printlogo


کد خبر: 296502تاریخ: 1403/10/8 00:00
سفر عباس عراقچی به چین و احیای چشم‌اندازتوافقات بلندمدت
فصل جدید راهبردی

گروه سیاسی: سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ظهر دیروز به چین سفر کرد؛ سفری که در بحبوحه تنش‌های منطقه‌ای و همین طور تهدیداتی که از سوی 3 کشور اروپایی و همچنین آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه درباره مسائل هسته‌ای کشورمان مطرح می‌شود، می‌تواند حائز اهمیت باشد. چنانکه خود عراقچی هنگام ورود به پکن رو به خبرنگاران گفت: «بحث هسته‌ای ما سال جدید میلادی با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورت‌های بیشتری داشته باشیم». 
به گزارش «وطن امروز»، ایران و چین همواره از مناسبات ویژه‌ای برخوردار بوده و هستند. هر چند این مناسبات از سال‌های گذشته وجود داشته و دارد اما پس از تحریم‌های ظالمانه آمریکا و غرب درباره مساله هسته‌ای کشورمان و خصوصا سیاست فشار حداکثری دولت اول ترامپ که شدیدترین تحریم‌ها را به کشورمان تحمیل کرد، مناسبات و مراودات اقتصادی ایران و چین به گونه‌ای پیش رفت که باعث شد از روابط این 2 کشور تحت عنوان دوستان دوران سختی یاد شود. 
ایران و چین به عنوان 2 کشور مخالف یکجانبه‌گرایی در مراودات بین‌المللی، در مسائل گوناگون اشتراک نظر دارند. هر 2 کشور نیز گذشته از مناسبات حسنه دوجانبه، در سازمان‌ها و پیمان‌های بین‌المللی چون بریکس و سازمان همکاری شانگهای عضو هستند. از این رو روابط و همکاری‌های 2 کشور نه‌تنها در مباحث اقتصادی که شامل مباحث سیاسی و امنیتی نیز می‌شود. ذکر این نکته ضروری است که ایران به همراه چین و روسیه، چند مانور دریایی برگزار کرده‌اند که نمونه بارز آن، رزمایش‌های مرکب امنیت دریایی بین ایران، چین و روسیه است که هر سال برگزار می‌شود. 
* فصل جدید همکاری‌های راهبردی
عراقچی پیش از سفر به پکن طی یادداشتی در روزنامه مردم (People‵s Daily) چین تصریح کرده بود: «این سفر، شروع فصل جدیدی از همکاری‌های راهبردی بین 2 کشور است، بویژه وقتی به سبک خردورزان چینی: اقدامات بلندتر از کلمات صحبت کنند». عراقچی همچنین نوشته بود: «ایران و چین نه‌تنها در سطح دوجانبه و منطقه‌ای، بلکه در سطح فرامنطقه‌ای و بین‌المللی نیز منافع و دغدغه‌های مشترکی دارند. هر دو کشور با اعتقاد راسخ به اهمیت چندجانبه‌گرایی و منافع حاصل از همکاری جمعی در راستای سعادت جامعه بشری، در سازوکارهای چندجانبه از جمله سازمان همکاری شانگهای و بریکس به همکاری نزدیک ادامه می‌دهند. تشریک مساعی با سایر اعضا و شرکا، با هدف رفاه، توسعه و امنیت و پاسخ به چالش‌های جدید جهانی از اولویت‌های ایران و چین است. اطمینان دارم چین با ریاست موفقیت‌آمیز خود در سال 2025 بر سازمان همکاری شانگهای، فرصت‌های جدیدی را برای همکاری جمعی فراهم خواهد کرد».
* اهمیت سفر عراقچی به چین
سفر سیدعباس عراقچی به چین، نخستین سفر او به عنوان وزیر امور خارجه کشورمان به این کشور آسیایی است. آن هم در آستانه سال نو میلادی (۲۰۲۵) و در شرایطی که منطقه و جهان با تحولات متعددی روبه‌رو است؛ از یک سو تحولاتی که در منطقه غرب آسیا در جریان است و اوضاع جاری در سوریه و تداوم جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و از سوی دیگر روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا همگی مسائلی است که توجهات را به سوی این سفر معطوف می‌کند. در همین رابطه اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز گفته بود عراقچی قرار است در این سفر علاوه بر تبادل نظر درباره روابط دوجانبه و روند اجرای برنامه همکاری جامع (۲۵ ساله)، درباره تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی نیز بحث و رایزنی کند.  
همچنین درباره اهمیت سفر عراقچی به چین، محمد کشاورززاده سفیر پیشین ایران در پکن اظهار داشت: چین به عنوان دومین اقتصاد جهان، کشور بسیار مهمی است. این کشور عضو دائم شورای امنیت است و سیاست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی چین و ایران تا حدود زیادی به هم نزدیک است. 
وی با ذکر این نکته که این سفر در این سطح بعد از ۱۹ ماه انجام می‌شود، گفت: در این مدت سفری در سطح وزرای خارجه 2 کشور نداشتیم؛ اگر چه روسای جمهور در حاشیه نشست سران بریکس در کازان با یکدیگر ملاقات کردند و موضوعات مهمی در دیدار پزشکیان و شی‌جین پینگ مطرح شد. 
سفیر پیشین ایران در پکن با اشاره به عضویت ایران و چین در بریکس و شانگهای به تحولات جاری غرب آسیا پرداخت و افزود: تحولات غرب آسیا در هفته‌های اخیر اهمیت تبادل نظر راهبردی بین ایران و چین را بیشتر کرده است. وی گفت: هرگونه ناامنی در منطقه و رشد تروریسم نه به نفع ایران است و نه منطقه و نه چین. کشاورززاده با ذکر این نکته که چین سیاست حفظ توازن در منطقه و رعایت ثبات و امنیت منطقه را در پیش گرفته، خاطرنشان کرد: «معتقدم سفر وزیر امور خارجه به پکن سفر مهمی است، علاوه بر آن بحث هسته‌ای ایران هم مطرح است و شاهد روی کارآمدن ترامپ در آمریکا و ادامه درگیری بین اوکراین و روسیه نیز هستیم».
به گفته وی، چین به عنوان کشوری مهم و تأثیرگذار در معادت منطقه‌ای و بین‌المللی می‌تواند به ما کمک کند.
سفیر سابق ایران در پکن همچنین گفت: «در این سفر در این شرایط می‌تواند موضوعات خوبی مطرح شود؛ از جمله اجرایی کردن برنامه ۲۵ ساله که از اهمیت زیادی در مناسبات دوجانبه برخوردار است».
سفر عراقچی به پکن در میان تهدیداتی که غرب چه درباره پرونده هسته‌ای ایران یا بهانه‌هایی چون ارسال سلاح به روسیه از کشورمان و همین طور موضوع رویارویی اسرائیل با ایران در پیش گرفته است، می‌تواند از جهات مختلف حائز اهمیت باشد. توجه به شرق در کنار افزایش مراودات با همسایگان و همین طور باز گذاشتن مسیر مذاکرات عادلانه با غرب، سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران است که طی سال‌های اخیر شاهد آن بودیم و اکنون به نظر می‌رسد دستگاه سیاست خارجی دولت چهاردهم نیز در همین راستا گام برمی‌دارد. 
گفتنی است طبق اعلام برنامه کاری وزیر امورخارجه در چین، او روز جمعه بازدیدی از سطح شهر پکن خواهد داشت و امروز (شنبه 8 بهمن‌ماه) برنامه کاری عراقچی رسما آغاز خواهد شد.
***
عراقچی: موضوع هسته‌ای نیازمند مشورت‌های بیشتری است
وزیر امور خارجه گفت: بحث هسته‌ای ما سال جدید میلادی با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورت‌های بیشتری داشته باشیم. سیدعباس عراقچی در بدو ورود به پکن در جمع خبرنگاران اظهار داشت: هدف اصلی این سفر رایزنی و مشورت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و رایزنی‌های دوجانبه است. وی ادامه داد: در طول سال‌های گذشته همواره مشورت‌های نزدیک با چین در همه موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی داشته‌ایم. الان هم شرایط حساسی است، هم منطقه دارای التهاباتی است و هم در سطح بین‌المللی مسائل مختلفی وجود دارد. همچنین بحث هسته‌ای ما در سال جدید میلادی با وضعیتی مواجه خواهد شد که نیاز داریم مشورت‌های بیشتری داشته باشیم. وزیر امور خارجه گفت: روابط دوجانبه همواره خوب بوده و الان هم هست. طبیعی است درباره موضوعات مختلف باید همفکری‌های خودمان را ادامه دهیم. عراقچی تصریح کرد: در زمان بسیار مناسبی این سفر انجام شده و دعوت دوستان چینی ما هم برای همین زمان بود تا در ابتدای سال جدید میلادی با یکدیگر همفکری داشته باشیم تا آمادگی در برابر چالش‌های جدید در سال جدید میلادی را در رابطه با منطقه، سطح بین‌المللی و شورای امنیت داشته باشیم.

 


Page Generated in 0/0058 sec