تعمیق روابط علمی و فرهنگی ایران و ازبکستان
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در دیدار هیأتی از دانشگاه خاورشناسی دولتی تاشکند، ضمن اشاره به اشتراکات گسترده فرهنگی و تمدنی میان ایران و ازبکستان، بر اهمیت گسترش همکاریهای علمی، پژوهشی و فرهنگی میان ایران و ازبکستان تاکید کرد.
هیأت ازبکستانی ضمن بازدید از موزه اسناد و نسخ خطی و آشنایی با ظرفیتهای این مجموعه، با غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار و گفتوگو کردند.
در این دیدار غلامرضا امیرخانی ضمن خوشامدگویی به اعضای هیأت ازبکستانی از دانشگاه خاورشناسی دولتی تاشکند، بر اشتراکات فرهنگی و تمدنی ایران و ازبکستان تأکید کرد و گفت: ازبکستان با میراث تمدنی غنی در شهرهایی همچون سمرقند، بخارا و تاشکند، جایگاه ویژهای در آسیای میانه دارد. به گفته او، ایران و ازبکستان به عنوان 2 کشور همریشه در تاریخ و تمدن، مسؤولیت بزرگی در حفظ این میراث دارند. همکاریهای علمی و پژوهشی میان 2 کشور میتواند به حفظ و توسعه این میراث مشترک کمک شایانی کند.
وی افزود: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران آماده است با اختصاص فضایی ویژه برای ازبکستان در کتابخانه ملی، زمینه ارتباط نزدیکتر پژوهشگران این کشور با منابع غنی نسخههای خطی فارسی را تسهیل کند. همچنین پیشنهاد میکنیم در مرکز تمدن اسلامی که در تاشکند در حال تکمیل است، فضایی برای معرفی خدمات و منابع کتابخانه ملی ایران ایجاد شود تا دسترسی به منابع و اسناد تاریخی 2 کشور برای پژوهشگران آسانتر شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به اهمیت نسخههای خطی فارسی تصریح کرد: ایران دارای بزرگترین مجموعه نسخههای خطی زبان فارسی در جهان است که بسیاری از آنها آثار دانشمندانی همچون ابوریحان بیرونی، ابن سینا و خوارزمی هستند. علاوه بر این، در کتابخانه ملی ایران نسخههایی از آثار امیر علیشیر نوایی، از جمله دیوان او، نگهداری میشود. این آثار گواه میراث مشترک فرهنگی 2 ملت است که باید با همکاریهای علمی و پژوهشی حفظ و احیا شود.
در ادامه اعضای هیأت ازبکستانی ضمن قدردانی از میزبانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، خواستار دسترسی به نسخههای خطی فارسی و برگزاری همایشها و کارگاههای علمی بویژه در زمینه تاریخ، ادبیات و زبان فارسی شدند. آنان همچنین پیشنهاد دادند کارگاههایی برای معرفی خدمات و منابع کتابخانه ملی ایران به صورت مجازی و با ترجمه به زبان فارسی و ازبکی برگزار شود تا طیف وسیعتری از علاقهمندان بتوانند از این خدمات بهرهمند شوند. در جریان این گفتوگو، سیدمحمود سادات معاون پژوهش و منابع دیجیتال، رضا شهرابی معاون کتابخانه ملی و مهشید برجیان مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نظرات و دیدگاههای خود را پیرامون موضوعات مطرحشده بیان کردند.
***
سامانه فارسیآموز دهخدا رونمایی شد
سامانه فارسیآموز دهخدا طی مراسمی در سالن شهید سلیمانی دانشگاه تهران رونمایی شد.
سیدحسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران در این مراسم با اشاره به اهمیت این طرح در آموزش و گسترش زبان فارسی، راهاندازی این سامانه را گام مهمی در راستای تحقق اهداف علمی و آموزشی دانشگاه تهران در عرصه ملی و بینالمللی دانست. محمود بیجنخان، ناظر علمی این طرح و رئیس مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی دانشگاه تهران نیز در بخش دیگری از این مراسم، در معرفی این سامانه نرمافزاری گفت: سامانه آموزش زبان فارسی برای یادگیری الفبا و مهارتهای چهارگانه خواندن، شنیدن، نوشتن و گفتوگو تحت وب با امکان آموزشی غیرهمزمان یا ترکیبی تهیه شده است. این سامانه شامل ۹۴۴۵ محتوای متنی، صوتی، تصویری، ویدئویی و پویانمایی است و دوره آموزشی آن در قالب ۴۷ درس الکترونیک معادل ۷۲۰ ساعت حضوری ارائه شده است. وی درباره فرآیند تولید محتوای دروس الکترونیکی برای این سامانه گفت: این محتوای آموزشی توسط ۳۶ نفر طی ۳۰ ماه، با حجم کار معادل ۹۵۰۰ نفر - ساعت به بهرهبرداری رسیده است. در ادامه هادی ویسی، مدیر طرح و دانشیار دانشکده علوم و فنون میانرشتهای درباره فارسیآموز دهخدا گفت: این سامانه به صورت نرمافزاری برخط و تحت وب، زبان فارسی را به غیرفارسیزبانان آموزش میدهد، بنابراین یک آموزگار پایه است که به واسطه ترکیب فناوریهای نوین یادگیری الکترونیک و نقشآفرینی معلم، اثربخشی بالایی دارد و برای نخستین بار در این سطح ارائه میشود.
***
استقبال مردم عراق از نمایش «قیامتالارض» در شهر ناصریه
نمایش میدانی «قیامتالارض» اثری مشترک از هنرمندان ایرانی و عراقی است که از ۵ تا ۱۹ دی در شهر ناصریه عراق روی صحنه رفت و با استقبال ۵۰ هزار نفری مردم این شهر مواجه شد. این نمایش که بزرگترین نمایش میدانی در عراق به شمار میرود، داستانی از هبوط حضرت آدم ابوالبشر(ع) تا ظهور حضرت مهدی موعود(عج) را به تصویر کشیده و وقایع معاصر عراق بویژه رشادتهای جریان مقاومت و حشدالشعبی را روایت میکند. پیش از این «قیامتالارض» در شهرهای کربلا، بغداد، حله، موصل و بصره اجرا شده بود و قرار است پس از پایان اجرا در ناصریه، در سایر شهرهای عراق نیز به نمایش درآید. تمام هنروران این اثر از هنرمندان عراقی و عوامل فنی آن ترکیبی از متخصصان ایرانی و عراقی هستند. استفاده از طراحی صحنه گسترده، جلوههای ویژه پیشرفته و روایت جذاب تاریخی از ویژگیهای این اثر نمایشی است. نمایش میدانی «قیامتالارض» جلوهای از همکاری هنری ایران و عراق است که پیوندهای فرهنگی و تاریخی عمیق این ۲ ملت را برجسته میکند.