printlogo


کد خبر: 296519تاریخ: 1403/10/9 00:00
دور دنیا

تعلیق پرواز عشق‌آباد  -  مسکو
پوتین عذرخواهی کرد
خبرگزاری تاس روسیه امروز به نقل از شرکت هواپیمایی ملی ترکمنستان خبر داد بعد از سقوط هواپیمای جمهوری آذربایجان در قزاقستان، پروازهای معمول بین پایتخت ترکمنستان (عشق‌آباد) و پایتخت روسیه (مسکو) از 30 دسامبر (10 دی) به مدت یک ماه تعلیق خواهد شد. یک هواپیمای مسافری خطوط جمهوری آذربایجان چهارشنبه نزدیک شهر آکتائوی قزاقستان سقوط کرد. این هواپیما از باکو عازم شهر گروزنی در جمهوری خودمختار چچن بود. هواپیمای سانحه‌دیده حامل 67 سرنشین بود که 62 نفر آنها مسافر و اغلب شهروندان جمهوری آذربایجان به همراه شهروندانی از روسیه، قزاقستان و قرقیزستان بودند. بر اساس جدیدترین آمار، 38 نفر از جمله 7 شهروند روس در این حادثه کشته شدند و 29 نفر نجات یافتند. روسیه 9 شهروند مجروح خود از جمله یک کودک را با هواپیما به مسکو منتقل کرده است. پیش از این منابع دولتی جمهوری آذربایجان به استناد نتایج تحقیقات اولیه، تایید کرده بودند موشک زمین به هوای روسیه باعث سقوط هواپیمای خطوط هوایی جمهوری آذربایجان در قزاقستان شد. پیش‌ از آن نیز در ادعایی مشابه، رئیس مرکز مقابله با اطلاعات نادرست در شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین، آندری کووالنکو گفت هواپیمای مسافری جمهوری آذربایجان با سامانه موشکی زمین به هوای روسیه حین مقابله آن با حمله پهپادی کی‌یف دچار آسیب شد و در نهایت در قزاقستان سقوط کرد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیز در پی مطرح شدن ادعاهایی درباره احتمال برخورد موشک روسیه به هواپیمای جمهوری آذربایجان، خواستار تحقیق در این زمینه شده بود. این ادعاها در حالی است که رئیس‌جمهور قزاقستان دیروز درباره انتشار اطلاعات گمراه‌کننده و تحریک‌آمیز درباره این سانحه هشدار داد و دادستان کل این کشور و کمیسیون دولتی را موظف کرد تحقیقاتی بی‌طرفانه درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی انجام دهند. روسیه نیز بر عدم گمانه‌زنی تا روشن شدن موضوع و نتایج تحقیقات تاکید کرده است. وزارت حمل‌و‌نقل و هواپیمایی جمهوری آذربایجان اما در پی سقوط هواپیمای مسافری این کشور و در میانه گمانه‌زنی‌ها درباره نقش روسیه در این حادثه، به طور رسمی اعلام کرد این هواپیما بر اثر برخورد خارجی سقوط کرده است. طبق گمانه‌زنی‌ها به نظر می‌رسد سامانه‌های دفاع هوایی روسیه که در حال مقابله با حملات پهپادهای اوکراینی در گروزنی و ولادی‌قفقاز بوده‌اند، به اشتباه هواپیمای آذری را هدف قرار داده و باعث سقوط آن شده‌اند.
همچنین به گزارش رسانه‌های روس، در گفت‌وگوی تلفنی ولادیمیر پوتین و الهام علی‌اف، روسای جمهور روسیه و جمهوری آذربایجان که درباره سقوط هواپیمای مسافری آزال سخن گفتند، اعلام شد «هواپیمای آذربایجان در جریان حملات پهپادهای اوکراینی و عملیات پدافند هوایی روسیه، تلاش کرده در گروژنی فرود بیاید». رئیس‌جمهور روسیه در این گفت‌وگو به دلیل وقوع این حادثه تلخ در حریم هوایی روسیه عذرخواهی و با خانواده قربانیان ابراز همدردی عمیق و صمیمانه کرد.
***
اخراج دومینووار فرانسه از آفریقا
طی ماه‌های گذشته و در حاشیه اخبار جنگ‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در اوکراین، غزه و سوریه اخبار تحولات آفریقا چندان مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار نگرفت. اخباری که برای فرانسوی‌ها بسیار سخت و غیرقابل تحمل است. طبق این اخبار نیروهای نظامی فرانسوی پس از سال‌ها حضورشان به سبب اشغالگری، استعمار و دخالت در مسائل داخلی کشورهای آفریقایی و طراحی ترور‌ها و کودتاهای متعدد در حال اخراج از این کشورها هستند. طبق اخبار محلی نزدیک به یک‌ماه پیش بود که کشور چاد، به ‌عنوان باثبات‌ترین کشور متحد فرانسه در آفریقا اعلام کرد نیروهای نظامی فرانسوی را از خاکش اخراج و همکاری دفاعی با فرانسه را قطع می‌کند. نزدیک به ۲۰ روز پیش نیز جنگنده‌های میراژ ۲۰۰۰ فرانسه از پایگاه هوایی فرانسه در انجامنا، پایتخت چاد خارج شده بودند. همچنین تقریبا همزمان با این اتفاق، رئیس‌جمهور جدید سنگال، بسیرو دیومای فای اعلام کرد بزودی به حضور نظامی فرانسه در خاک سنگال پایان خواهد داد. وی گفته است: «اینکه فرانسوی‌ها از دوره برده‌داری همواره اینجا بوده‌اند به این معنی نیست که نمی‌توان کار دیگری کرد. فرانسوی‌ها نیز این نارضایتی‌ها را از چند ماه پیش احساس کرده بودند و قصد داشتند با اقداماتی از اتفاقات بعدی جلوگیری کنند. سفر وزیر خارجه فرانسه به چاد و اتیوپی و اقدام امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در به رسمیت شناختن کشتار ۴۴۰ سرباز آفریقای غربی توسط ارتش کشورش در سال ۱۹۴۴ را برای نخستین‌بار از جمله این اقدامات بود که نتیجه‌ای برای فرانسوی‌ها نداشت. اخراج نظامیان فرانسوی از چاد و سنگال، در ادامه روند اخراج فرانسوی‌ها از کشورهای آفریقایی با دولت‌های نظامی اتفاق می‌افتد. در سال‌های اخیر نیروهای فرانسوی در نیجر، مالی و بورکینافاسو کاهش یافته و اخراج شده بودند. فرانسوی‌ها نیز با توجه به اینکه اقدامات دیرهنگام‌شان در کشورهای آفریقایی تاثیری در روابط آنها با این کشورها ندارد، تصمیم به تغییر راهبرد در مواجهه با کشورهای قاره آفریقا گرفته‌اند. آنها قصد دارند تعداد نظامیان‌شان در پایگاه‌های آفریقایی را به ‌شکل چشم‌گیری کاهش دهند. چیزی که به ‌شکل رسمی اعلام شده، فرانسه هم‌اکنون ۶۰۰ سرباز در ساحل‌عاج، ۳۵۰ سرباز در سنگال، ۳۵۰ نظامی در گابن و ۱۵۰۰ نظامی در جیبوتی دارد. در چاد نیز ۱۰۰۰ نظامی پیش‌ از اخراج مستقر بودند. گفته شده فرانسه تعداد نظامیانش را در تمام این کشورها ‌جز جیبوتی در شاخ آفریقا، کاهش خواهد داد؛ اقدامی که با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک این کشور قابل توجیه است.

Page Generated in 0/0070 sec