تأکید سازمان محیط زیست بر توجه به گروههای آسیبپذیر و اجرای دورکاری در روزهایی که هوا آلوده است؛ تداوم وضعیت قرمز آلودگی هوای پایتخت و کلانشهرها
پایتختنشینان و ساکنان اغلب کلانشهرها به دلیل تداوم آلودگی شدید هوا شرایط اسفناکی را سپری میکنند و این در حالی است که به گفته کارشناسان، اقدام عاجلی برای مهار این پدیده خطرناک که تهدیدکننده سلامت است به چشم نمیخورد، آن هم در شرایطی که آلودگی هوا سالانه باعث مرگ 50 هزار نفر میشود. حال با ورود به فصل زمستان پدیده مرگبار آلودگی در پی وارونگی دما بیشتر نمایان شده و نفس شهروندان را به شماره انداخته است. دیروز نیز همچون روزهای گذشته هوای تهران و برخی شهرها در شرایط ناسالم قرار گرفت. طبق اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای پایتخت روز گذشته روی عدد ۱۶۷ قرار گرفت تا کیفیت هوای پایتخت باز هم در شرایط ناسالم برای همه گروهها اعلام شود. این در حالی است که تهران از ابتدای سال تاکنون 5 روز پاک، ۱۷۷ روز قابل قبول، ۸۵ روز ناسالم برای گروههای حساس و ۱۲ روز ناسالم برای همه گروهها را تجربه کرده است.
در این میان دیروز سازمان هواشناسی نسبت به تشدید پایداری جو و افزایش آلودگی هوا در 5 کلانشهر تا جمعه (۷ دی) هشدار داد. این سازمان با صدور هشدار نارنجیرنگ با اشاره به تشدید پایداری جو آورده است: از فردا (امروز) تا ظهر جمعه (۷ دی) افزایش غلظت آلایندهها، افزایش شاخص آلودگی هوا در حد ناسالم برای تمام گروهها و در صورت عدم کنترل منابع آلاینده ثابت و متحرک بویژه در نقاط صنعتی و پرتردد، افزایش شاخص آلودگی به حد بسیار ناسالم و آستانه خطرناک در تهران، کرج، اصفهان، قم و مشهد پیشبینی میشود.
* تأکید بر اقدامات فوری برای حفظ سلامت مردم
به دنبال تداوم آلودگی هوا در تهران و شهرهای صنعتی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با اعلام ناسالم بودن هوای تهران برای تمام گروهها، بر ضرورت اقدامات فوری برای حفظ سلامت مردم بویژه گروههای آسیبپذیر تاکید کرد و ضمن هشدار درباره پیامدهای آلودگی هوا، خواستار دورکاری برای والدین و بیماران شد. عباس شاهسونی دیروز با بیان اینکه کیفیت هوای تهران چند روزی است در محدوده ناسالم برای همه گروهها قرار دارد، با تاکید بر خطرات این شرایط برای سلامت عمومی، از عموم مردم بویژه گروههای آسیبپذیر شامل کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران تنفسی، قلبی و عروقی و دیابتی درخواست کرد از تردد غیرضرور در فضای باز خودداری کنند و در صورت ضرورت خروج از منزل، استفاده از ماسک استاندارد که به طور کامل بر صورت فیت شده باشد، ضروری است. وی با اشاره به پیشبینیهای سازمان هواشناسی مبنی بر پایداری آلودگی هوا و افزایش غلظت آلایندهها هشدار داد این شرایط میتواند منجر به افزایش بیماریهای قلبی، عروقی و ریوی، مرگ زودرس بیماران و همچنین تشدید علائمی مانند تنگی نفس، سرفه، سوزش چشم و سردرد شود. رئیس گروه سلامت هوا تاکید کرد: گروههای حساس از جمله سالمندان، کودکان، زنان باردار و بیماران تنفسی، قلبی - عروقی و دیابتی باید از هرگونه فعالیت فیزیکی در فضای باز اجتناب کنند. همچنین سایر افراد نیز از فعالیتهای سنگین و طولانیمدت در فضای باز خودداری کنند.
شاهسونی به اقدامات کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران اشاره کرد و گفت: عصر دوشنبه با توجه به تداوم هوای آلوده تا روز چهارشنبه، این کارگروه تشکیل شد و تصمیماتی درباره کاهش غلظت آلایندهها و حفاظت از سلامت عمومی اتخاذ شد. با این حال، لازم بود توجه بیشتری به گروههای آسیبپذیر شود و شرایط دورکاری آنان فراهم شود. همچنین برای والدینی که کودکان آنها به دلیل تعطیلی مدارس ابتدایی و مهدکودکها در خانه هستند، باید امکان دورکاری برای یکی از والدین فراهم میشد. متأسفانه در برخی موارد، تعطیلی مهدکودکها باعث میشود والدین مجبور به همراه بردن کودکان خود به محل کار شوند یا برخی مهدکودکها همچنان فعال بمانند که این مساله سلامت کودکان را تهدید میکند. وی همچنین تأکید کرد: کارکنان مبتلا به بیماریهای تنفسی و قلبی چه در بخش دولتی و چه خصوصی نیز باید مشمول دورکاری شوند تا از مواجهه با آلودگی هوا در امان باشند. شاهسونی با اشاره به قوانین مرتبط خاطرنشان کرد: بر اساس ماده ۵ دستورالعمل تبصره ۳ ماده ۳ قانون هوای پاک، مصوب هیات وزیران، در شرایطی که پایداری آلودگی بیش از ۴۸ ساعت ادامه یابد، کارگروه شرایط اضطرار باید تصمیماتی برای شرایط بسیار ناسالم اتخاذ کند. لازم است تصمیمگیریها در این مواقع گستردهتر و مؤثرتر انجام شود تا سلامت عمومی به نحو بهتری تضمین شود. از سویی استاندار تهران ترافیک و آلودگی هوا را از مشکلات پایتخت دانست و گفت: در این زمینه نیازمند تدوین سند جامع حملونقل هستیم؛ همچنین برای حل مشکل باید از ظرفیت دانشگاهها و افراد مجرب بهرهمند شویم. محمدصادق معتمدیان با اشاره به اینکه در اجرای قانون هوای پاک ۱۷ دستگاه تکلیف دارند، گفت: اجرای قانون هوای پاک توسط دستگاههای ذیربط بسیار مهم است و اقدامات و پیگیریها در این حوزه باید اثربخش باشد. وی ترافیک و آلودگی هوا را از مشکلات پایتخت دانست و افزود: در این زمینه نیازمند تدوین سند جامع حملونقل هستیم؛ همچنین برای حل مشکلات باید از ظرفیت دانشگاهها و افراد مجرب بهرهمند شویم.