طبق اعلام منابع آمریکایی، ایالات متحده آمریکا در آخرین بسته کمکهای نظامی خود به اوکراین در جنگ این کشور با روسیه مشخص شده است. نزدیک به ۲ هفته پیش بود که دولت جو بایدن، یک بسته بزرگ کمکهای نظامی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از انبارهای ارتش ایالات متحده را برای اهدا به اوکراین تصویب کرد. همچنین هفته پیش نیز خبرگزاری رویترز به نقل از ۲ منبع آگاه نوشت: دولت بایدن قصد دارد آخرین بسته کمکهای نظامی به اوکراین را در روزهای آینده تصویب کند. ارزش این بسته حدود 1.2 میلیارد دلار گزارش شده است که قرار است برای خرید از صنایع مختلف اختصاص یابد و از انبارهای ارتش آمریکا نخواهد بود. از محتویات این کمکها نیز به موشکهای پدافندی سامانههایی مانند ناسامز و هاوک و مهمات توپخانه ۱۰۵ و ۱۵۵ مم اشاره شده است؛ بستهای که بسیاری از کارشناسان و همچنین سیاستمداران جمهوریخواه دولت آمریکا از آن به عنوان آخرین بسته کمکهای نظامی بایدن به اوکراین و حتی آخرین بسته اهدایی دولت آمریکا به این کشور یاد میکنند.
دولت ایالات متحده آمریکا از آغاز جنگ اوکراین تاکنون نزدیک به ۱۷۵ میلیارد دلار برای کمک به اوکراین هزینه کرده است. از این مقدار، ۶۱.۴ میلیارد دلار برای کمکهای نظامی بوده است. نیمی از این مبلغ از طریق برنامه USAI برای کمک به اوکراین تامین شده و مابقی با اختیارات ریاستجمهوری از انبارهای ارتش آمریکا به اوکراین انتقال یافته است. اکنون بسته جدید کمکهای نظامی ایالات متحده آمریکا نیاز به تصویب در مجلس آمریکا دارد و تصویب این لایحه نیز ممکن است چند سال طول کشیده یا هرگز تصویب نشود.
قطع کمکهای مالی و نظامی بیحساب و کتاب آمریکا به اوکراین بخشی از کمپین دونالد ترامپ، رئیسجمهور بعدی آمریکا بود که طی چند هفته آینده بر کرسی ریاستجمهوری در این کشور خواهد نشست و همین مساله نیز منجر به افزایش نگرانی دولت بایدن، مقامات اوکراین و کشورهای اروپایی شده است. کشورهای اروپایی هماکنون با توجه به وضعیت نابسامان جبهه شرقی اوکراین و عدم موفقیت ارتش اوکراین در بازپسگیری مناطق اشغالشده در شرق این کشور بسیار نگران آینده جنگ اوکراین هستند و با توجه به درگیری حداکثری آنها در این جنگ به رهبری جو بایدن، از رها شدن جنگ اوکراین توسط دولت بعدی آمریکا نگران هستند.
دولتهای اروپایی طی جنگ اوکراین به دلیل تحریم انرژی روسیه و کمکهای مالی و نظامی به کییف در شرایط اقتصادی و مالی بدی گرفتار شدهاند و اقدام دولت بعدی آمریکا در ترک جنگ اوکراین و فشار بر دولت کییف برای تسلیم در برابر روسیه به منظور ایجاد صلح، آنها را نگران کرده است.
بخشی از این نگرانی نیز قبل از قطعی شدن ریاستجمهوری ترامپ وجود داشت و با توجه به پیروزی و کسب اکثریت مجلس نمایندگان و سنا توسط جمهوریخواهان، دولت بایدن بارها برای تصویب بودجههای کمکی و بستههای نظامی برای اوکراین با مشکلات جدی مواجه بود. طبق گزارشات آمریکایی اخیرا مایک لی، سناتور جمهوریخواه آمریکایی از ایالت یوتا خواستار توقف کمکهای مالی ایالات متحده به اوکراین شد. وی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس پرچم اوکراین را منتشر کرده و آن را به عنوان «نماد جهانی برای پولشویی» معرفی کرد. وی در این پیام گفت: «لطفا پول بیشتری به اوکراین ندهید. آنها فقط تا حد مشخصی میتوانند پولشویی کنند».
این مواضع مایک لی در شرایطی صورت گرفت که درخواست بودجه 1.2 میلیارد دلاری دولت بایدن به تازگی مطرح شده است و نشان از اختلاف دولت و مجلس آمریکا بر سر آخرین بودجه اهدایی دولت بایدن به دولت زلنسکی دارد؛ اختلافی که به دلیل اعتراض جمهوریخواهان علیه فساد، ناتوانی و زیادهخواهی دولت و ارتش اوکراین برای جنگ با روسیه ایجاد شده است و نشان از تغییر رویکرد دولت آمریکا در قبال مساله جنگ اوکراین در دولت بعدی این کشور دارد.