مهدی گرگانی: جاستین ترودو، نخستوزیر و رهبر حزب لیبرال کانادا بالاخره بعد از ۱۰ سال، هفته گذشته اعلام کرد از پست خود کنار خواهد رفت و به این ترتیب راه را برای برگزاری یک انتخابات جدید در این کشور باز کرد. استعفای ترودو پس از یک دوره اختلاف و تنش با متحدان قدیمی و شکاف در ائتلاف سیاسی، افزایش مشکلات اقتصادی، بیاعتمادی و کاهش محبوبیت وی در نظرسنجیها انجام شد. در واقع باید گفت ترودو قبل از اینکه در نشست آتی حزب لیبرال توسط همحزبیهایش برکنار شود، پیشدستانه کنار کشید. ترودو در حالی از قدرت کنار میرود که هم در سیاست داخلی و هم در سیاست خارجی یک ناکام مطلق و سیاستمداری بیمیراث شناخته میشود. روزنامه گلوب اند میل، جاستین ترودو را نابودکننده اقتصاد کانادا خواند و نوشت: کسب و کارها، اقتصاد و امور پولی و مالی در دوره او بهشدت آسیب دید.
افزایش نرخ تورم، قیمت مسکن، بدهی عمومی و خدمات درمانی نامناسب از دلایل افزایش نارضایتیهای عمومی از دولت لیبرال جاستین ترودو بود که در نظرسنجیهای مختلف انعکاس یافته بود.
ترودو به عنوان یک رهبر بیمیراث، در سیاست خارجی هم هیچ دستاورد خاصی از خود بهجا نگذاشت. او دنبالهرو صرف سیاستهای آمریکا بود اما حتی آمریکاییها نیز برای وی احترامی قائل نبودند. ترودو در یک دهه رهبری کانادا جایگاه سیاسی این کشور را به قدری تنزل داد که دونالد ترامپ برای او از لفظ تحقیرآمیز فرماندار ایالت پنجاهویکم ایالاتمتحده یاد میکند و خواستار الحاق این کشور به آمریکا برای محافظت در برابر تهدیدهای خارجی شده است!
در ارتباط با کشورمان، جاستین ترودو یک ضدایرانی تمامعیار بود اما مانند همه سیاستمداران ضدانقلاب ایران، در حالی به پایان کار رسید که به هیچ یک از اهداف خود علیه جمهوری اسلامی ایران دست نیافت!
او با استفاده از ابزار حقوق بشر و به بهانههای حقوق بشری، اقدامات ضدایرانی گستردهای را در دوره نخستوزیری خود اعمال کرد. کانادا بانی اصلی تصویب هر ساله قطعنامه ضدایرانی در مجمع عمومی سازمان ملل به بهانه نقض حقوق بشر است که تازهترین آن همین آبان گذشته تصویب شد که پیشنهاد آن مثل سالهای قبل از سوی دولت کانادا مطرح شده بود.
کانادا در حالی باز هم علیه ایران قطعنامه تصویب کرد که رژیم صهیونیستی - که یکی از متحدان این کشور محسوب میشود - طی یک سال گذشته، به استناد سازمانهای حقوق بشری، در غزه در حال ارتکاب جنایت علیه بشریت و نسلکشی است اما دولت ترودو تاکنون حتی یک بیانیه ساده هم علیه رژیم اشغالگر صادر نکرده که اگر حتی یک بار این کار را کرده بود، میتوانستیم دغدغههای حقوق بشری این کشور را کمی جدی بگیریم!
ستاد حقوق بشر ایران در واکنش به تصویب این قطعنامه در همین زمینه اعلام کرد این قطعنامه در حالی به تصویب رسید که رژیم جنایتکار صهیونیست با حمایتهای همهجانبه بانیان این قطعنامه ضدایرانی، نمایشگاهی از جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی، نسلزدایی و پاکسازی نژادی و قومی را علیه مردم مظلوم غزه برپا کرده و به کشتار بیامان شهروندان از جمله زنان و کودکان بیگناه ادامه میدهد. قطع روابط دیپلماتیک کانادا با ایران که البته در دولت محافظهکار این کشور به بهانههای واهی در سال ۱۳۹۱ انجام شد، از دیگر اقدامات ضدایرانی دولت اتاوا بود. با این حال جاستین ترودو بهرغم انتقاد از این تصمیم دولت وقت کانادا و وعده بازگشایی مجدد سفارتخانهها در رقابتهای انتخاباتی، به هیچ وجه به وعده خود عمل نکرد و برعکس، تنشها با ایران را تشدید و مشکلات زیادی برای شهروندان ۲ کشور از نظر کنسولی و دیپلماتیک ایجاد کرد.
کانادا همچنین طی سالهای گذشته بارها و بارها علیه افراد و نهادهای مدنی و قانونی ایران با ادعای نقض سیستماتیک حقوق بشر تحریمهای گسترده وضع کرد؛ تحریمهایی که مستقیما با امرار معاش مردم ایران مرتبط بوده است.
از سوی دیگر، کانادا در حالی مدعی حقوق بشر و صحنهگردان بررسی وضع حقوق بشر در ایران در سازمانها و نهادهای بینالمللی است که خود از ناقضان اصلی حقوق بشر است و کارنامه حقوق بشری این کشور فهرستی بلند از موارد نقض حقوق بشر در زمینههای مختلف است.
نقض تاریخی، گسترده و انکارناپذیر حقوق بومیان، نژادپرستی، سیاستهای ضدمهاجرتی، خشونت پلیس و نقض حقوق زندانیان از جمله مهمترین و پرتکرارترین موارد نقض حقوق بشر از سوی این کشور است.
در کنار این موارد، کشف گورهای جمعی مربوط به کودکان بومی کانادا به دست نژادپرستان کانادایی که بین سالهای ۱۸۸۳ تا ۱۸۹۶ میلادی رخ داده یک بیآبرویی و رسوایی حقوق بشری بزرگ برای کانادا به بار آورد که در تاریخ بیسابقه است.
جاستین ترودو با یک کارنامه سراسر سیاه و غیرقابل دفاع برکنار شد و مثل دیگر سیاستمداران غربی دیگر که آرزوهای زیادی علیه جمهوری اسلامی در سر داشتند به زبالهدان تاریخ پیوست.