برطرف کند و طالبان بی‌تفاوت است. این در حالی است که در مقابل، پاکستان تمام تلاش‌های دیپلماتیک خود را به کار نبرده است و این امر باعث شده به اعتبار منطقه‌ای بین‌المللی آن آسیب وارد شود. حکومت پاکستان تاکنون نتوانسته ابزارهای مفید در بخش دیپلماتیک را شناسایی کند و آن را بر حکومت سرپرست افغانستان اعمال کند. جمهوری اسلامی پاکستان از دهه 1970 بویژه در رقابت با هندوستان همواره به افغانستان به چشم حوزه نفوذ خود نگریسته است. پس از تسلط یافتن اخوانی‌ها بر اسلام‌آباد در جریان شبه‌کودتای آمریکایی - انگلیسی، این نگرش افراطی‌تر شد. تردیدی وجود ندارد که ظهور و توسعه طالبانیسم و تسلط تدریجی آن به عنوان بدل جنبش توسعه‌طلبانه پشتون بر افغانستان تا امروز با هدایت اتاق فکر «آی‌اس‌آی» انجام شده است. با این حال آنچه در عمل به وقوع پیوست، بر خلاف منافع ملی پاکی‌ها بود. به نوشته رسانه پاکی داون‌نیوز، کاهش نفوذ پاکستان بر طالبان و در مقابل، افزایش اهرم فشار طالبان بر پاکستان، بویژه در زمینه امنیتی، باعث نگرانی شده، چون بدون همکاری طالبان، رسیدگی به مساله تروریسم و شورش‌ها در بلوچستان دشوار خواهد بود. این روزنامه تصریح کرد: «دیپلماسی قوی نیازمند اهداف سیاسی قوی است، بنابراین پاکستان باید سیاست خود را در قبال افغانستان از زمان به قدرت رسیدن طالبان به طور انتقادی بازنگری و مشخص کند چه چیزی موثر بوده و چه چیزی نه و در عین حال به منافع اقتصادی و ژئوپلیتیک اهمیت دهد».

Page Generated in 0/0075 sec