printlogo


کد خبر: 295936تاریخ: 1403/9/21 00:00
گروه‌های مسلح‌حاکم بر سوریه چه واکنشی به تجاوزات اخیر ‌رژیم‌صهیونیستی‌‌ نشان می‌دهند؟
آزمون جولانی
رژیم صهیونیستی تجهیزات و زیرساخت‌های هوایی، پدافندی و دریایی ارتش سوریه را نابود کرد

گروه بین‌الملل: در طول تاریخ معاصر دولت - ملت‌های بسیاری از چنگ استعمار غربی و شرقی رهایی یافته و کشورهای پسااستعماری بسیاری در چند دهه گذشته با مرزهای جدید و پرچم‌های رنگارنگ ایجاد شدند. در این میان و در عصر حاضر با مقایسه جمهوری‌های جدا شده از شوروی سابق در آسیای مرکزی و شرق اروپا با کشورهای منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا که پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی  تحت استعمار قدرت‌های اروپایی درآمدند و همچنین کشورهای شرقی همچون شبه‌قاره هند و برخی دیگر در شرق قاره کهن که آنها نیز تحت استعمار دولت‌های غربی قرار داشتند، بیشترین مشکلات و بحران‌های ملی و امنیتی شامل حال کشورهای عربی غرب آسیا و شمال آفریقا شده است؛ بحران‌هایی که طی چند دهه گذشته میلیون‌ها کشته و ده‌ها میلیون آواره و پناهنده برجا گذاشته و تعداد زیادی را به فقر و فلاکت کشانده است. قرارداد استعماری سایکس - پیکو، جنگ سرد، شکست ناسیونالیسم عربی، به اصطلاح اسلامگرایی افراطی سلفی و اخوانی، اختلافات قومی و مذهبی، مشکلات ژئوپلیتیک و اختلاف‌افکنی بین مسلمانان منطقه از جمله عوامل این بحران‌ها نام برده می‌شود اما هیچ‌کدام از عوامل ذکر شده به اندازه دخالت خارجی بویژه از سوی قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای تاثیر منفی بر وضعیت دولت‌ها و ملت‌های این بخش از جهان نگذاشته است. 
سرانجام با گذشت بیش از یک دهه از پدیده‌ای به نام «بهار عربی» که بدون نقش و تاثیر کشورهای غربی وقوع آن امکان‌پذیر نبود، یکی دیگر از کشورهای عرب منطقه که شاهد سال‌ها جنگ داخلی و دخالت خارجی بود، به مرحله فروپاشی در مقابل گروه‌های تکفیری و تروریستی مسلح رسید و یکی دیگر از کشورهایی که پرچم آن یادگار و نماد ناسیونالیسم عرب بود، تغییر کرد و شکلی جدید به خود گرفت اما این تنها تغییر این روزهای سوریه پس از سقوط اسد نیست. نخستین تغییرات در سوریه پس از غلبه مخالفان دولت عربی سوریه بر این کشور نه بر اثر تصمیمات داخلی، بلکه بر اثر اقدامات خارجی رخ داده است. 
رژیم صهیونیستی در نخستین ساعات سقوط دولت سوریه و ترک موضع از سوی سربازان ارتش این کشور، تهاجمی وسیع و خرابکارانه را علیه زیرساخت‌های نظامی، علمی و حتی اداری سوریه آغاز کرده است؛ تهاجمی که به گفته مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی شامل بزرگ‌ترین عملیات هوایی ارتش رژیم صهیونیستی علیه مواضع ارتش سوریه و تجهیزات آن می‌شود. هدف قرار دادن صدها سامانه راداری و پدافند هوایی و باتری‌های آنها در کنار نابودی جنگنده‌ها و هلیکوپترهای نظامی ارتش سوریه، همچنین نابودی فرودگاه‌های نظامی و مقرهای فرماندهی نظامی ارتش سوریه پس از سقوط دولت این کشور از سوی ارتش رژیم صهیونیستی در دستور کار قرار گرفت. در کنار این تجاوزات هدف قرار دادن ذخایر موشکی و راکتی ارتش سوریه و حمله به بندرهای این کشور و شلیک به ادوات نیروی دریایی ارتش سوریه مانند ناوهای نیروی دریایی ارتش این کشور از جمله اقدامات رژیم صهیونیستی بوده است؛ اقداماتی که همچنان ادامه دارد و دامنه آنها به شکل مشکوکی به ترورهای هدفمند در خاک سوریه کشیده شده است. 
ترور چندین دانشمند و شخصیت علمی سوریه، همچنین هدف قرار دادن ساختمان گذرنامه این کشور در کنار حمله به مراکز علمی و تحقیقاتی سوریه از جمله اقدامات ارتش اشغالگر رژیم صهیونیستی بوده است. ترور دکتر حمدی اسماعیل ندی، دانشمند برجسته شیمی در منزل خود به دست افراد ناشناس، همچنین ترور شیخ توفیق البوطی که از عالمان دینی مطرح سوریه به حساب می‌آمد، از جمله اقدامات مشکوک این روزها در سوریه است؛ اقداماتی که مشابه آن پس از سقوط صدام حسین، همچنین معمر قذافی در عراق و لیبی به اشکال مختلف آشکار و پنهان از سوی دولت‌های غربی انجام شده بود و اکنون رژیم صهیونیستی این اقدامات را هم به شکلی علنی و هم‌ پنهانی در سوریه انجام می‌دهد. 
ترور دانشمندان و نیروهای انسانی نخبه، تخریب زیرساخت‌های نظامی مانند جنگنده‌های میگ 29 و قوای موشکی سوریه، هدف قرار دادن مراکز علمی و نظامی سوریه، حمله به زیرساخت‌های اطلاعاتی و اداری در دمشق و سایر استان‌های نزدیک به سرزمین‌های اشغالی و اشغال عمق بیشتری از خاک سوریه در جولان اشغالی از جمله اقداماتی است که رژیم صهیونیستی طی چند روز نخست سقوط دولت عربی سوریه در دستور کار خود قرار داده است؛ اقداماتی که اگر در حضور دولت بشار اسد قرار به انجام آنها بود، قطعا با عواقب جدی و باز شدن جبهه جولان علیه رژیم صهیونیستی همراه بود اما اکنون و در سکوت گروه‌های تکفیری، این تجاوزات به دمشق و سایر نقاط سوریه ادامه دارد و آمار آن به بیش از 300 عملیات تجاوزکارانه رسیده است. در این شرایط رهبران گروه‌های تکفیری بویژه ابومحمد الجولانی واکنشی نسبت به این اقدامات نشان نمی‌دهند و تنها با آثار تجاوزات هوایی رژیم صهیونیستی بر دمشق عکس یادگاری فتح دمشق می‌گیرند.
* آزمون استقلال و تمامیت ارضی
ابومحمد الجولانی، رهبر گروه تکفیری و سلفی تحریرالشام پیش از این مدعی اجرای شریعت اسلام در سوریه و پاکسازی این کشور از کفر، فساد و ظلم بود و با این شعارها نیز بر سوریه تسلط یافت. ادعای حمایت از فلسطین، دشمنی با رژیم صهیونیستی، همچنین مقابله با قدرت‌های اشغالگر و استعمارگر در سوریه نیز از جمله شعارهای وی و مسلحان تحت کنترلش به حساب می‌آمد. در کنار سابقه این شخصیت که اخیرا از تروریست به شخصیتی سیاسی و میانه‌رو تغییر چهره داده است، ادعای او مبنی بر استقلال از قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی، با آزمونی جدی مواجه شده است. ارتش رژیم صهیونیستی طی روزهای هرج و مرج سوریه حملات بسیاری را به زیرساخت‌های نظامی و اداری سوریه انجام داده است اما مهم‌ترین اقدام نظامی اشغالگرانه رژیم صهیونیستی حمله زمینی و اشغال بخش‌های مهمی از خاک سوریه است. ارتش رژیم صهیونیستی پس از ترک مواضع از سوی سربازان ارتش سوریه در جولان اشغالی از 3 محور به جنوب سوریه تجاوز کرده و مناطقی را تحت اشغال خود درآورده است. مهم‌ترین محور تحت اشغال سوریه بلندترین کوه سوریه یعنی جبل‌الشیخ است که موقعیت مناسبی را به ارتش رژیم اشغالگر برای تسلط توپخانه‌ای بر غرب بقاع و جاده دمشق به بیروت می‌دهد. 
در این شرایط نیز به رغم تجاوز و پیشروی ارتش صهیونیستی به نزدیکی دمشق و اشغال بخش باقیمانده جولان در سوریه، اتاق عملیات تکفیری‌ها در ادلب حتی یک گلوله نیز به سوی ارتش اشغالگر صهیونیستی شلیک نکرده‌ است. اکنون در شرایطی که دیگر دولتی در سوریه وجود ندارد که تکفیری‌ها جنگ با آن را در اولویت خود قرار دهند، این چالش برای تکفیری‌ها و رهبران آنها وجود دارد که چرا در برابر اقدامات خرابکارانه و اشغالگرانه رژیم صهیونیستی واکنشی نشان نمی‌دهند؟
تاکنون به بهانه وجود دولت سوریه و از این پس نیز تا مدتی به بهانه برپایی دولت و تثبیت حکومت در سوریه دور از ذهن است که اقدامی را علیه رژیم صهیونیستی انجام بدهند اما سرانجام سوالات و ابهامات درباره عملکرد آنها در قبال تمامیت ارضی سوریه و همچنین مساله فلسطین و نحوه برخورد با رژیم صهیونیستی، آمریکا و ترکیه که خاک این کشور را اشغال کرده‌اند، مورد توجه قرار خواهد گرفت. در این مرحله ادعای ملی‌گرایی جولانی و سایر گروه‌های مسلح موسوم به اسلامگرا و مقابله با قدرت‌هایی که خاک سوریه را اشغال کرده‌اند، با آزمونی جدی مواجه خواهد شد و دیگر بهانه جنگ با بشار اسد، حزب‌الله و جمهوری اسلامی ایران برای آنها وجود نخواهد داشت. هر گونه اقدام آنها علیه تمامیت ارضی عراق و لبنان بر خلاف ادعاها و وعده‌های آنها خواهد بود و در شرایطی که نوار غزه و لبنان 14 ماه تحت حملات و تجاوزات وحشیانه رژیم صهیونیستی قرار دارند، هر گونه اقدام آنها علیه محور مقاومت در عراق و لبنان تمام ادعاهای آنها را زیر سوال می‌برد. در این میان اما مهم‌ترین آزمون جولانی در بلندی‌های جولان است. وی که هم‌اکنون با تعیین نخست‌وزیر برای دولت موقت خود تلاش برای تثبیت قدرت را آغاز کرده است، در ادامه بهانه‌ای برای عدم مقابله با تجاوزات و اشغالگری رژیم صهیونیستی در این بخش از خاک سوریه ندارد. در اصل لقب وی که از بلندی‌های جولان تحت اشغال رژیم صهیونیستی وام گرفته شده است، اصلی‌ترین محک بر ادعای ملی‌گرایی وی و تلاش برای خروج سوریه از وضعیت اشغال است؛ اشغالی که با توجه به حضور کردهای تحت حمایت دولت آمریکا در شمال این کشور در کنار حضور دولت ترکیه در این منطقه، همچنین پیشروی ارتش رژیم صهیونیستی تا نزدیکی دمشق، این کشور را به سوی خطر تجزیه و نابودی کشانده است.

Page Generated in 0/0060 sec