printlogo


کد خبر: 296415تاریخ: 1403/10/5 00:00
اخبار

دلار همچنان در کانال 79
قیمت دلار دیروز روند افزایشی خود را در کانال 79 هزار تومان ادامه داد و در پایان معاملات روی عدد 78 هزار و 830 تومان تثبیت شد. این رشد قیمت در ادامه نوسان رو به بالای نرخ دلار بعد از سخنان اخیر وزیر اقتصاد بود که اعلام کرد دلار 40 هزار تومانی که به واردکننده‌ها می‌دهیم، با نرخ 70 تا 80 هزار تومان در بازار کالایی می‌چرخد. 
همتی همچنین تاکید کرد: «بر اساس گزارش بانک مرکزی از ابتدای ۱۴۰۱ تا پایان آذر ۱۴۰۳ شاخص قیمت‌ها 2.8 درصد شده  که اگر تورم آمریکا را از آن کم کنیم، شاخص قیمت‌ها حدود 2.7 برابر شده و قیمت دلار که در ۱۴۰۱ حدود ۲۷ هزار تومان بود، باید الان به حدود ۷۳ هزار تومان برسد».
هرچند بعد از آن وزیر اقتصاد ادعا کرد صحبت‌هایش تقطیع شده است و منظور او این نیست که کف قیمت دلار باید 73 هزار تومان باشد اما بعد از جلسه‌ای که دیروز با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی داشت، در گفت‌وگویی با خبرگزاری خانه ملت، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ایجاد بازار ارز توافقی - تجاری موجب افزایش قیمت ارز در کشور شده است؟ گفت: «خیر! شرایط به این نحو نبوده است و این بازار حتما وضعیت ارز را کنترل خواهد کرد». این در حالی است که وضعیت بازار حکایت از این دارد که قیمت دلار در ایران همچنان روندی صعودی خواهد داشت و سخنان وزیر نه تنها منجر به تعدیل یا تثبیت قیمت‌ها نشده است، بلکه منجر به ادامه روند صعودی قیمت دلار در بازار آزاد نیز شده است.
با افزایش قیمت دلار از 57 هزار تومان در مردادماه به کانال 79 هزار تومان در دی‌ماه، نرخ دلار تاکنون رشد 25 درصدی داشته است. این افزایش می‌تواند انتظارات تورمی ایجاد کند و بر اقتصاد کشور تأثیر منفی بگذارد. اگر وزیر اقتصاد همچنان معتقد به مدیریت قیمت ارز در خارج از بازار آزاد باشد، این موضوع می‌تواند انتظارات تورمی را افزایش دهد، از این رو شخص رئیس‌جمهور یا مجلس شورای اسلامی باید به این مساله ورود کنند. 
وزیر اقتصاد تاکید دارد با راه‌اندازی بازار توافقی قیمت‌ها در بازار تعدیل می‌شود اما این اتفاق نیفتاده است. به طور قطع با رشد نرخ ارز، قیمت کالاهای وارداتی نیز افزایش می‌یابد. افزایش قیمت ارز تخصیصی به کالاهای وارداتی از 42 هزار تومان به 63 هزار تومان موجب تورم می‌شود، بنابراین حمایت از دهک‌های پایین جامعه باید در دستور کار قرار بگیرد.
دولت می‌خواهد نرخ ارز اشخاص و ارز توافقی را مرتبط کند که این موضوع می‌تواند به گرانی کالاها و سیگنال افزایش نرخ ارز به بازار آزاد منجر شود.
دولت چهاردهم وعده کاهش شکاف بین دهک‌های مختلف جامعه را داده است اما در عمل این موضوع تاکنون اتفاق نیفتاده است. گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد تورم در محدوده 33 درصد باقی مانده است و نگرانی درباره رشد تورم تحت تاثیر سیگنال رشد قیمت دلار تا 79 هزار تومان وجود دارد. از آنجا که رشد قیمت ارز از روز دوشنبه بعد از آنکه وزیر اقتصاد از ارزش واقعی دلار سخن گفت فزاینده شده، می‌توان این احتمال را داد که رشد قیمت دلار ادامه یابد.
در شرایط کنونی، سیاست‌های تیم اقتصادی دولت تورم‌زا و افزایش‌دهنده فشار بر معیشت دهک‌های پایین جامعه است، از این رو رئیس‌جمهور باید به این مسائل ورود کند و برنامه‌هایی برای حمایت از دهک‌های پایین جامعه در نظر بگیرد. همچنین مدیریت قیمت ارز و کاهش شکاف نرخ ارز باید به گونه‌ای انجام شود که تأثیرات منفی آن بر اقتصاد و معیشت جامعه کاهش یابد.
***
افزایش بهای پروازهای حج فعلاً  مطرح نیست
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تعلیق ایرلاین‌های بی‌کیفیت را از برنامه‌های جدی این سازمان اعلام کرد و گفت: تغییر نرخ ارز بر قیمت پروازهای خارجی اثر گذاشته اما هنوز افزایش بهای پروازهای حج مطرح نشده است.
حسین پورفرزانه در نشست خبری با اصحاب رسانه افزود: سازمان هواپیمایی کشور به عنوان یک رگولاتور پس از امضای پیمان شیکاگو، عضو این پیمان بوده و به آن متعهد است. هواپیمایی کشور، 2 ستون امنیت پرواز و ایمنی پرواز دارد. به امنیت پرواز پس از حوادث ۱۱ سپتامبر بیشتر توجه می‌شود. پرواز ایمن نیز به معنای رعایت استانداردها و قوانین پروازی نرم‌افزاری و سخت افزاری است که بحث کیفیت در آن اولویت بالایی دارد.
وی بیان کرد: در موضوع امنیت پرواز، یک واحد تخصصی وجود دارد که تمام صلاحیت‌های امنیتی و بازرسی را برعهده دارد که در این حوزه ایکائو بازرسی‌های متعددی از سازمان هواپیمایی کشور به عمل می‌آورد. در ایران به دلیل نوع مسائل سیاسی و بین‌المللی، برخی وظایف برعهده سازمان موکول شده است. از آنجا که در ایران از ارتباط مستقیم بین‌المللی محروم هستیم مجبور شده‌ایم از روش‌های دیگر جهت تأمین نیازهای صنعت هوایی استفاده کنیم.
***
اجرای موافقتنامه تجارت ایران - اوراسیا از ابتدای سال ۱۴۰۴
مسؤول مذاکرات ایران و اوراسیا گفت: به ‌احتمال زیاد از اوایل سال آینده موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا اجرایی خواهد شد.  میرهادی سیدی درباره منافع تجارت آزاد ایران با اوراسیا افزود: بیش از نیمی از صادرات جهانی بر مبنای تجارت آزاد انجام می‌شود و بنا بر موافقتنامه تجارت آزاد، تعرفه گمرکی از کالاها اخذ نمی‌شود و این یکی از تسهیل‌کنندگان مهم تجارت جهانی است. 
وی بیان کرد: بر این اساس موافقتنامه‌ای که در مجلس تصویب شد، باید بخشی از این تسهیل‌گری را برای صادرات اجرایی کند. مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه تجارت افزود: اجرای موافقتنامه پیش روی ما است ولی چون تصویب مجلس را دارد، باید تأیید شورای نگهبان را نیز داشته باشیم. پس از آن طی ۲ ماه موافقتنامه باید اجرایی شود و به احتمال زیاد از اوایل سال آینده این موافقتنامه اجرایی خواهد شد.

Page Generated in 0/0069 sec