printlogo


کد خبر: 296568تاریخ: 1403/10/10 00:00
اخبار

سؤال از همتی درباره افزایش نرخ دلار در مجلس کلید خورد
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از کلید خوردن طرح سؤال از وزیر اقتصاد درباره افزایش ۳۹ درصدی نرخ ارز خبر داد. حسینعلی حاجی‌دلیگانی از کلید خوردن طرح سؤال از عبدالناصر همتی، وزیرامور اقتصادی و دارایی درباره علت افزایش بیش از ۳۹ درصدی نرخ ارز از شروع به کار دولت چهاردهم تاکنون در طول مدت ۴ ماه خبر داد.
وی افزود: این سؤال از وزیر اقتصاد تدوین و برای طی شدن فرآیند قانونی در سامانه مربوط در مجلس بارگذاری شده است. متن سؤال از وزیر اقتصاد به شرح ذیل است: بر اساس بند ۲ سیاست‌های کلی برنامه هفتم ابلاغی مقام معظم رهبری مدظله‌العالی، قوای سه‌گانه از جمله دولت موظفند در سطح عمومی قیمت‌ها و نرخ ارز ثبات ایجاد کنند و نرخ تورم را در طی 5 سال تک‌رقمی کنند. همچنین بر اساس ماده ۷ قانون برنامه 5 ‌ساله هفتم پیشرفت، نرخ تورم باید تک‌رقمی شود و وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی باید گزارش مهار تورم را به مجلس شورای اسلامی ارائه کنند. همان‌گونه که مطلعید دولت چهاردهم از روز یکشنبه مورخ ۱۴۰۳/۵/۷ شروع به کار کرد.
در سایت بانک مرکزی در روز ۱۴۰۳/۵/۷، شروع به کار دولت چهاردهم، نرخ دلار ۳۹۳۶۸۸ ریال و نرخ یورو ۴۲۷۴۶۶ ریال اعلام شده است و در زمان تنظیم این سؤال در روز جمعه مورخ ۱۴۰۳/۹/۳۰ در سایت بانک مرکزی نرخ دلار ۵۴۷۸۲۹ ریال و نرخ یورو ۵۷۳۵۰۴ ریال اعلام شده است. در یک محاسبه بسیار ساده، در طول مدت کمتر از 5 ماه نرخ دلار توسط بانک مرکزی به میزان ۱۵۴۱۴۱ ریال افزایش یافته است. یعنی نرخ دلار توسط بانک مرکزی بیش از ۳۹ درصد افزایش یافته است. افزایش نرخ یورو توسط بانک مرکزی نیز در این فاصله زمانی بیش از ۳۴ درصد بوده است. در زمان شروع به کار دولت چهاردهم در بازار آزاد نرخ دلار ۵۸۸۶۳۰ و نرخ یورو ۶۳۸۸۰۰ ریال بوده است و متأثر از افزایش نرخ توسط بانک مرکزی در زمان تنظیم این سؤال در روز جمعه مورخ ۱۴۰۳/۹/۳۰ در بازار آزاد نرخ دلار ۷۷۲۷۰۰ ریال و نرخ یورو ۸۰۷۰۰۰ ریال اعلام شده است. علت این افزایش بی‌ضابطه نرخ ارز چیست؟
جناب آقای همتی! جنابعالی در زمان اخذ رأی اعتماد، یکی از برنامه‌های خود را کنترل تورم و ثبات اقتصادی اعلام کردید. افزایش بی‌ضابطه نرخ ارز موجب افزایش نرخ تمام کالاها و خدمات می‌شود و نتیجه‌ای جز افزایش نرخ تورم ندارد. علت این افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی در این مدت زمان تصدی وزارت جنابعالی چیست؟
***
اتاق بازرگانی خواستار استرداد لایحه جدید تجارت شد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در نامه‌ای به معاون اول رئیس‌جمهور خواستار استرداد لایحه تجارت شد. وی با اشاره به ایرادات اساسی این لایحه و تأثیرات زیان‌بار آن بر محیط اقتصادی کشور، تأکید کرد تغییرات گسترده و کلی این قانون، شرایط حقوقی کشور را با چالش‌های جدی مواجه خواهد کرد. اتاق بازرگانی در این نامه بر لزوم اصلاح تدریجی و بخش به بخش قانون تجارت تأکید کرده و پیشنهاد داده است لوایح اصلاحی، با توجه به نیازهای واقعی، شفافیت، نظرات کارشناسی و نگاه بلندمدت تنظیم شود. وی همچنین تأکید کرده است جلب مشارکت حداکثری ذی‌نفعان و نهادهای تخصصی، نقش اساسی در تدوین قانونی جامع و مؤثر دارد. در پایان این نامه، اتاق بازرگانی از دولت خواسته است با استرداد لایحه تجارت، زمینه تدوین قوانین جامع‌تر و مناسب‌تر را فراهم کند. این درخواست با هدف جلوگیری از آشفتگی در محیط کسب‌وکار و ایجاد ثبات حقوقی و اقتصادی مطرح شده است. این نامه به رئیس کمیسیون اقتصادی، بازرگانی و اداری مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز ارسال شده تا در بررسی‌های آتی مدنظر قرار گیرد.
***
خودروسازان برنامه‌ای برای افزایش قیمت ندارند
در پی انتشار شایعاتی مبنی بر احتمال افزایش قیمت محصولات خودروسازان در پی حذف ارز نیمایی، پیگیری‌های تسنیم نشان می‌دهد در حال حاضر برنامه‌ای برای افزایش قیمت توسط خودروسازان در دستور کار قرار ندارد. حذف ارز نیمایی توسط وزارت اقتصاد و برنامه یکسان‌سازی نرخ ارز به منظور حذف رانت‌های کلان ناشی از اختلاف قیمت، این نگرانی را در جامعه ایجاد کرده که احتمال افزایش نرخ محصولات خودروسازان نیز به‌زودی اتفاق می‌افتد. پیگیری‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر به‌رغم افزایش نرخ مواد اولیه و رسوب افزایش ۳۰ درصدی اخیر قیمت خودروسازان به دلیل حذف ارز نیمایی، برنامه‌ای برای افزایش قیمت کارخانه‌ای محصولات شرکت‌های خودروساز وجود ندارد.
***
صفر شدن تعرفه ۸۷ درصد کالاها در تجارت ایران با اوراسیا
وزیر صمت با بیان اینکه توافق تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در پارلمان‌های ۵ کشور تصویب شد، گفت: ۸۷ درصد از کدهای تعرفه بین ایران و اوراسیا به صفر می‌رسد. محمد اتابک درباره نتایج سفر به روسیه و حضور در نشست اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: موضوع عضویت ایران به عنوان عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا بخشی از دستور کار مهم شورای عالی اقتصادی این اتحادیه در سن‌پترزبورگ بود. عضویت ایران در این اتحادیه اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است. دلیل آن اقتصاد بزرگ اعضا و تجارت ۹۰۰ میلیارد دلاری اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سطح جهان است. اتابک درباره پذیرفته شدن ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: پذیرفته شدن ایران در این اتحادیه به معنای حضور رسمی کشورمان در تمام جلسات این اتحادیه است. ایران به عنوان عضو ناظر در تمام این جلسات حضور دارد و اطلاعات تجاری و مسائل اقتصادی را می‌توانند با یکدیگر تبادل کنند. وزیر صمت درباره جزئیات تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا افزود: اهمیت تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در این است که اکنون تجار ایرانی می‌توانند ۸۷ درصد کالاهای مبادله‌ای میان طرفین را با تعرفه صفر مبادله کنند.

Page Generated in 0/0064 sec