گروه بینالملل: هواپیمای ماهان ایران روز پنجشنبه از تهران وارد بیروت شد. این هواپیما حامل دیپلماتهای ایران بود. بلافاصله یک خبر باعث جنجال در عرصه رسانهای منطقه شد. شبکه سعودی الحدث در گزارشی مدعی شد تهران قصد دارد پول و امکانات برای حزبالله لبنان ارسال کند. این خبر در حالی بازنشر میشد که هواپیما حامل مسافران زیارتی از مشهد به تهران و بعد از آن بیروت بود. از سوی دیگر چند دیپلمات سفارت ایران اسناد، اوراق و پول برای هزینهکرد سفارت به لبنان برده بودند. ناگفته نماند پول به این دلیل از تهران برای سفارت در بیروت ارسال میشود که لبنان با وضعیت اسفبار اقتصادی روبهرو است و بانکی در این کشور نقدینگی لازم را ندارد و نجیب میقاتی نخستوزیر اهل سنت لبنان چند سالی است در این وضعیت بد اقتصادی مقصر است.
اما ماجرا به اینجا ختم نشد. فؤاد کفوری، مدیر امنیت فرودگاه بیروت قصد داشت چمدان 2 دیپلمات ایران را بازرسی کند که با مخالفت دیپلماتهای کشورمان روبهرو شد. این کار یک بار برای نماینده ویژه ایران یعنی علی لاریجانی هم رخ داد که تهران بشدت اعتراض کرده و اجازه بازرسی نداده بود. در ادامه وزارت خارجه و اتباع خارجی لبنان یادداشت کتبی و توضیحی از سفارت ایران درباره محتویات 2 چمدان کوچک دیپلماتیک در پرواز ماهان به تاریخ 2 ژانویه 2025 دریافت کرد که حاوی اسناد، اوراق و اسکناس برای پرداخت داخلی سفارت بود و به این ترتیب ختم شد. بر این اساس، ورود این 2 چمدان کوچک مطابق با کنوانسیون روابط دیپلماتیک وین در سال 1961 مجاز بوده است. اما چرا دستگاه امنیتی لبنان اینگونه عمل میکند؟ سال ۲۰۲۱ جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان در اقدامی یکطرفه و موازی با وزارت کشور لبنان اقدام به تغییر مدیرکل امنیت فرودگاه بیروت کرد و فواد کفوری را به عنوان مدیر «جهازالامن مطار» بیروت یعنی همان مدیر امنیت فرودگاه معرفی کرد.
* فؤاد کفوری یک نظامی ضد ایرانی است
کفوری رابطه خوبی با آمریکاییها و فرانسویها دارد و از زمان روی کار آمدنش، علیه ایران کارشکنی میکند. وی یکی از نظامیان بسیار نزدیک و وابسته به جوزف عون است. عون از زمانی که بر مسند فرماندهی ارتش لبنان نشسته است سعی کرده با آمریکا، فرانسه و عربستان رابطه نزدیکی داشته باشد و برخی خواستههای آنها نظیر فشار به حزبالله و محدود کردن مقاومت را دنبال کند. عون یکی از گزینههای اصلی آمریکا و قطر برای رسیدن به کاخ بعبدا یعنی ریاستجمهوری لبنان بوده و بعید نیست این مدل کنشهای فرمانده ارتش لبنان برای راضی کردن آمریکاییها و برخی گروههای داخلی ضدمقاومت نظیر ۱۴ مارس است تا او را در ۹ ژانویه یعنی پنجشنبه هفته آتی راهی کاخ ریاستجمهوری کنند.
برای همین عون شبکهای از نظامیان وفادار را برگزیده است که فواد کفوری یکی از آنهاست. از همین رو طی چند سال گذشته آمریکاییها در کنار تحرکاتی که در پروندههای سیاسی لبنان انجام دادهاند بویژه بعد از اعتراضات اکتبر 2019، راهبرد خود را بر پایه افزایش هماهنگی و روابط با موسسات امنیتی و نظامی لبنان بنا نهادهاند. ایجاد روابط نزدیک با ارتش کشورهای وابسته به سیاست واشنگتن و سیطره بر تصمیمات و عملکرد آنها، از جمله استراتژیهای ایالاتمتحده برای نفوذ در منطقه طی سالهای گذشته بوده که ارتش لبنان نیز در همین چارچوب قرار میگیرد.
روزنامه الاخبار در این زمینه اعلام کرد، به نظر میرسد فرماندهی ارتش لبنان میخواهد پیامی را ارسال کند با این مضمون که « افرادی که مناصب امنیتی و ماموریت محافظت از تاسیسات مهم را بر عهده دارند، از نزدیکان آمریکا بوده و حزبالله و طرفهای وابسته به آن هیچ نقشی در این زمینه ندارند». آمریکا برای اینکه رابطه حزبالله با بیرون را قطع کند از کفوری و عون حمایت میکند و قصد دارد با تغییر معادله امنیتی در جنوب، تغییر معادله سیاسی در لبنان را تکمیل کند.
در لبنان 3 دستگاه امنیتی وجود دارد که مدیر امنیت فرودگاه بیروت مستقیم ذیل وزیر کشور که بسام مولوی (امتیاز اهل سنت) است فعالیت میکند اما رابطه بسیار خوبی بین کفوری و عون(فرمانده مسیحی ارتش و گزینه آمریکا برای ریاستجمهوری) وجود دارد. این یگان متشکل از تمام ارکان نیروهای مسلح است؛ ارتش، نیروهای امنیتی داخلی، نیروهای گمرک، نگهبانان و آتش نشانان فرودگاه که مرکز کار آنها در فرودگاه بینالمللی بیروت است. درباره امور عملیاتی، فرمانده سرویس مستقیما به وزیر کشور گزارش میدهد ولی اکنون مشخص شده که بین عون و بسام مولوی، وزیر کشور رابطه تنگاتنگی برقرار شده است. اما گذشته از مساله سیاسی، فرودگاه بینالمللی بیروت و کنترل امنیتی آن اهمیت راهبردی بالایی بویژه برای آمریکاییها دارد و سیطره بر این فرودگاه برای آنها بسیار مهم است. برخی منابع لبنانی درباره نفوذ گسترده واشنگتن در فرودگاه بیروت هشدار داده و معتقدند ایالاتمتحده قصد دارد سناریوی فرودگاه بغداد را در فرودگاه بیروت نیز پیاده کند. آمریکا که تقریبا عراق را در سیطره نظامی خود قرار داده، فرودگاه بغداد را کاملا در اختیار خود گرفته و هر محموله نظامی و غیرنظامی را که بخواهد از طریق این فرودگاه وارد و خارج میکند. نکته قابل توجه آنجاست که در اغلب موارد اصلا مقامات عراقی اطلاعی از فعالیتهای آمریکاییها در فرودگاه بغداد ندارند و بعد از انتشار عکسهای مربوط به آن متوجه میشوند ایالات متحده چه استفادههای از این فرودگاه میکند.
ایالاتمتحده در چارچوب برنامه خود برای نفوذ به ساختار امنیتی لبنان طی چند سال گذشته به دور از پوشش رسانهای داخلی و خارجی، پروژهای را برای ساخت سفارت عظیمی در این کشور که گفته میشود دومین سفارتخانه بزرگ آمریکا در منطقه خواهد بود، شروع کرده است. طبق یک سند در وزارت خارجه ایالاتمتحده، یک میلیارد و 200 میلیون دلار برای این پروژه در نظر گرفته شده است که 2 برابر بودجه اختصاص یافته برای ساخت سفارت ایالاتمتحده در بغداد محسوب میشود که معادل 600 میلیون دلار بود.
گفتنی است درخواست تفتیش هواپیمای ماهان ایران در فرودگاه بیروت زمانی انجام شد که ژنرال جفرز، رئیس هیات نظارت بر آتشبس لبنان و اسرائیل وارد بیروت شد و دیداری هم بین او و جوزف عون انجام شد. اقدامات روز پنجشنبه در فرودگاه بیروت باعث شد پدر 2 شهید لبنانی در فرودگاه به نیروهای امنیتی بگوید: انگار اینجا فرودگاه تلآویو است!