جوابیه وزارت اقتصاد به ۲ گزارش «مسکن روی گسل دلار» و «کارشناسی»
در روزهای نهم و یازدهم دیماه روزنامه «وطن امروز» ۲ گزارش با عنوان «مسکن روی گسل دلار» و «کارشناسی» منتشر کرد. مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به این ۲ مطلب توضیح داد: بر اساس قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور و قانون بانک مرکزی «نظام ارزی شناور مدیریت شده» باید مبنای اقدام برای سیاستگذاری ارزی قرار گیرد؛ تکلیف قانونی که سالهای گذشته با تعدد نرخهای بازار رسمی ارز اجرا نشده بود و عملا توفیقی نیز در کاهش واگرایی بین نرخ ارز بازار غیررسمی بـا نرخهای اعلامی بـانک مرکزی حاصل نشده بود. علاوه بر این در اسناد بالادستی اهدافی مورد توجه قرار گرفته بود که سیاستهای ارزی سالهای گذشته در مغایرت با آنها بود، از جمله بند ۱۹ سیاستهای کلی اقتصادی مقاومتی مبنی بر عدم ایجاد بستر فساد در حوزه ارزی و تجاری، هدف کمی رشد متوسط سالانه صادرات غیرنفتی به میزان ۲۳ درصد، جلوگیری از بیشاظهاری در واردات و کماظهاری در صادرات کالاها با کاهش فاصله ارز نیمایی و بازار آزاد و اشراف اطلاعاتی بانک مرکزی بر جریانهای ارزی در برنامه هفتم پیشرفت که سیاستگذاری ارزی با هیچکدام انطباق نداشته و اصلاح سیاستها ضروری بود. در همین حال تعدد نرخهای رسمی و اختلاف معنادار بین نرخ غیررسمی و نرخ نیمایی مشکلات متعددی را از جمله ایجاد رانت، تضعیف بازار رسمی، افزایش کســـری تجـارت غیرنفتی بـه رقم ۱۷ میلیـارد دلار، بیشاظهاری در واردات و کماظهاری در صادرات کالاها، تضـعیف سیاستگذاری پولی در راهبری بازار ارز و... را ایجاد کرده بود. در این شرایط بود که ستاد اقتصادی دولت تصمیم به اصلاح سیاستهای ارزی منطبق با اسناد بالادستی و تکالیف قانونی کرد و «بازار ارز تجاری» با حذف سقف دستوری نرخ ارز نیمایی و اجازه به معامله با نرخ توافقی در بازه قیمتی معین راهاندازی شد. لازم به ذکر است که با آغاز فصـل پاییز و قبل از اتخاذ سیاستهای ارزی، نرخ غیررسمی ارز روند رو به رشد خود را از ۶۰ هزار تومان آغاز کرده بود که به دلایلی همچون روند افزایشی نرخ بلندمدت یا تعادلی نرخ ارز به دلیل ادامه ناترازیهای کلان اقتصادی و رشدهای بالای نقدینگی و انتظارات تورمی و همچنین انتظارات منفی ناشی از رخدادها و اخبار سیاسی، امنیتی و منطقهای بود که افزایش تقاضاهای فصلی هم به آن دامن میزد.
***
وزارت دفاع ۲۸۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی میسازد
معاون تحقیقات صنعتی وزارت دفاع گفت: با توجه به ناترازی ایجاد شده در زمینه برق و انرژی در کشور، وزارت دفاع به این حوزه ورود کرده و تولید ۲ هزار و ۸۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و بادی را با همکاری وزارت نیرو بر عهده گرفته است.
افشین نادریشریف در حاشیه دومین روز از چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق در جمع خبرنگاران خاطرنشان کرد: در توافق وزیر دفاع و وزیر نیرو، تفاهمی بین سازمان توسعه منابع انرژی توان و ساتبا شکل گرفت که مقرر شد با همکاری ۲ سازمان، ۲ هزار و ۸۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی و بادی را در ساختگاههای مختلف در کشور احداث کنیم.
وی، مدت زمان اجرای این طرح را در ۴ سال برشمرد و ادامه داد: بخش عمدهای از تأمین منابع مالی از طریق سرمایهگذاری خارجی و بخش خصوصی است؛ به این ترتیب امکان ایجاد شهرک خورشید ۲ هزار مگاواتی در مقیاسهای بزرگ و نیروگاههای کوچک مقیاس فراهم میشود.
معاون وزیر دفاع خاطرنشان کرد: در زمینه ساخت نیروگاههای کوچکمقیاس طبق پیشنهاد وزیر دفاع، از ظرفیت ساختمانهای دولتی، پارکینگها، مدارس و بیمارستانها استفاده میشود.
***
حرکت بازار طلا و سکه برخلاف بازار جهانی
با وجود نوسانات قیمتی بازار جهانی طلا اما در بازار داخلی روند قیمتها کاهشی بود به شکلی که در روزهای اخیر شاهد کاهش 1.1 میلیونی سکه طرح جدید و کاهش ۵۹ هزار تومانی هر گرم طلای ۱۸ عیار بودیم.
طی هفته جاری شاهد نوسانات قیمت جهانی طلا بودیم؛ گزارشها از بازار جهانی حکایت از آن دارد که توجه سرمایهگذاران به تغییر سیاست آمریکا به دنبال آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ که میتواند رشد اقتصاد و دورنمای نرخ بهره را تحت تأثیر قرار دهد، باعث شده طلا در گیر و دار نوسانهای قیمتی قرار گیرد.
بر همین اساس نیز در طول هفته جاری قیمت طلا نوسانی بود به شکلی که در ساعاتی از روز با افزایش و در ساعاتی دیگر با کاهش مواجه شد؛ اما در مجموع نوسان افزایشی ۳۳ دلاری برای هفته جاری ثبت شد.
***
ابراز تمایل چین به همکاری در بنادر جنوب ایران
همکاری ایران و چین در زمینه بنادر جنوبی ایران به سالها قبل برمیگردد اما با تحریمهای اقتصادی علیه ایران و تحولات منطقه، این همکاریها روند احیا را در پیش گرفته است. چین از سال ۲۰۱۶ با امضای توافقنامههای مختلف، تمایل خود را برای فعالیت در بنادر جنوبی ایران نشان داده است. این همکاریها نهتنها به توسعه اقتصادی ایران کمک میکند، بلکه چین را نیز در راستای تحقق اهداف خود در طرح «یک کمربند - یک راه» (Belt and Road Initiative) یاری میکند. یکی از کریدورهای مطرح شده در این طرح، کریدور «چین - آسیای مرکزی - غرب آسیا» است که چین را از طریق ایران به غرب آسیا میرساند و دسترسی زمینی به منطقه انرژی دنیا را فراهم میکند. در مارس ۲۰۲۱، چین و ایران به توافقنامه همکاری راهبردی ۲۵ساله دست یافتند که بر اساس آن، چین ۴۰۰ میلیارد دلار در پروژههای زیرساختی ایران سرمایهگذاری میکند و موقعیت ایران را در جاده ابریشم جدید تثبیت میکند.