printlogo


کد خبر: 297917تاریخ: 1403/10/23 00:00
از قدر تا عماد؛ شهر موشکی سپاه چه تسلیحاتی در خود جای داده است؟
آتشفشان خفته
رسانه‌های جهان به بازتاب گسترده رونمایی شهر موشکی سپاه پرداختند

گروه سیاسی: شامگاه جمعه 21 دی‌ماه، چنانکه پیش‌تر اعلام شده بود، نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شهر موشکی جدید خود رونمایی کرد. از جدیدترین شهر موشکی سپاه که سردار امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه از آن با عنوان «آتشفشان خفته» یاد کرد گویا برای انجام عملیات «وعده صادق 2» نیز استفاده شده است. رونمایی از این شهر موشکی جدید سپاه آن هم در بحبوحه وقایع خاورمیانه و احتمال شعله‌ور شدن مجدد درگیری بین ایران و رژیم صهیونیستی و البته انجام عملیات «وعده صادق 3»، معانی بسیاری دارد و از این رو نیز مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفته است.
به گزارش «وطن امروز»، تاریخچه ساخت تونل‌ها یا شهرهای موشکی ایران به چند دهه قبل بازمی‌گردد. آنطور که سردار حاجی‌زاده پیش‌تر گفته بود، از سال ۱۳۶۳ و پیش از ورود نخستین موشک به کشور حفر تونل‌هایی برای حفاظت از توان موشکی آغاز شده و تا امروز هم ادامه دارد. بعدها این تونل‌ها به شهرهای موشکی تبدیل شدند که تاکنون چند نمونه از آنها رونمایی شده‌اند.  
طبق گفته فرمانده هوافضای سپاه، شهرهای موشکی تقریبا در تمام مناطق کشورمان پراکنده‌اند و با علم بر این موضوع باید اذعان کرد شهر موشکی جدید سپاه، یکی از ده‌ها و بلکه صدها شهر موشکی است که در پهنه ایران اسلامی پراکنده‌اند؛ شهرهایی مخفی مملو از موشک‌های پر قدرت که دشمن صهیونیستی و آمریکایی توان و قدرت تخریب آنها را به عینه دیده‌اند. آمریکا زمانی که پایگاه عین‌الاسد در دی 1398 و پس از ترور شهید حاح‌قاسم سلیمانی مورد هدف قرار گرفت و اسرائیل در ۲ عملیات «وعده صادق 1 و 2» که آسمان بی‌دفاعش در برابر انبوه موشک‌های ایرانی از هم شکافت و چند پایگاه هوایی و امنیتی‌اش ویران شد، به وضوح درک کرد حتی با کمک متحدانش نیز شانس چندانی در برابر موشک‌های ایرانی ندارد. در همین باره سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه در نشست سراسری راهیان نور در آبادان که جمعه 21 دی‌ماه برگزار شد، با اشاره به توان موشکی کشورمان عنوان کرد: «ما در کدام بعد قدرت ضعیف شده‌ایم که دشمنان اینگونه می‌گویند. اکنون در نیروی سپاه جا برای نگهداری موشک‌ها نداریم و مدام در حال تولید تجهیزات جدید هستیم. در حال ساخت موشک‌های جدید و خاص در نیروی هوافضا هستیم. دست سپاه روی ماشه است و هیچ مشکلی وجود ندارد و لباس‌های رزم بر تن داریم و مردم نگران هیچ چیزی نباشند. امروز سپاه برای حل همه موضوعات کشور پای کار است. ما آماده‌ایم در هر زمینه به کمک بشتابیم. همچنین ظرفیت عظیمی در بسیج برای همه مسائل کشور داریم و آماده کارآفرینی در همه بخش‌ها هستیم».
* داشته‌های شهر موشکی جدید
اما آنطور که از تصاویر برمی‌آید در شهر موشکی جدید سپاه ۴ نوع موشکی متفاوت استقرار دارند؛ موشک‌های عماد، قدر H و قدر F و قیام. 
موشک عماد یکی از موشک‌های حاضر در شهر جدید زیرزمینی موشکی سپاه است. این موشک از جمله موشک‌های دوربرد جمهوری اسلامی ایران با برد ۱۷۰۰ کیلومتر است که تا ۷۵۰ کیلوگرم سرجنگی را می‌تواند حمل کند. طول این موشک 15.5 متر است و وزن آن هم بیش از ۱۷ تن است. عماد همچنین قابلیت نصب روی سیستم پرتاب خشابی موشک‌ها از شهرهای موشکی زیرزمینی را که تحت عنوان «رگبار موشکی» شناخته می‌شود، دارد.
دیگر موشک‌های حاضر در این شهر زیرزمینی ۲ موشک از خانواده قدر با نام قدرH و قدرF هستند. موشک بالستیک قدر F یک نمونه از موشک‌های بالستیک سوخت مایع است که  طول آن، 15.86 متر و قطر آن نیز 125 سانتیمتر است. این موشک در حالت مجهز بیش از 17 تن وزن دارد که 650 کیلوگرم از این وزن مربوط به سر جنگی آن است. نوع عملکرد این موشک تک‌مرحله‌ای با قابلیت سر جداشونده است.
موشک قدر H نیز مشخصاتی مشابه با دیگر اعضای این خانواده دارد اما تفاوت اصلی در میزان برد آنهاست. قدر S با برد ۱۳۵۰ کیلومتر، قدر H با برد ۱۶۵۰ کیلومتر و قدر F با برد ۱۹۵۰ کیلومتر طراحی و تولید شده است. سرعت بالای آمادگی برای شلیک، هدایت‌پذیری مناسب و قدرت تخریب بالای سرجنگی از ویژگی‌های این موشک است.
موشک قیام به عنوان نخستین موشک بدون بالک ایرانی 11 متر و 846 سانتیمتر و قطر آن نیز 880 میلیمتر است. علاوه بر این، مدت‌زمان آماده‌سازی موشک قیام 20 دقیقه و وزن نهایی این موشک نیز 7029 کیلوگرم است. موشک قیام یک موتور تک‌مرحله‌ای سوخت مایع دارد که با استفاده از این سوخت و موتور تک‌مرحله‌ای خود می‌تواند به سقف پروازی ۲۰۰ کیلومتری برسد. برد این موشک حدود ۸۰۰ کیلومتر برآورد می‌شود.
* بازتاب رونمایی شهر موشکی جدید سپاه
چنانکه پیش‌تر نیز عنوان شد، رونمایی از شهر موشکی جدید سپاه آن هم در شرایط خاص خاورمیانه، بازتاب‌های بسیاری را در رسانه‌های جهان داشته است. در این باره شبکه آمریکایی «سی‌ان‌ان» با اشاره به رونمایی شهر موشکی جدید ایران نوشت: «رسانه‌های ایران از تولید موشک ویژه جدیدی خبر داده‌اند». این شبکه با اشاره به تصاویر منتشر شده توسط خبرگزاری صداوسیما گزارش داد: «فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شهر موشکی تازه را «آتشفشان خاموش» توصیف کرده است. ایران از این پایگاه علیه (رژیم) اسرائیل در ماه اکتبر و آوریل استفاده کرده است». سی‌ان‌ان همچنین با اشاره به اظهارات سردار سلامی نوشت: «ایران در حال ساخت موشک ویژه تازه‌ای است. هدف ایران نشان دادن اقتدار خود است».
در ادامه بازتاب شهر موشکی تازه ایران در رسانه‌های جهان پایگاه خبری «فرست پست» نیز با عنوان «آتشفشان خاموش؛ رونمایی ایران از شهر موشکی تازه خود همزمان با تشدید تنش‌ها در خاورمیانه» گزارش داد: «همزمان با تشدید تنش‌ها، ایران از شهر موشکی تازه خود رونمایی کرد «این پایگاه خبری نیز مجددا تأکید کرد». در ۲ عملیات ایران علیه اسرائیل از این شهر موشکی استفاده شده است».
نشریه انگلیسی دیلی رپ (Daily Wrap) نیز در گزارشی نوشت: «همزمان با رونمایی از شهر موشکی تازه ایران به نام «آتشفشان خاموش» رسانه‌های این کشور گزارش کردند این آتشفشان می‌تواند در کوتاه‌ترین زمان ممکن فعال شود». این نشریه انگلیسی در ادامه به نقل از روزنامه چاپ فلسطین اشغالی «جروزالم پست» نوشت: «نیروهای اسرائیلی نگران قریب‌الوقوع بودن حمله ایران علیه اسرائیل هستند».
در همین راستا روزنامه صهیونیستی جروزالم‌پست نیز در مطلبی جداگانه به موشک‌های حاضر در شهر موشکی «آتشفشان خاموش» پرداخت: «یکی از موشک‌های حاضر در این شهر موشکی، موشک قدر، یک نوع موشک زمین به زمین دوربرد است که سال ۲۰۰۷ رونمایی شد. موشک قدر دارای کلاهک مدولار است که می‌تواند تعداد زیادی بمب را در خود جای دهد». شبکه «العربیه» عربستان سعودی هم گزارش داد: «تصمیم ایران برای رونمایی از توانمندی تازه موشکی خود پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، پیامی آشکار به غرب است».

Page Generated in 0/0070 sec