بالاترین رکورد قیمت نفت در ۳ ماه گذشته
قیمت نفت در معاملات روز جمعه بازار جهانی، تحت تاثیر تحریمهای گسترده آمریکا علیه نفت و گاز روسیه، ۳ درصد صعود کرد و به بالاترین رکورد خود در ۳ ماه گذشته رسید.
بهای معاملات نفت برنت در اواسط روز جمعه برای نخستین بار از هفتم اکتبر، از مرز ۸۰ دلار عبور کرد و در نهایت با ۲ دلار و ۵۳ سنت معادل 3.3 درصد افزایش به ۷۹ دلار و ۴۵ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وستتگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با ۲ دلار و ۳۸ سنت معادل 3.2 درصد افزایش، به ۷۶ دلار و ۳۰ سنت در هر بشکه رسید که بالاترین رکورد در 3 ماهه گذشته است.
دولت بایدن روز جمعه تحریمهای جدیدی را علیه تولیدکنندگان نفت، نفتکشها، واسطهها، معاملهگران و بنادر روسیه، با هدف ضربه زدن به هر مرحله از زنجیره تولید و توزیع نفت مسکو اعمال کرد.
هر ۲ قرارداد در اوایل معاملات، پس از انتشار سند تایید نشدهای که جزئیات تحریمها را در میان معاملهگران اروپا و آسیا منتشر کرد، بیش از 4 درصد صعود کردند.
منابع آگاه در تجارت نفت روسیه و پالایش هند به رویترز گفتند: این تحریمها باعث اختلال شدید در صادرات نفت روسیه به خریداران عمده آن یعنی هند و چین خواهد شد.
جیوانی استانوو، تحلیلگر موسسه مالی یوبیاس گفت: تحریمها بر حجم صادرات نفت روسیه ضربه میزند و آن را گرانتر میکند. این تحلیلگر افزود: زمانبندی این تحریمها که چند روز قبل از تحلیف دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا اعلام شدهاند، این احتمال را ایجاد میکند که ترامپ، تحریمها را حفظ کرده و از آنها به عنوان ابزار مذاکره برای پیمان صلح اوکراین استفاده میکند.
الکس هودز، تحلیلگر شرکت کارگزاری «استون ایکس» اظهار کرد: قیمت نفت همچنین تحت تاثیر سرمای شدید در آمریکا و اروپا قرار گرفته است که تقاضا برای نفت گرمایشی را افزایش داده است. اداره هواشناسی آمریکا پیشبینی میکند مناطق مرکزی و شرقی این کشور، دمای کمتر از حد متوسط را تجربه کنند. بسیاری از مناطق اروپا هم احتمالا شروع سال سردتر از حد معمول را تجربه خواهند کرد. وی گفت: ما چندین مشتری در بندر نیویورک داریم که شاهد افزایش تقاضا برای نفت گرمایشی بودهاند. در سایر سوختهای گرمایشی نیز تقاضای خرید داشتهایم.
***
اختصاص ۶۰۵ میلیون مترمکعب گاز به بخش خانگی و تجاری
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران از اختصاص ۶۰۵ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به بخشهای خانگی، تجاری و صنایع جزء در روز جمعه (۲۱ دی) خبر داد و گفت: این مقدار نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد افزایش یافته است.
به نقل از وزارت نفت، سیدحسن موسوی با بیان اینکه کل گاز طبیعی تحویلی به شبکه سراسری در روز جمعه ۸۶۸ میلیون مترمکعب بود، اظهار کرد: سهم بخشهای خانگی، تجاری و صنایع جزء ۷۰ درصد از کل گاز طبیعی تحویلی به شبکه سراسری بوده که نسبت به روز مشابه پارسال افزایش ۱۰ درصدی داشته است. پس از برودت هوا و پیشبینی کاهش دما، مسعود پزشکیان رئیسجمهوری، محسن پاکنژاد وزیر نفت و جمعی از مسؤولان کشور با هدف مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیامهای تصویری یا مکتوب از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر» دعوت کردند.
***
پیشبینی رشد صعودی اقتصادی جهان
سازمان ملل پیشبینی رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۵ را به ۲.۸ درصد افزایش داد.
سازمان ملل اعلام کرد: پیشبینی میشود رشد اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۵ به 2.8 درصد برسد که نسبت به برآورد قبلی 2.7 درصدی آخرین گزارش وضعیت اقتصاد جهانی و چشمانداز آن، افزایش یافته است.
این سازمان در ادامه اعلام کرد اقتصاد در سال گذشته انعطافپذیر بوده است و در سال ۲۰۲۶ رشد 2.9 درصدی مشاهده میشود. چشمانداز رشد اقتصادی سال ۲۰۲۵ برای ایالاتمتحده و چین از 1.7 درصد و 4.5 درصد به 1.9 درصد و 4.8 درصد افزایش یافته است. رشد در منطقه یورو و ژاپن 1.1 درصد و یک درصد در مقایسه با برآوردهای قبلی 1.3 درصد و 1.1 درصد کاهش یافته است.
بیزنس هم گزارش کرد سازمان ملل انتظار دارد رشد اقتصادی در سرتاسر جهان کم اما در کوتاهمدت پایدار باشد.
این سازمان همچنین توضیح داد اگرچه تورم در حال کاهش است، تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی و شوکهای اقلیمی، خطر افزایش مجدد فشارهای تورمی را به همراه دارد.
***
افت شاخص بورس در جریان معاملات
شاخص بورس در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه با افت ۳۳ هزار واحدی روبهرو شد.
در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه بیش از 23 میلیارد و یک میلیون سهم و حق تقدم به ارزشی بالغ بر 16 هزار و 622 میلیارد تومان در بیش از 949 هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت 33 هزار و 632 واحدی در ارتفاع 2 میلیون و 911 هزار و 4 واحد قرار گرفت.
بیشترین اثر منفی بر دماسنج بازار سهام دیروز به نام نمادهای معاملاتی فارس، فولاد و وغدیر شد و در مقابل نمادهای معاملاتی میدکو، همراه و کویر با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند.
بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 14 میلیارد و 32 میلیون ورقه به ارزش 90 هزار و 602 میلیارد تومان در 567 هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 20 واحد افت کرد و در ارتفاع 27 هزار و 134 واحد قرار گرفت.
در این بازار هم دیروز بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی هرمز، سامان و فصبا شد و در مقابل نمادهای معاملاتی ومپنا، انتخاب و فزر بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.