printlogo


کد خبر: 295911تاریخ: 1403/9/20 00:00
بر اساس گزارش «وطن امروز» رشد قیمت ارز کالاهای اساسی و بی‌ثباتی جوجه‌ریزی قیمت مرغ را افزایش می‌دهد
تله در آشیانه مرغ
به دلیل مازاد جوجه‌ریزی قیمت مرغ هم اکنون باثبات است اما اگر روزانه 500 تن مرغ صادر نشود، احتمال نوسان قیمت در زمستان زیاد است

گروه اقتصادی: مرغ یکی از محصولات پروتئینی پرمصرف در میان خانوارهای ایرانی است که این روزها که قیمت گوشت قرمز بسیار بالاست، ثبات بازار آن اهمیت بالایی دارد. قیمت مرغ در مقطع کنونی حدود 90 هزار تومان است. این ثبات قیمت به دلیل افزایش جوجه‌ریزی در ماه‌های گذشته بوده و در ماه‌های آینده نیز به تبع رشد جوجه‌ریزی، میزان تولید مرغ بالا خواهد بود. برای ادامه این روند وزارت جهاد کشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام باید سیاست‌های حمایتی داشته باشند تا همچنان جوجه‌ریزی ادامه داشته باشد، در غیر این صورت شاهد افت تولید و افزایش تقاضا در بازار خواهیم بود که می‌تواند اثرات افزایشی بر قیمت داشته باشد.
دبیرکل فدراسیون ملی طیور در گفت‌وگو با «وطن امروز» گفت: الان قیمت مرغ خوشبختانه از نگاه مردم و مرغدار کاهش پیدا کرده است. همان‌طور که انتظار داشتیم جوجه‌ریزی بیش از نیاز در ماه‌های گذشته باعث شده مرغی که امروز در بازار است، با کاهش قیمت مواجه شود. این مرغ عرضه شده مربوط به جوجه‌ریزی ۲ ماه پیش است. از طرفی جوجه‌ریزی در چند وقت اخیر رشد داشته، به همین دلیل نگرانی‌ای برای عرضه مرغ در ماه آینده نیز وجود دارد.
فرزاد طلاکش افزود: هم‌اکنون جوجه‌ریزی بیشتر از نیاز کشور انجام شده است. به همین دلیل در صورتی که وزارت جهاد کشاورزی و پشتیبانی دام حمایت نکنند و مرغ‌های مازاد را نخرند، به مرغدارها خسارت وارد می‌شود. اگر مرغدار ضرر کند، پایداری در تولید به وجود نخواهد آمد. از طرفی چند وقت دیگر در آستانه ماه رمضان و سال جدید قرار می‌گیریم، پس ثبات قیمت اهمیت دارد تا بتوانیم به پایداری تولید کمک کنیم.
طلاکش تصریح کرد: از سویی قیمت ارز کالاهای اساسی سال آینده 10 هزار تومان گران می‌شود. به همین دلیل روی قیمت در جوجه‌ریزی، هزینه نهاده‌ها و حتی حمل‌و‌نقل تاثیر خواهد داشت. بر همین مبنا باید شرایط را به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرد که مرغدار برای تولید در ابتدای سال آینده تردیدی نداشته باشد. الان خوشبختانه قیمت نهاده‌های دامی در پایین‌ترین حدش در بازار جهانی قرار دارد. 
دبیرکل فدراسیون ملی طیور تصریح کرد: با توجه به اطلاعاتی که از کشورهای تولیدکننده سویا و ذرت داریم، توقع نداریم قیمت جهانی نهاده‌ها بالا برود اما از آنجا که قیمت دلار کالاهای اساسی بالا می‌رود، قیمت تحت تاثیر قرار می‌گیرد. از طرفی با توجه به مسائلی که درباره قیمت سوخت وجود دارد به طور قطع هزینه‌های جانبی تولید نیز بالا می‌رود، بنابراین اگر دولت برنامه‌های خود را در پایان سال اعلام نکند، برخی مرغداران یک دوره مرغ نمی‌ریزند و این مساله روی تولید اثرگذار خواهد بود.
وی تصریح کرد: تولید مرغ کشور در کمترین حالت ماهانه 7 هزار تن است و ماهی 300 تا 400 تن اضافه تولید داریم و اگر صادرات نشود، منجر به کاهش جوجه‌ریزی برای ماه‌های آینده می‌شود. شهریور 1403 بعد از اینکه قیمت مرغ کمی افزایش یافت، جلوی صادرات گرفته شد. از شهریور تا ابتدای آذرماه محدودیت صادرات مرغ وجود داشت. البته هنوز صادرات به صورت حواله انجام می‌شود. این میزان به اندازه صادرات پیله‌وری است و نمی‌تواند روی بازار داخلی تاثیر بگذارد.
عضو کانون سراسری مرغ تخم‌گذار ایران گفت: در 5 ماه نخست 1403 ایران 9 هزار تن صادرات مرغ داشته که کمتر از 1.5 روز تولید کشور است. در بالاترین سطح حدود 6500 تن مصرف داخلی داریم، به همین دلیل می‌توانیم در ماه 15 هزار تن صادرات داشته باشیم. در شرایط کنونی ترکیه، عربستان و برزیل به صورت قوی در بازار منطقه حضور دارند. بنابراین وقتی بازارسازی ایجاد می‌شود نباید با توقف صادرات باعث از دست دادن توافقات شد.
طلاکش در ادامه گفت: از طرف دیگر برزیل در صنعت مرغداری با قیمت پایین مرغ را به بازار جهانی عرضه می‌کند. در واقع برزیل هر مرغ را با قیمت 2 دلار عرضه می‌کند اما در ایران قیمت تمام‌شده بالای 2 دلار است. دلیل هزینه  پایین تولید مرغ برزیل تولید سویا و ذرت در این کشور است. ترکیه نیز هر مرغ را به قیمت 2 تا 2.2 به ایران می‌فروشد.
* وضعیت مصرف مرغ در بازار کشور
در سال‌های اخیر، سهم گوشت مرغ در سبد کالای مصرفی افزایش یافته است. این در حالی است که عرضه گوشت طیور در کشتارگاه‌های رسمی کشور در مهر ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل (شهریور) نزدیک به ۷ درصد افزایش یافته بود که همین موضوع روی افت قیمت تاثیر داشت.
وزن گوشت عرضه شده انواع طیور در مهر ۱۴۰۳ به ۲۲۱ هزار و ۸۵۱ تن رسید که 97.7 درصد آن گوشت مرغ بود. این افزایش عرضه نشان‌دهنده اهمیت گوشت مرغ در سبد خرید خانواده‌های ایرانی است. تولید گوشت مرغ از مصرف آن بیشتر است و نوسانات قیمتی به تولید ارتباط ندارد.
قیمت مرغ در مناطق مختلف تهران و شهرهای دیگر به کیلویی ۹0 تا ۱۰۰ هزار تومان در خرده‌فروشی‌ها رسیده است. سیدفرزاد طلاکش، دبیرکل فدراسیون ملی طیور ایران با تأیید این موضوع اظهار کرد: قیمت گوشت مرغ تا ۹۵ هزار تومان منطقی است. کاهش قیمت مرغ زنده، واحدهای مرغداری را دچار ضرر و زیان می‌کند. دولت باید مرغ مازاد را جمع‌آوری کند یا مجوز صادرات بدهد تا قیمت‌ها متعادل شود.
* تولید و عرضه گوشت مرغ در ایران: بررسی آمار و تحلیل وضعیت بازار
علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ایران اعلام کرد: در آبان امسال ۱۵۵ میلیون قطعه جوجه یک‌روزه تولید شده است. اگر به طور میانگین هر مرغ 1.70 تا 1.75 کیلوگرم وزن بگیرد، بیش از ۲۶۰ هزار تن گوشت تولید خواهد شد. گوشت حاصل از این جوجه‌ریزی از نیمه دوم آذر و اوایل دی ماه وارد بازار می‌شود. 
وی افزود: عرضه جوجه یک‌روزه به سامانه بازارگاه منجر به شفاف‌سازی قیمت‌ها شده و انتخاب را برای مرغداران راحت‌تر می‌کند. البته صاحبان مرغ مادر باید از سوی وزارت جهاد کشاورزی مکلف به ارائه جوجه یک‌روزه شوند.
ابراهیمی بیان کرد: برای تأمین ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه‌ یک‌روزه، بیش از ۱۹۰ میلیون تخم‌مرغ باید خوابانده شود. مدیریت تولید در این راستا ضروری است تا قیمت‌ها منجر به زیان تولیدکنندگان نشود. وی اظهار داشت: پروتئین حاصل از مرغ و تخم‌مرغ ارزان‌ترین پروتئین در بازار کشور است و حتی در منطقه نیز نرخ پایینی دارد. همچنین آمار جوجه‌ریزی در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مشابه سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است و روند صعودی از شهریور ادامه دارد.
ابراهیمی افزود: پروتئین حاصل از مرغ و تخم‌مرغ ارزان‌ترین پروتئین در بازار کشور است و مداخلات در بازار ممکن است موجب اختلال در سازوکار بازار شود. در حال حاضر، هر کیلوگرم گوشت مرغ زنده در مرغداری حدود ۶۵ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.
ابراهیمی بیان کرد: البته اخیرا قیمت جوجه یک‌روزه تا ۳۸ هزار تومان نیز در بازار افزایش یافته است که این موضوع بر قیمت تمام‌شده گوشت مرغ تأثیر منفی دارد. میانگین میزان جوجه‌ریزی مورد نیاز داخلی کشور ۱۴۰ میلیون قطعه در ماه است و شرایط به نحوی برنامه‌ریزی شده که علاوه بر تأمین مرغ مورد نیاز بازار، بستر مناسب برای تأمین ذخایر کشور و صادرات نیز فراهم باشد.
سرپرست دفتر امور طیور وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: با توجه به وضعیت مناسب تولید، این صنعت می‌تواند علاوه بر تأمین کامل مرغ گرم، فرآوری و قطعه‌بندی شده مورد نیاز بازار داخلی، شرایط لازم را برای تکمیل ذخایر گوشت مرغ کشور و استمرار صادرات فراهم کند.
عبدالمحمد صداقت‌فرد، سرپرست دفتر امور طیور وزارت جهاد کشاورزی نیز در این باره اظهار داشت: مکاتبات مورد نیاز برای صادرات مرغ از هفته گذشته آغاز شده و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال شاهد صادرات حداقل ۱۵۰۰ تن مرغ باشیم.
بر اساس این گزارش، قیمت مرغ در هفته‌های اخیر افزایش یافته است. مصرف‌کنندگان برای خرید هر کیلوگرم از این محصول باید حدود ۱۱۰ هزار تومان هزینه می‌کردند که اکنون این بازار در حال رسیدن به تعادل است.
* افزایش جوجه‌ریزی در ایران: بررسی و مقایسه آماری
در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۳، وضعیت جوجه‌ریزی در ایران نسبت به سال گذشته بهبود یافت. تعداد جوجه‌ریزی در سال ۱۴۰۲ به ۳ میلیون و ۸۵۳ هزار قطعه رسید. از این مقدار، تعداد جوجه‌ریزی در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۲ یک میلیون و ۹۲۲ هزار قطعه بوده است.
طبق آمارهای رسمی، در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۳ تعداد یک میلیون و ۹۶۷ هزار قطعه جوجه‌ریزی شده است که نسبت به مشابه سال قبل افزایش 2.3 درصدی داشته ‌است. این رشد نشان‌دهنده بهبود عملکرد تولید و افزایش تولیدات مرغداری‌ها در کشور است.
جوجه‌ریزی در تیر ۱۴۰۳ به تعداد ۵۳۱ هزار قطعه رسید که در ۵ سال اخیر بی‌سابقه بوده است. این افزایش نشان‌دهنده توانمندی‌ها و ظرفیت‌های تولیدی صنعت مرغداری در ایران است.
آمار جوجه‌ریزی در آبان‌ سال جاری نیز ۱۵۴ میلیون قطعه بود، در حالی که میانگین ماه‌های قبل ۱۴۰ میلیون قطعه بوده است.

Page Generated in 0/0061 sec