printlogo


کد خبر: 297824تاریخ: 1403/10/20 00:00
دور دنیا

سفر ترامپ جونیور به گرینلند
پس از اظهارات دونالد ترامپ درباره الحاق کانادا و دخالت‌های وی و اطرافیانش همچون ایلان ماسک در امور کشورهایی همچون انگلیس و آلمان، این بار نوبت به گرینلند رسیده است تا در طرح توسعه‌طلبانه ترامپ قرار گیرد. روز سه‌شنبه دونالد ترامپ جونیور، پسر رئیس‌جمهور منتخب آمریکا با سفر به گرینلند تصویری از خود منتشر کرد که توجه بسیاری از رسانه‌های آمریکایی و اروپایی را به خود جلب کرد. بسیاری از رسانه‌های غربی از احتمال دیدار وی با موته بوروپ اگده، نخست‌وزیر گرینلند صحبت کرده‌اند؛ مساله‌ای که با توجه به مواضع قبلی دونالد ترامپ درباره این جزیره بزرگ و استراتژیک و اظهارات نخست‌وزیر گرینلند حساسیت‌های بسیاری را در جهان غرب برانگیخته است. پیش از این دونالد ترامپ مواضعی درباره تصرف این جزیره مطرح و الحاق آن به ایالات متحده آمریکا را مطرح کرده بود. ترامپ اخیرا نیز در اظهاراتی به صراحت عنوان کرد استفاده از نیروی نظامی و ارتش این کشور برای به دست گرفتن کنترل بر کانال پاناما و جزیره گرینلند را در دوره جدید ریاست‌جمهوری‌اش رد نمی‌کند؛ مساله‌ای که واکنش مقامات دانمارکی، پانامایی و اروپایی را برانگیخته است. ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه نیز با اشاره به اظهارات رئیس‌جمهور منتخب آمریکا تأکید کرد اتحادیه اروپایی اجازه حمله به مرز‌های خود را نخواهد داد. از سوی دیگر اما نخست‌وزیر گرینلند در سخنرانی سال نوی میلادی در این جزیره اظهاراتی را درباره برگزاری همه‌پرسی و استقلال این جزیره مطرح کرده است. اگده در سخنرانی سال نوی میلادی خطاب به شهروندان گرینلند گفته بود باید از غل و زنجیر‌های دوران استعمار خلاص شویم. به نظر می‎‌رسد اگده قصد دارد با پیروزی در انتخابات پارلمانی ماه آوریل، همه‌پرسی استقلال از دانمارک را برگزار کند؛ مساله‌ای که حساسیت دانمارکی‌ها را برانگیخته است. خبرگزاری دانمارکی «ریتزائو» اخیرا اعلام کرد موسسه جامعه‌شناسی واکسمتر با برگزاری یک نظرسنجی در 6 و 7 ژانویه اعلام کرد تقریبا‌ 90 درصد دانمارکی‌ها با اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آینده آمریکا درباره گرینلند موافق نیستند. این نظرسنجی که از 1065 فرد بالای 18 سال انجام شد نشان می‌دهد 89.2 درصد شرکت‌کنندگان با این اقدام مخالفند و 6.3 درصد نیز به این سوال پاسخ ندادند. تنها 4.5 درصد افراد مایل به جدایی گرینلند از دانمارک بوده‌اند. به نظر می‌رسد سفر پسر ترامپ به گرینلند در راستای ارائه پیشنهاد الحاق این جزیره بزرگ به آمریکا به نخست‌وزیر گرینلند انجام شده است و همین مساله نیز منجر به افزایش تنش بین آمریکا و کشورهای اروپایی شده است.
***
موضع‌گیری ارمنستان علیه علی‌اف
نخست‌وزیر ارمنستان روز چهارشنبه در واکنش به اظهارات رئیس‌جمهور آذربایجان گفت: «شاید باکو در تلاش برای مشروعیت بخشی برای تشدید تنش در منطقه است». نیکول پاشینیان افزود: «علی‌اف این ادعاها را با اظهارات نادرست درباره نقض آتش‌بس توسط ارتش ارمنستان همراه می‌کند تا توجیهی برای تنش‌زایی ایجاد کند». الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان اخیرا در مصاحبه‌ای جنجالی مواضعی را مطرح کرد که واکنش‌های بسیاری را برانگیخت. وی بار دیگر مواضع تندی علیه ارمنستان اتخاذ کرد و آن را «خطری برای منطقه» خواند. علی‌اف ارمنستان را کشوری فاشیستی خواند. پاشینیان نیز در واکنش به این سخنان اظهارنظر کرد و گفت: «ارمنستان به پروژه چهارراه صلح رو آورده است و قصد دارد آن را اجرا کند. هیچ پروژه دیگری در دستور کار ما نیست. چهارراه صلح به معنای گشایش تمام ارتباطات حمل‌و‌نقل در منطقه است». پاشینیان گفت: «تکرار می‌کنم جمهوری ارمنستان تمامیت ارضی همه همسایگان خود از جمله آذربایجان را به رسمیت می‌شناسد و از آذربایجان نیز همین انتظار را داریم. هیچ‌کس نمی‌تواند حق جمهوری ارمنستان را برای داشتن ارتش قابل قبول نادیده انگارد». سخنان پاشینیان در واکنش به صحبت‌های علی‌اف درباره زنگزور و قراردادهای نظامی ارمنستان بود. علی‌اف در مصاحبه خود با لحنی شدید مساله زنگزور را مطرح کرد و اعلام کرده بود این کریدور به‌زودی به بهره‌برداری خواهد رسید. از سوی دیگر نیز طی درگیری‌های مرزی اخیر آذربایجان و ارمنستان، این کشور ادعاهایی را علیه نیروهای مسلح ارمنستان مطرح کرده بود که توسط وزارت دفاع ارمنستان تکذیب شد. 
***
تجاوز مجدد آمریکا و انگلیس به یمن
سنتکام روز چهارشنبه از حملات هوایی به تأسیساتی در یمن خبر داد و مدعی شد این تأسیسات متعلق به انصارالله یمن و برای انبار تسلیحات بوده است. بنا به گفته سنتکام آمریکا، این حمله در صنعا و استان عمران رخ داده است. شبکه المسیره یمن نیز گزارش داد ائتلاف آمریکا و انگلیس 5 بار شهرستان «حرف سفیان» در استان عمران واقع در شمال یمن و در ۲ نوبت منطقه جربان در شهرستان  سَنحان در جنوب صنعا را هدف قرار داده است. خبرنگار المیادین در صنعا گزارش داد: حمله آمریکایی - انگلیسی به صنعا و استان عمران از طریق موشک‌های پرتاب‌شده از ناوهای جنگی در دریای سرخ انجام شد. سازمان تروریستی سنتکام در توجیه این تجاوزات وحشیانه و تروریستی خود گفته است ارتش و انصارالله یمن از این تأسیسات و مناطق برای حمله به کشتی‌های جنگی و کشتی‌های تجاری آمریکا و متحدانش استفاده می‌کرده‌اند. این چندمین بار است که آمریکا در حمایت از رژیم اسرائیل و کشتی‌های خود اقدام به تجاوز هوایی به یمن می‌کند. ارتش یمن بارها علاوه بر عملیات به داخل اراضی اشغالی، اعلام کرده در راستای حمایت از غزه و مقابله با جنگ رژیم تل‌آویو علیه این منطقه، کشتی‌های اسرائیلی یا کشتی‌هایی که عازم سرزمین‌های اشغالی هستند را با هدف توقف جنایت صهیونیست‌ها در غزه هدف قرار خواهد داد و هر کشوری که مانع این کار شود، خود هدف حملات پهپادی و موشکی نیروهای مسلح یمن قرار خواهد گرفت.

Page Generated in 0/0071 sec