اخراج نظامیان فرانسوی از چهارمین کشور ساحل آفریقا
نیروهای فرانسوی از یک مستعمره سابق دیگر این کشور در آفریقا اخراج شدند. پس از اخراج نظامیان فرانسوی از بورکینافاسو، مالی و نیجر در منطقه ساحل، دولت چاد نیز در همین منطقه که در جنوب صحرای بزرگ آفریقا قرار دارد، به پیمان همکاری دفاعیاش با پاریس پایان داد. سرهنگ گیومورنت، سخنگوی ارتش فرانسه روز سهشنبه پس از خروج 2 جت جنگنده میراژ از حریم چاد گفت: «این آغاز بازگشت تجهیزات فرانسوی مستقر در انجامنا است». 2 هفته پیش (28 نوامبر) دولت چاد به رغم آنکه متحد غرب در مبارزه با شبهنظامیان مدعی اسلامگرایی محسوب میشود، حاضر به تمدید پیمان نظامی خود با فرانسویها نشد. همانند 3 کشور آفریقایی دیگر منطقه ساحل، اخراج نظامیان فرانسوی از این کشور مرکزی آفریقا هم به دنبال گسترش احساسات آنتیفرانکوفیل و برگزاری تظاهرات در شهرهای آبشی و انجامنا، پایتخت چاد رخ داد. پارسال نیز لژیونرهای فرانسوی از کشور نیجر در غرب قاره آفریقا خارج شده بودند. چانان ایساخا آچیخ، سخنگوی ارتش چاد خروج هواپیماهای جنگی فرانسوی را تأیید کرد و گفت: مردم درباره عملیات خروج فرانسه تا خروج قطعی تمام 1000 سربازش در جریان قرار خواهند گرفت.
اخراج غافلگیرانه از چاد، عملا به سلطه 3 سدهای استعمار قدیم و نوین فرانسویها در مرکز و شمال غرب قاره سیاه پایان داد؛ منطقهای که سالها با عنوان استعمار آفریقای غربی فرانسه شناخته میشد ولی حالا پاریس به جز 3 کشور کوچک، لژیونری در این منطقه مهم دارای معادن راهبردی طلا و اورانیوم ندارد. ماه گذشته فرستاده دولت پاریس در این منطقه، گزارشی را حاوی پیشنهاداتی درباره چگونگی کاهش حضور نظامی فرانسه در چاد، گابن و ساحل عاج ارائه کرده بود اما آنها برای این خروج سریع آمادگی نداشتند.
***
نخستین ترور مقامات حکومت طالبان
خلیلالرحمان حقانی، وزیر امور مهاجران حکومت طالبان دیروز هنگام نماز عصر بر اثر انفجار در مسجد وزارت کشور کابل کشته شد. وی که از سال 2011 در فهرست تروریستهای بینالمللی دولت آمریکا قرار داشت، نخستین عضو ارشد طالبان است که پس از بازگشت به قدرت در یک انفجار کشته میشود. وی از اعضای برجسته شبکه حقانی، هسته قدرت طالبها و عموی سراجالدین حقانی، وزیر کشور حکومت طالبان بود.
* حذف طالبان از فهرست سیاه روسیه
سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان از اقدام روز سهشنبه گذشته مجلس دومای روسیه برای حذف نام طالبان از فهرست سیاه گروههای تروریستی و نامطلوب استقبال کرد. عبدالقهار بلخی طی بیانیهای اعلام کرد تأیید طرحی در دوما که زمینه حذف نام تحریک (جنبش) طالبان - نام قبلی امارت اسلامی افغانستان- از فهرست ممنوعه روسیه را فراهم میکند، گامی قابل توجه برای حذف مانع در برابر ارتقای سطح روابط دوجانبه میان کابل و مسکو است. پیشتر ولادیمیر پوتین اعلام کرده بود حکومت طالبان در مبارزه با تروریسم متحد روسیه است.
* مبارزه مؤثر طالبان با کشت مخدر
توماس نیکلاسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپایی برای افغانستان مبارزه حکومت طالبان در راستای تأمین امنیت، از بین بردن فساد و مواد مخدر را مؤثر دانست. وی در دیدار با محمد عبدالکبیر، معاون سیاسی نخستوزیر دولت طالبان خواستار مشارکت نهادهای بینالمللی در زمینه کشت جایگزین خشخاش و درمان معتادان شد.
***
هجوم پلیس به دفتر رئیسجمهور کرهجنوبی
در جدیدترین مرحله از بحران سیاسی کرهجنوبی، پلیس این کشور به دفتر رئیسجمهور هجوم برد و وزیر دفاع اقدام به خودکشی (ناکام) کرد.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، پلیس کرهجنوبی دیروز در بیانیهای اعلام کرد: «تیم تحقیقات ویژه در دفتر ریاستجمهوری، اداره پلیس ملی، اداره پلیس سئول و اداره امنیت مجلس ملی این دفتر را بازرسی کردند».
یون سوک یول، رئیسجمهور کرهجنوبی به دلیل اعمال حکومت نظامی 6 ساعته در این کشور در هفته گذشته با تحقیقات جنایی به اتهام شورش مواجه است اما هنوز او را دستگیر یا بازجویی نکردهاند.
پیش از این نیز پلیس این کشور شرق آسیا اعلام کرده بود رئیس پلیس ملی و رئیس پلیس سئول، پایتخت، به دلیل نقش آنها در اجرای فرمان حکومت نظامی اخیر توسط رئیسجمهور، دستگیر شدهاند.
در همین حال گزارشهایی مبنی بر اقدام به خودکشی کیم یونگ هیون وزیر دفاع مستعفی کرهجنوبی که در ارتباط با این پرونده بازداشت شده بود منتشر شده است.
دیروز همچنین حزب لیبرال - دموکرات، اپوزیسیون اصلی پارلمان کره تلاش جدیدی را برای استیضاح رئیسجمهور یون به دلیل وضع حکومت نظامی آغاز کرد.