نگاهی به تأثیر قطع گسترده برق، کندی اینترنت و ترافیک سنگین آموزش آنلاین بر یادگیری دانشآموزان
گروه اجتماعی: کوچ دانشآموزان از کلاسهای درس حضوری به فضای مجازی به دلیل تعطیلی مدارس، مشکلاتی را برای آنها و معلمان ایجاد کرده است. تعطیلی مدارس در اغلب استانهای کشور به دلیل برودت و آلودگی هوا، دانشآموزان را خانهنشین کرده است و برای اینکه از تحصیل عقب نمانند، باید با استفاده از شبکه شاد، آموزش مجازی ببینند. هر چند زیرساختهای آموزش مجازی در کشور فراهم شده است اما این روزها به دلیل قطع گسترده برق، کندی اینترنت و ترافیک سنگین شبکه شاد، کیفیت آموزش دانشآموزان پایین آمده به طوری که خیلی از محصلان کلاسهای آنلاین را منقطع و ناپیوسته و با اختلال میگذرانند. حال با توجه به ادامه برودت و تداوم آلودگی هوا، این احتمال میرود که مدارس همچنان در برخی روزها به شیوه غیرحضوری برگزار شود. این در حالی است که برخی استانها اعلام کردهاند مدارس آنها تا پایان هفته به صورت غیرحضوری خواهد بود.
یکی از بزرگترین چالشها در این میان، کیفیت پایین آموزش و یادگیری به شیوه مجازی است؛ بویژه برای دانشآموزان دبیرستانی که با دروس پیچیدهتر و مفهومی روبهرو هستند، فهم مطالب در بستر آنلاین دشوار شده است، این مشکل برای دانشآموزانی که باید خود را برای امتحانات نهایی آماده کنند، نگرانیهایی را ایجاد کرده است، زیرا این امتحانات معمولا با سؤالات پیچیده و مفهومی طراحی میشود و سهم ۶۰ درصدی در کنکور سال آینده دارد.
علاوه بر مشکلات آموزشی، وضعیت اینترنت کشور و ترافیک سنگین شبکه شاد سبب قطع و وصل مکرر کلاسها شده است. به این مسائل باید قطع برق را هم اضافه کرد، به عنوان مثال دیروز در برخی مناطق تهران مانند منطقه ۱۴، قطع برق باعث شد دانشآموزان مجبور شوند برای دسترسی به شبکه شاد بستههای اینترنتی خریداری کنند.
گزارشها حاکی است سرعت پایین اینترنت موبایل نیز مشکلات بیشتری ایجاد کرد و بسیاری از دانشآموزان نتوانستند فایلهای صوتی خود را بموقع ارسال کنند. در این شرایط، برخی معلمان نیز عذر دانشآموزان را نپذیرفتند و غیبت یا تأخیر برای دانشآموزان ثبت کردند که خود به مشکلات و فشارهای روانی خانوادهها افزوده است. از سوی دیگر وزارت آموزشوپرورش در بخشنامهای تمام مدارس را ملزم به استفاده از شبکه شاد کرده است و حتی برخی مدارس غیردولتی نیز که سال گذشته در بسترهای دیگر فعالیت میکردند، امسال در شبکه شاد حضور دارند و همین موضوع ترافیک را افزایش داده است.
با این حال برخی معلمان برای رهایی از قطع و وصل کلاس آنلاین، فقط حضور و غیاب را در شاد انجام میدهند و کلاس درس را به سایر پیامرسانها منتقل میکنند. موضوع دیگر این است که والدین برخی دانشآموزان فقط برای حضور و غیاب موبایلهای خود را روشن میکنند و پس از آن کمتر به آموزش فرزندانش توجه میکنند.
کاربران میلیونی شاد و فعالیت همزمان دانشآموزان نیز باعث شده است بار سنگینی به شبکه وارد و باعث کندی آن شود. به گفته مسؤولان شبکه شاد، امکان نمایش فایل یکی از مهمترین بخشهای «کلاس مجازی شاد» است که باعث افزایش کیفیت کلاس آنلاین برای دانشآموزان خواهد شد و به معلمان این امکان را میدهد براحتی «کتاب، فایل صوتی، فایل ویدئویی و...» در کلاس پخش کنند. شبکه شاد در سالهای اخیر حتی پس از دوران کرونا هم کماکان فضایی آموزشی برای ارتباط دانشآموزان و معلمان بوده که در بازههایی مانند روزهایی که آلودگی هوا باعث تعطیلی مدارس میشود، سعی کرده آموزش تعطیل نشود.
به هر حال با توجه به شرایط جوی اخیر کشور ناگزیر در روزهایی به سمت آموزش در فضای مجازی رفتهایم و سعی شده جریان آموزش همچنان ادامه داشته باشد اما خانوادهها و دانشآموزان با مشکلاتی در آموزش مجازی از جمله اختلال در شبکه شاد، قطعی برق و اینترنت و در نهایت منتقل نشدن درست مفاهیم درسی به دانشآموزان مواجه هستند. بیشتر کلاسهای درس دانشآموزان مدارس دولتی در شبکه شاد برگزار میشود و روانه شدن جمعیت میلیونی دانشآموزی کشور به بستر شاد موجب اختلال در انجام کارها شده است.
به نظر میرسد پس از گذشت چند سال از آموزش مجازی در دوران کرونا و پس از آن آلودگی هوا در روزهای پاییز و زمستان، هنوز زیرساختها برای آموزش بیدردسر دانشآموزان در فضای مجازی مهیا نشده است. هر چند شبکه شاد در آغاز روزهای تعطیل در اطلاعیهای برای جلوگیری از اختلال در روند آموزش بازه زمانی را برای برگزاری کلاسهای درس در هر مقطع اعلام کرد که بر این اساس کلاسهای درس دانشآموزان دوره ابتدایی از ساعت ۹ تا ۱۱، دانشآموزان متوسطه اول از ساعت ۱۱ تا ۱۳ و دانشآموزان مقطع متوسطه دوم از ساعت ۱۴ تا ۱۶ برگزار میشود اما اغلب این زمانبندی از سوی مدارس رعایت نمیشود.
اکنون در شرایطی که دانشآموزان همه مقاطع تحصیلی در اکثر شهرهای کشور تعطیل هستند، مواردی مانند باز نشدن فیلم، عکس و فایلها از سوی معلم و دانشآموز روند آموزش را کند کرده است. همچنین در شرایط فعلی با توجه به قطعی برق در اکثر مناطق کشور، اینترنت (وای فای) هم قطع شده و دانشآموزان به کلی از حضور در کلاس مجازی محروم میشوند و پس از آن خانوادهها مجبورند زمان بیشتری را برای آموزش فرزندان خود اختصاص دهند.